Negerin gezocht biljartbal in kut

negerin gezocht biljartbal in kut

Zowel kleine als grote zaken kunnen in aanmerking komen. De lijst kan lang worden! Welk effect heeft alcohol? Kijk maar naar een receptie. In het begin spreken mensen stil en bedachtzaam. Na enkele glaasjes babbelt iedereen erop los. Alcohol doet ons verantwoordelijkheidsgevoel en onze zelfbeheersing afnemen.

We gaan onszelf overschatten. Hoe beïnvloedt alcohol onze rijvaardigheid? Een auto besturen is zeer complex. We combineren daarbij veel taken, vaak zonder dat we het beseffen. Terwijl we rijden, krijgen we ongelooflijk veel informatie te verwerken. We moeten voortdurend reageren en ons aanpassen. Bij iemand die gedronken heeft, lukt dat niet meer zo goed. Hij heeft meer tijd nodig om de informatie te verwerken, merkt bepaalde zaken niet meer op, denkt trager en reageert minder alert.

Ook sturen gebeurt onnauwkeuriger. Hoe staat u tegenover een volledig alcoholverbod voor bestuurders? Ik stel vast dat alcohol een negatief effect heeft op de rijvaardigheid. Of alcohol daarom helemaal verboden moet worden voor bestuurders, is een keuze van de politiek, van de hele maatschappij.

Het zou in elk geval geen kwaad kunnen. Als u moet blazen komt dat overeen met 0,22 milligram alcohol per liter uitgeademde lucht. In een gewone pint van 25 cl of in een glas wijn van 10 cl zit ongeveer 10 gram zuivere alcohol.

Een man van 75 kg die één zo'n glas drinkt, zal ongeveer 0,2 promille alcohol in het bloed hebben. Bij een vrouw van 60 kg is dat 0,3 promille. De alcohol wordt afgebroken aan een tempo van 0,15 promille per uur. Bovendien spelen ook andere factoren mee: Kortom, de kans op foute berekeningen is groot. De Sint is bijna in het land en misschien weet u nog niet waarmee uw kleintje blij te maken. Chicco heeft de prijs van speelgoed van het jaar in de wacht gesleept in de categorie eerste leeftijd, met zijn: Hij is heel gemakkelijk te besturen dankzij de infrarood-afstandsbediening die bediend wordt met één enkele knop.

Terwijl hij zich verplaatst, maakt Chicco Baby Space geluiden, hij lacht en laat zijn lichtjes knipperen, tot grote vreugde van uw kind. Hij heeft een grappige manier van voortbewegen en hij draait goedgezind rond zijn as. Dit speelgoedje helpt uw kind zijn vaardigheid te verfijnen om beide handen tegelijkertijd te bewegen en om zijn gebaren met steeds meer precisie uit te voeren.

Dankzij zijn wieltjes en zijn grappige bewegingen, spoort hij uw kind aan om hem te volgen. Vanaf mochten arme kinderen al hun schoen zetten. Deze schoen zetten ze in de kerk. Rijke mensen stopten daar dan pepernoten, kruidnoten en ander snoepgoed in.

De volgende dag werd de opbrengst verdeeld onder de mensen. Wie denkt dat deze hoofddeksels uit de mode zijn, slaat de bal mis. Zetten dames in vervlogen tijden een hoed op om met de koets uit rijden te gaan, dan willen ze nu een modieus exemplaar voor een ritje met de cabrio', verduidelijkt Frederique Baeckelandt en zij kan het weten.

Voor iedereen Hoedenmaakster Frederique Baeckelandt runt in Brugge al 17 jaar de Chapellerie Baeckelandt en krijgt klanten van alle leeftijden over de vloer. De meest voor de hand liggende redenen waarom het publiek bij Frederique aanklopt zijn feestelijke gelegenheden zoals huwelijken, doop- en communiefeesten of plechtigheden als begrafenissen. Maar het hoeft niet altijd een privé-aange-legenheid te zijn.

Evenementen als Waregem Koerse, koetsenparades of toneelopvoeringen brengen zowel dames als heren bij Frederique over de vloer. Leuk zijn de opdrachten waarbij een hoofddeksel volgens een bepaald thema of tijdsperiode  nodig is.

Zo wordt soms een zot exemplaar gevraagd voor een fuif of party. Voor theater heb je dan weer iets nodig in een specifieke stijl of uit een specifieke periode. Dat is altijd leerrijk en boeiend! Golfsport De opgang van de golfsport heeft eveneens zijn weerslag op de hoedenindustrie.

Nu nog een echte zomer Bereid het pannenkoekenbeslag volgens de aanwijzingen op de verpakking, maar voeg aan de mix 2 el geraspte kokos toe. Bak de pannenkoeken volgens de bereidingswijze op de verpakking. Snijd de banaan in plakjes. Pel de mandarijnen, halveer ze en snijd ze in plakjes. Roer de honing los met citroensap en schep het, met de rest van het kokos, bij het fruit. Neem de pannenkoeken als een knapzak samen en strik ze met een dropveter dicht.

Dat is goedbedoeld en voor veel kinderen geen enkel probleem. Maar wat als je kind niet graag leest, of niet goed kan lezen door bijvoorbeeld dyslexie? Dan ontaardt dat leeskwartier soms in een dagelijkse strijd. Van 22 tot 30 november is het Voorleesweek in Vlaanderen,   Voorlezen is plezier voor kinderen én volwassenen. Een moment van gezellig en intiem samenzijn. Voorlezen is het leukste kwartiertje van de dag.

Van 22 tot 30 november is het Voorleesweek in Vlaanderen, hét moment om kinderen nog vaker dan anders voor te lezen uit de mooiste boeken. Op 21 november wordt er gestart met een gezellig voorleesontbijt in elke provincie.

Daarna zetten kinderdagverblijven, kleuterscholen, bibliotheken en boekhandels het belang van kinderen voorlezen negen dagen lang extra in de kijker. En iedereen die meer wil weten over het boekenaanbod voor de allerkleinsten, voorleestips en praktijkvoorbeelden kan deelnemen aan een Vormingsavond Voorlezen in zijn provincie.

De opname kunt u hier beluisteren. Wat gooit de sint dit jaar door je schouw? Gezelschapsspellen, lego of een Kidizoom fototoestel? Of hou je het praktisch met een dekbed-overtrek van Mega Mindy? Wat is "goed" speelgoed? Deze checklist garandeert je een succes- volle schoen. Je kind vindt het plezant Ligt het speelgoed binnen de interesses van je kind? Kies speelgoed dat het dichtst bij zijn karakter aansluit.

Koop niet elke keer opnieuw puur educatieve spelen. Spelen moet spelen blijven, niet enkel leren. Iets wat het zelf echt graag wil, zal minder snel in de vergeethoek verdwijnen. Je kind leert iets zonder het te beseffen Spelend leert je kind sowieso nieuwe dingen. Het leert met geld omgaan winkeltje spelen , waarom ouders streng zijn met poppen spelen … Bij een gezelschapsspel leert het zich aan de regels houden, strategieën bedenken en omgaan met winst en verlies.

Bovendien is samen een spel spelen, een leuke manier om je kind aandacht te geven. Kan het nieuwe regels verzinnen om het spel boeiender te maken als het wat ouder wordt? Toon je kind andere mogelijkheden… 4. Het is op maat van je kind Hou rekening met de ontwikkeling van je kind.

Goed speelgoed ontmoedigt niet, maar is ook niet te eenvoudig. De leeftijdsaanduiding op de doos geeft je een idee. Forceer je kind nooit om een spel te spelen, met speelgoed te spelen waarvoor het nog te klein is.

Kijk ook naar het karakter van je kind. Een bouwpakket met kleine stukjes heeft weinig zin als je kind weinig geduld heeft. Het wekt nieuwsgierigheid op Creëert het spel genoeg nieuwe impulsen?

Kan je kind er zijn fantasie en creativiteit in kwijt of is na één keer de fun eraf? Vaak zijn de eenvoudigste stukken de uitdagendste. Denk maar aan een borstelstok. Je kan er mama mee nadoen, heks mee spelen, gitaar op spelen… 6. Het gaat lang mee Niet alle speelgoed is even degelijk. Hou er rekening mee dat speelgoed vaak op de grond belandt, in dozen gegooid wordt… Je koopt dus best iets wat stevig en duurzaam is.

Namaak is dat meestal niet. Koop je iets op batterijen, hou er dan rekening mee dat ook die batterijen veel geld kosten. Het overstijgt trends en reclame Een spel dat er in de reclamefilmpjes flitsend en fantastisch uitziet, stelt vaak teleur. Kiest je kind voor het spel zelf, of voor de reclame? Het is veilig Op alle speelgoed moeten de letters CE zijn aangebracht. Dat is een afkorting van Conformité Européenne. Alle landen van de EU moeten zich houden aan de Richtlijn voor Speelgoed.

Als je CE ziet, is het speelgoed veilig! Pas wel op voor inslikken, uitglijden, botsen, … Pas op met speelgoed dat veel lawaai maakt. Daardoor kan je kind gehoorschade oplopen. Er zit een gebruiksaanwijzing bij Goed speelgoed komt altijd met een gebruiksaanwijzing in de doos.

Daarin staat hoe je het speelgoed moet gebruiken, wat je beter niet doet en enkele veiligheidsvoorschriften. Het allerleukste speelgoed ben jij!

Een spel dat jullie samen kunnen spelen, scoort altijd! Hoe je het ook draait of keert, een ouder blijft het leukste speelgoed! Misschien kan je daarom ook jouw gezelschap eens cadeau geven? Tijdens een uitstap, fietszoektocht of klimavontuur. Krijgt u van uw werkgever extra vakantie voor het huwelijksfeest van uw stiefkleindochter?

Hebt u recht op klein verlet als u een tijdskrediet hebt genomen? Nieuwe situaties, nieuwe vragen. Klein verlet is de naam voor de extra vakantiedagen bij een gebeurtenis in uw privéleven zoals het huwelijk of overlijden van een familielid, een oproep om voor een rechtbank te getuigen, enz. Maar hoe zit het met klein verlet in een nieuwsamengesteld gezin? Hebben halfzussen en stiefopa's dezelfde rechten? En wat als u een tijdskrediet genomen hebt? Of als u van werkgever verandert?

Geven alle werkgevers evenveel klein verlet? De gebeurtenissen die recht geven op klein verlet zijn bij koninklijk besluit van 28 augustus limitatief opgesomd maar veel sector- of ondernemings-cao's bevatten een gunstiger regeling dan het kb. Ze kennen meer dagen toe dan het wettelijk aantal of geven ook extra verlof voor andere redenen dan het kb een verhuis bijvoorbeeld.

Informeer dus altijd bij uw personeelsdienst of lees er uw arbeids-overeenkomst op na. Ik heb een halftijds tijdskrediet genomen. Krijg ik klein verlet voor het huwelijk van mijn dochter?

Voor gebeurtenissen waarvoor de dag van het klein verlet uitdrukkelijk is bepaald zoals het huwelijk van een kind , heeft de deeltijdse werknemer enkel recht op klein verlet als hij normaal gezien zou werken op die dag. Voor gebeurtenissen waarvoor de werknemer de dag en van afwezigheid mag kiezen binnen een welbepaalde periode het eigen huwelijk bijvoorbeeld heeft een deeltijdse werknemer dezelfde keuzemogelijkheid als een voltijdse.

Ik woon feitelijk samen met mijn nieuwe partner. Heb ik recht op een dag klein verlet voor het overlijden van mijn schoonvader? Wettelijk samenwonenden zijn gelijkgesteld met gehuwden voor het recht op klein verlet.

Feitelijk samenwonenden niet, tenzij er in hun sector of onderneming hierover een soepeler regeling bestaat. Bedienden in paritair comité bijvoorbeeld krijgen een dag verlof voor de begrafenis van hun schoonouders. Krijgen mijn kinderen klein verlet om naar de begrafenis van hun stiefopa te gaan? Stiefkleinkinderen worden niet gelijkgeschakeld met eigen kleinkinderen.

Een stiefgrootouder krijgt ook geen klein verlet voor het huwelijk van zijn stiefkleinkind. Heeft een jobstudente recht op klein verlet voor het huwelijk van haar halfbroer? Jongeren die tewerkgesteld zijn met een studentenovereenkomst hebben evenveel recht op klein verlet als gewone werknemers. Halfbroers en halfzussen worden voor het recht op klein verlet gelijkgesteld met gewone broers of zussen.

Ze krijgen de dag van het huwelijk dus vrij. Ze vrezen dat mensen onterecht ongerust worden gemaakt over kleine gebreken in hun lichaam. Bovendien zijn ze bang voor het commerciële aspect. Door deze verhalen kreeg ik het idee dat een stel pseudo-artsen in verbouwde garages lukraak wat scans aanbieden.

Compleet onterecht, zo blijkt. In deze frisse kliniek hebben ze de beschikking over de nieuwste en meest precieze apparatuur. Zo ook een zogenaamde open MRI-scan, die wat ruimer is voor mensen met overgewicht of claustrofobie. Uitslag Diezelfde middag is de uitslag er al. Ronald was de hele dag erg ontspannen, maar wanneer we naar het kantoortje van de arts lopen, slaan de zenuwen toch toe. In het kantoortje waar we gaan zitten, hangt een grote flatscreen waarop we de resultaten van de scan kunnen zien.

In mooie grafische 3D-beelden vliegen we door het lichaam van Ronald. We zien een onschuldig plekje in het ruggenmerg, wat betekenisloze cysten in de lever en normale afwijkinkjes in de hersenen. De arts haalt hele aderstelsels naar boven, het hart en het skelet. Zo is te zien dat Ronald een erg scheef neusbot heeft, waardoor hij waarschijnlijk hard snurkt.

De bloedwaardes zijn ook al bekend, alles is prima in orde. Vervolg In slechts 1 procent van de gevallen is er wel iets aan de hand en is er een ingreep nodig.

Hefti legt uit dat je je dan met je dossier onder je arm kunt melden bij je eigen huisarts, maar het is ook mogelijk om je verder in Duitsland te laten behandelen. Maar voor Ronald is de dag nu voorbij. Een bijzondere ervaring rijker, vindt hij. Met een cd-rom met alle scans onder de arm kan hij thuis nagenieten van de mooie beelden en opgelucht ademhalen. Water, spoorvorming en snelheid kunnen samen een gevaarlijke cocktail opleveren: Uw auto verliest dan zijn grip op de weg en zweeft.

Wanneer er regen op het wegdek ligt, kunt u er meestal zonder problemen doorrijden. De banden van uw auto duwen het water aan de kant zodat ze het wegdek blijven raken.

Wanneer u echter snel rijdt, krijgen de banden de tijd niet om het water aan de kant te duwen. De waterfilm op het wegdek wordt dan niet meer gebroken en uw auto gaat zweven.

Dit fenomeen wordt watergladheid of aquaplaning uitspreken als 'akwaplening' genoemd. Er is dan geen wrijving meer tussen de banden en het wegdek. U kunt dan niet meer remmen en ook sturen wordt bijna onmogelijk. Hoger risico Alles wat ervoor zorgt dat het water niet tijdig vanonder de banden weg geraakt, verhoogt de kans op aquaplaning:. Versleten banden Banden met minder diepe groeven minder 'profiel' kunnen minder water afvoeren.

Dunne groeven kunnen ook minder water verwerken dan dikke groeven. Lage bandenspanning Slecht opgeblazen banden zorgen voor een groter raakvlak van de banden met de weg. Net zoals bij een brede band moet er dan veel water afgevoerd worden. Met een hoge bandenspanning oefenen de banden een grote druk uit op een kleiner oppervlak. Dat vermindert de kans op aquaplaning. Lichte voertuigen Personenwagens hebben sneller last van aquaplaning dan vrachtwagens omdat ze lichter zijn. Snelheid Hoe sneller u rijdt, hoe minder tijd de banden hebben om het water weg te duwen en grip te krijgen op het wegdek.

Dikke waterlaag Hoe dikker de waterlaag, hoe meer water er vanonder de banden weg moet. Spoorvorming Op wegen waar veel vrachtwagens rijden, kunnen sporen in het wegdek ontstaan. Het water blijft daar makkelijker in staan. Ga niet op de remmen staan. Laat het gaspedaal los en ontkoppel. Hou het stuur vast en kijk naar de richting waar de auto naartoe moet. Als uw wagen begint te slippen, kunt u proberen bij te sturen. Trek daarbij niet bruusk aan het stuur. Opleiding 'Slip- en remcontrole' Autorijden is één ding, veilig autorijden een ander.

In heel wat Vlaamse rijscholen en rijvaardigheidsscholen kunt u cursussen volgen waar u veilig en defensief leert rijden. Een lijst van erkende rijscholen vindt u op www. Een overzicht van erkende rijvaardigheidsscholen vindt u op www.

In Nederland kan het nog niet, een preventieve medische keuring ondergaan. Hier mag je pas in de scanner als er een medische aanleiding is en je een verwijsbrief in je zak hebt. In Duitsland zijn ze meer bekend met preventieve onderzoeken en dat is precies de reden waarom het Nederlandse bedrijf PrivateScan BV zijn onderzoeken laat uitvoeren in een kliniek in Duitsland. Ik ga langs met Ronald, een gezonde man van 46 jaar, die er een gezonde leefstijl op nahoudt.

Hij heeft een dochter van 1,5 jaar en hoopt haar nog vele jaren in goede gezondheid te mogen meemaken. Veel van zijn familieleden zijn gezond gebleven tot op hoge leeftijd, maar zijn vader is helaas vroeg overleden aan een infarct.

In principe kan iedereen een preventieve keuring ondergaan. De meeste cliënten van PrivateScan zijn ouder dan 45 jaar. Volgens Frank Hefti, directeur van PrivateScan, heeft de helft van de cliënten geen klachten. Zij komen echt voor een preventieve keuring.

De andere helft heeft wel gerichte klachten. Sommige van hen hebben al enkele rondjes gelopen in het medische circuit, maar hebben niet het gevoel dat ze ergens komen.

Anderen proberen simpelweg de wachttijd voor een scan te verkorten. Hoe gaat het in zijn werk? Allereerst heeft Ronald telefonisch een gesprek gehad om te bepalen welke onderzoeken gedaan gaan worden. Omdat Ronald geen specifieke klachten heeft, wordt er gekozen voor een totale medische check-up. Maar wanneer je bijvoorbeeld last hebt van je buik, kunnen er meer specifieke onderzoeken worden gedaan om achter de oorzaak te komen. In de kliniek krijgen Ronald en ik een eigen kamer met tv, computer en badkamer, waar we kunnen verblijven tussen de onderzoeken door.

De eerste die ons komt ophalen, is een jolige cardioloog. De voertaal is hier Duits en toevallig spreekt Ronald dat vloeiend. De twee grappen er op los en ik moet moeite doen om het gesprek te volgen. Gelukkig gaat er altijd iemand van PrivateScan mee om de taalbarrière te overbruggen. Het boek telt pagina's met veel kleurenillustraties en teksten van nieuwjaarsbrieven van veel vroeger, van vroeger en van nu.

Nelly probeert in haar boek een overzicht te geven van meer dan jaar nieuwjaarsbrieven. Het is een kijk- en leesboek geworden waarin verschillende evoluties merkbaar zijn op taalkundig, politiek, godsdienstig en maatschappelijk vlak.

Getuige hiervan zijn de veranderingen in de spelling, het aanvaarden van de Nederlandse taal naast het Frans, overgang van illustraties met Bijbelse figuren naar natuur- of andere prenten, meer of minder respect voor ouders en instellingen. Schrijfster van het bundel Nelly Haelterman. Te koop in de betere boekhandel en bij auteur zelf natuurlijk. Neem een kijkje en maak kennis met dit prachtig boek op Nelly's site:. Mensen kijken vast vreemd op als ze je zien rechtstaan. In het begin vroegen ze me of ik genezen was, ja.

Ondertussen zijn ze dat gewend. Draag jij je harnas dikwijls? Op feestjes en recepties bijna altijd ik kan tot zes uur alleen rechtstaan. Voor wat normaal sociaal contact, op hetzelfde niveau als de rest, heb ik alles over. Altijd naar boven moeten kijken vanuit die rolstoel, alsof je een klein kind bent, daar ga je aan kapot op den duur.

Voel je je meer man, als je rechtstaat? Ik bén een man en ik vóél me er een. Als ik sta, voel ik me vooral meer méns. Ben je ongelukkig, in je rolstoel?

Opnieuw lopen zou het ultieme geluk zijn. Maar ik ben nu al super gelukkig. Met mijn vriendin Griet. Omdat ik nog elke dag mag doen wat ik graag doe: Maar wordt een mens ook gelukkiger als je een ziekte hebt overleefd of een ongeval, zoals jij? Wie dat zegt, maakt zichzelf iets wijs. Zei de immer positieve Marc Herremans. Jij moet toch ook je moeilijke momenten hebben? Maar nee, ik zit zelden in een dipje.

Een week na mijn accident zat ik al te lachen voor de televisie. Je zal je klop nog wel krijgen, jongen, hebben er velen voorspeld. Maar ik heb hem nog altijd niet gekregen, en hij zál ook nooit komen.

Ook niet als je in nog in je rolstoel zit? Na je ongeval gaf je jezelf tien jaar om weer te kunnen lopen. Ze zijn bijna om. Naief, besef ik nu. Want al de draadjes die doorgesneden zijn, weer met het juiste eindje verbinden, dat zal nog niet voor meteen zijn. Maar zelfs dan zal ik niet ontgoocheld zijn.

Ik blijf geloven dat die oplossing er ooit komt. Het Marc Herremans-effect, zoals een collega-journalist het onlangs noemde, bestaat dus echt: Serieus, noemen ze dat zo? Af en toe zou het beter zijn als ik makkelijker opgaf. Mijn hoofd wil altijd verder, maar mijn lijf hapert meer en meer. Volgend jaar ga je opnieuw naar de Iron Man triatlon. Jij hoeft toch allang niet meer te bewijzen wat je kan?

Ik kan het gewoon niet laten. Ik was bij de para's vroeger, hé: Sport is ook gewoon goed voor iemand in een rolstoel. Zelfs als ik keihard train, zie ik minder af dan wanneer ik stil zit. Rolstoelpatiënten die geen pillen slikken, je kan ze op één hand tellen.

Op mijn rolstoel na. Ik vind het een enorme voldoening dat Hobbycreatief genomineerd is. Vind ook jij dat Hobbycreatief een mooie plaats verdiend? Stem deze site tot site stemmen kan tot 30 november. Meesters onthullen hun geheimen: Van 20 tot en met 23 november kun je proeven van het gloednieuwe evenement Brouwsels met karakter. Tijdens deze festiviteiten onthullen meesters hun geheimen in hun brouwerijen, jeneverstokerijen en koffiebranderijen in de Leiestreek.

Velen zetten uitzonderlijk de deuren voor je open en laten je degusteren van hun fijnste streekproducten. Bij koffiebranderij Viva Sara word je ingeleid in de wereld van de barista. Ook enkele brouwerijen laten je kennis maken met de knepen van hun vak. Bij Brouwerij Bockor in Bellegem kun je terecht voor een gratis geleid bezoek en word je achteraf op een heerlijk biertje uit het Bockorgamma getrakteerd. Brouwerij Rodenbach in Roeselare organiseert diverse culinaire workshops met Roeselaarse en Normandische producten.

Canarus maakt je tijdens een gezellige avond wegwijs in de wondere wereld van het bier in Huisbrouwerij Sint-Canarus in Gottem. Ook zij openen hun deuren en laten je kennis maken met de stokerij en het verhaal achter de fles. Het bezoek wordt uiteraard afgesloten met een degustatie. Van maandag 17 tot en met zondag 23 november tal van activiteiten naar aanleiding van de seniorenweek. De Brugse kunstenaar Firmin Steyaert viert dit jaar zijn 75ste verjaardag.

Ondanks deze gezegende leeftijd, werkt en ontwerpt de man nog steeds. Zij maken dan ook het gros van mijn beeldhouwwerken uit. De innige band die er tussen een man en een vrouw kan bestaan is voor mij nog steeds een mysterie en het mooiste dat er bestaat.

Toen Firmin Steyaert in in Aalter werd geboren, wees niets er op dat hij zich tot een geres-pecteerde kunstenaar zou ontplooien. Ik kende strenge kinderjaren, met veel materiële armoede maar des te meer rijkdom aan huiselijke warmte en solidariteit tussen de dorpelingen, steekt Firmin van wal.

Het werd een opleiding metaalbewerking in de vak-school. Daarna ging Firmin op de scheepswerven aan de slag. Met mijn eerste loon kocht ik een kunstboek. De fas-cinatie voor kunst heeft er altijd al ingezeten. Inkeer In huwde hij met Hélène Maene. Het echtpaar vestigde zich in Brugge en kreeg in de loop der jaren drie zonen: Erwin, Gunter en Bart. Hij lag als een baby nog in zijn wieg toen ik op een dag moe en kapot-gewerkt thuiskwam.

Toen ik boven de wieg hing en dat kind daar zag liggen, besefte ik: Regen en zweet Belangrijker was dat het onderwijs Firmin de kans gaf om zich aan zijn kunst te wijden. Regen en zweet, het druppelt samen van mij af. Geldnood dwong Firmin aanvankelijk om zijn eigen stenen te gieten. Het griepvirus ontleed Mensen zeggen al snel dat ze 'griep' hebben, maar vaak is dat een zware verkoudheid.

Echte griep, influenza, wordt veroorzaakt door een serie virussen. Hoe werkt het griepvirus en wat kun je ertegen doen? Bij een klassieke griep is er sprake van een besmetting met het influenzavirus. Er zijn verschillende types influenzavirussen, maar het ziekteverloop is ongeveer identiek. Kort gezegd veroorzaakt influenza een acute ontsteking van de luchtwegen.

Wekenlang slap en moe Maar het is geen gewone verkoudheid, het is veel ernstiger en verloopt veel sneller. Bij influenza voel je je snel erg ziek met bonzende hoofdpijn, spierpijn over het hele lichaam en hoge koorts rond de 39°C. Normaal gesproken knappen patiënten na drie tot vijf dagen weer op, maar velen voelen zich nog wekenlang slap en moe.

Wereldwijde epidemie Bij mensen met een slechte afweer kan de griep zeer ernstig verlopen en dodelijk zijn. Jaarlijks overlijden in Nederland zo'n duizend mensen aan de griep of de gevolgen ervan. Aan de Spaanse Griep van , kort na  de Eerste Wereldoorlog, overleden miljoenen mensen. Méér dan aan de oorlogshandelingen zelf. Er was toen sprake van een pandemie, een wereldwijde epidemie. We spreken van een epidemie als meer dan vijftig op de Virusdeeltjes Virussen behoren tot de micro-organismen, net als schimmels en bacteriën.

Virussen zijn de kleinste micro-organismen, véél kleiner dan bacteriën. Ze kunnen zichzelf niet delen, maar hebben levende cellen nodig om te delen. Raadpleeg op tijd je huisarts. Twee tubes kapot en je stak er aan toe! Fietsen is er na een verkeersongeval niet meer bij maar Albert Van Damme 68 spuit nog steeds zijn ongezouten mening over het veldrijden. De crossers van vandaag zijn veel te lief voor elkaar.

Maar ja, wij moesten rijden voor onze prijs. Voor een overwinning kregen we 1. Twee tubes kapot rijden en je stak er aan toe. Dat record zie ik niet meteen gebroken worden: Liboton heeft indertijd 17 keer de druivencross in Overijse gewonnen, dat is vandaag ondenkbaar.

Steekt Sven Nys sinds jaar en dag met kop en schouders boven  het veldrijderspeloton uit, Van Damme plaatst de overmacht van  de 'Kannibaal van Baal' in perspectief. Ik heb niks tegen Nys, maar  Erik De Vlaeminck was een nog betere renner. Niet enkel omwille van zijn zeven wereldtitels, ook in het wegrennen schreef  hij klassiekers op zijn naam. Dat zie ik Nys niet meteen doen. Op het scherp van snee De lof aan het adres van de ex-bondscoach is opmerkelijk. Tijdens carrière waren de Eeklonaar en de Leeuw van Laarne immers jarenlang rivalen.

Je kan het een beetje ver-gelijken met de geanimeerde duels Nys-Wellens. Maar dan wel op het scherp van de snee, voegt Van Damme er meteen aan toe. Als De Vlaeminck en ik samen naar een hindernis reden kwamen er ellebogen aan te pas. Vandaag zijn de crossers veel te lief voor elkaar. Maar ja, wat wil je? Wij moesten rijden voor onze prijs.

Zelfs als Belgisch kampioen kreeg ik geen startgeld. Bij winst streken we 1. Twee tubes kapot rijden en je stak eraan toe. Dat ik het tijdens mijn carrière nooit op de weg heb geprobeerd is het enige waar ik spijt van heb. Dat kon echter niet. Als bloemist werkte ik tijdens de zomer 15 uur per dag.

Tijdens het kalme winterseizoen was er wel tijd, zo ben ik ook cyclocrosser geworden. Ik ben trouwens altijd blijven werken, vertegenwoordiger in zeep, contracten afsluiten voor een bierhandel, noem  maar op. Dat de profs van vandaag verwend zijn? Axel Merckx verdiende op één been meer dan zijn vader ooit heeft bijeen gekoerst. Je bent er zoals op alle blogs steeds welkom.

Maar je hebt er dat tikkeltje meer dat je ook lid kan worden van de De keurslager viert zijn 25ste verjaardag, kom langs en laat u verrassen bij uw favoriete keurslager tijdens het feestweekend van vrijdag 21 en zaterdag 22 november U houdt van lekker eten en u weet kwaliteit op prijs te stellen?

U kijkt altijd uit naar interessante weetjes en staat open voor leuke nieuwigheden? Dan is het Keurslagermagazine Goedgekeurd u op het lijf geschreven! Goedgekeurd biedt u een aangename mix van onderwerpen die van dichtbij, maar ook van iets verderweg, met de Keurslager te maken hebben. Verhalen over de Keurslagers zelf, over de vrouw achter de vakman en over de typische Keurslagerspecialiteiten, maar ook over boeiende kook-ideeën of originele uitstapjes.

U vindt zeker uw gading! Neem zeker ook deel aan de puzzel die u telkens in Goedgekeurd vindt. Er vallen prachtige prijzen te winnen! De gelukkige winnaars vindt u telkens terug op de Keurslagerwebsite. Goedgekeurd verschijnt in het voorjaar en najaar, maar tijdens de eindejaarsperiode is er een speciale feestspecial voorzien! Vanaf december ligt deze feestelijke editie bij alle Keurslagers.

U kunt het magazine enkel bij uw Keurslager verkrijgen; vraag er gerust naar Week van de Smaak  Tussen 13 en 23 november eet de Vlaming zijn buikje weer rond tijdens de Week van de Smaak, hét jaarlijkse evenement rond smaakcultuur. Stad van de Smaak is Lier, het gastland is Frankrijk. Benieuwd of dit Lierse Vlaaikes met Franse tongval dan wel croissants op zijn Walter Grootaers oplevert De Week van de Smaak is een uitgelezen moment om onze meest gastvrije kant te laten zien.

Tal van organisatoren gingen met gastvrijheid en gastentafels aan de slag en organiseren  verrassende ontmoetingen en brengen heel onverwachte kennismakingen tot stand. Elke ontmoeting helpt om de eigen werking in een breder kader te plaatsen en mogelijkheden tot nieuwe samenwerking te ontdekken. Misschien is de gastentafel wel een startpunt om de samenstelling van de lokale cultuurraad wat jonger, intercultureler of vrouwelijker te maken. Benieuwd naar de gastvrijheid van Vlaanderen?

Via de zoekbox kun je daar specifiek op zoeken. Ik wist wel dat ze met schrijven bezig was, maar pas na haar dood heb ik beseft hoe intensief dat allemaal was.

Marleen Dossche uit Lovendegem heeft nog maar één doel: Xenia kwam vorig jaar om het leven in een verkeersongeval. Ze schreef muziek en aangrijpende poëzie. Mama Marleen wil die creativiteit nu aan de buitenwereld laten zien. Xenia reed op 19 november vorig jaar met haar bromfiets naar huis. Haar mama was jarig en ze had een heerlijke taart mee als verrassing. Maar Xenia is nooit thuis geraakt in de Eglantier in Lovendegem. Ze viel met haar bromfiets en overleed aan haar verwondingen.

Is ze in een put gereden? Wat er precies gebeurd is, zullen we wellicht nooit weten", zegt mama Marleen Dossche. Xenia is er niet meer. De grote passie van de knappe jongedame was op het toneel staan, zingen en dansen. Xenia schreef ook gedichten. Ik ben zeker dat het haar grote droom was om die muziek en teksten uit te brengen.

Omdat zij dat niet meer kan, willen wij er alles aan doen om haar droom postuum te verwezenlijken. Typisch Xenia De gedichten die Xenia schreef zijn geen rijmpjes over blauwe lucht en koude nachten. Je moet ze een paar keer lezen vooraleer je echt snapt wat Xenia bedoelt.

Ze zat altijd verzonken in gedachten. Ze ging alles ver zoeken en toen ik soms wat meer uitleg vroeg zei ze meestal gewoon dat ik dat toch niet begreep", zegt mama Marleen. Binnenkort is er het gedichtenboek 'Xenia'. Daarvoor werkt mama Marleen nauw samen met enkele goede vrienden van het meisje om er zeker van te zijn dat alles gebeurt zoals Xenia het zou hebben gewild.

Later wil de familie ook een cd uitbrengen met liedjes waarvan Xenia de tekst schreef. Het geld zal worden gebruikt om kinderen met een beperking te helpen.

Anouk De muziek van Xenia zou nog wel eens een eigen leven kunnen gaan leiden. Ik heb een mooie brief geschreven naar de Nederlandse zangeres Anouk met de vraag of zij dat nummer zou willen zingen", vertelt mama Marleen. Ik hoop echt dat ik dat kan realiseren, ook al zal het niet eenvoudig zijn. Om extra geld te verzamelen voor het goede doel en om de droomprojecten van Xenia verder te realiseren, heeft de familie Xenia ook inge-schreven in de wedstrijd 'Mooi zijn is' van Nivea.

Daarin gaat het schoonheidsmerk op zoek naar mensen die de wereld mooier maken. De hoofdprijs is 3. Op vrijdag 14 november wordt er te Lovendegem in het zaaltje een avond gehouden om Xenia te gedenken. Die avond zullen vrienden en vriendinnen van Xenia haar liedjes komen zingen. Haar poëzie zal ook worden voorgelezen.

Ook wordt er voor randanimatie gezorgd zodat het een serene maar gezellige avond kan worden. Het is één jaar geleden dat we afscheid hebben moeten nemen van Xenia. Een betere manier om haar te gedenken, kan ik mij niet voorstellen zegt mama Marleen. Tot 15 december kan je nog stemmen op www. Dirk Tegenbos en echtgenoot Sien renoveren geklasseerd tractiestation. Het geklasseerd tractiestation van De Lijn langs de kustbaan tussen Middelkerke en Westende krijgt stilaan zijn oude luister terug.

Er is nog werk aan de winkel, maar concessiehouder Dirk Tegenbos en zijn echtgenote Sien hebben al een lange weg afgelegd. Ik heb het gebouw voor het eerst gefotografeerd in ", herinnert Dirk Tegenbos zich, "Het is me blijven boeien. In geraakte het gebouw, tegen de zin van eigenaar De Lijn die het wou afbreken, geklasseerd.

In sloot ik een voorakkoord van erfpacht met De Lijn, maar het duurde nog een hele tijd voor die definitief werd. Sindsdien ben ik continu bezig met renovatiewerken, allemaal zonder subsidies overigens. Eerst dacht ik er een horecazaak van te maken - en dat idee leeft nog altijd een beetje maar we opteren nu in de eerste plaats voor een grote vakantiewoning die we zullen verhuren om wat van onze investeringen te recupereren. Er zijn onlangs wat discussies gerezen met de eigenaar, De Lijn. Er is namelijk sprake om het technisch gedeelte, waar de elektriciteit wordt opgewekt, te vernieuwen en waar men dan meestal opteert voor schaalverkleining, wil men hier nu vreemd genoeg uitbreiden.

De erfpachtakte is echter zeer duidelijk hier-omtrent: Dirk en Sien Tegenbos hebben inderdaad al heel wat gerealiseerd in en buiten het complex, maar er ligt nog werk in het verschiet. Alle muren zijn verfklaar, de binnendeuren zijn gerestaureerd en kunnen binnenkort afgewerkt worden. Ook de leefruimte is bijna klaar, er zijn nieuwe sanitaire voorzieningen, de elektriciteit werd volledig vernieuwd en binnenkort komen er nieuwe ramen", gaat Dirk Tegenbos verder.

Eerstdaags beginnen we de resterende binnenmuren te schilderen. Dat zal heel wat veranderen aan het uitzicht binnenin. Dergelijke werken gaan vlug en vlot, maar de voorbereiding om alles schilderklaar te maken en te herstellen was de grootste brok. De erfpachtakte bepaalt dat het gebouw binnen de vijf jaar volledig moet gerenoveerd zijn.

We zijn even-eens al een tijd bezig met buitenwerken aan de gevel en ik zie er geen problemen in om binnen de vastgestelde tijdslimiet het gebouw zijn oude glorie terug te geven", aldus nog Dirk Tegenbos, die trouwens binnenhuisarchitect van beroep is.

Hij werkt momenteel voor een bedrijf dat onder meer het Manhattan Centre in Brussel renoveert. De opnames zijn afgelopen zomer begonnen. Het is weer zover! De 12de verkiezing van de 'Site van het Jaar' staat in de startblokken.

Jouw website heeft namelijk onze eindselectie gehaald en maakt deel uit van de genomineerde sites! Deze e-mail heb ik vorige week ontvangen van Clickx. Ik heb jullie stem echt nodig. Vind ook jij Hobbycreatief een mooie plaats verdiend? Om kennnis te kunnen maken met de rijke gastronomie, de streekproducten en de cultuur van alle regio s van FrankriJk, spiegelden we ze aan onze eigen provincies. Restaurants, hotelscholen, gemeentebesturen en verenigingen in heel Vlaanderen gingen op zoek naar aanknopingspunten in keuken, ingrediënten, producenten, kunst, literatuur, geschiedenis, verhalen, muziek, feest en tradities van de Franse regio's en creëren tijdens de Week van de Smaak ontmoetingen met de streek- en eetcultuur van hun eigen gemeente of regio.

Kook met zeevruchten ontdek welke heiligen voedsel in  hun schild voeren, proef het verschil tussen de Bretoense en Vlaamse boekweitpannenkoeken en bezoek de verbroederingsproeverijen met Franse grensdorpen. Maak een culinaire tocht door de verschillende regio's van Frankrijk!. Surf naar weekvandesmaak om je culinaire etappes uit te stippelen. Routeplanner maakt het fietsers extra gemakkelijk: Sinds dit jáar is de volledige provincie Oost-Vlaanderen voorzien van een fietsnetwerk.

Van iedere regio is een fietsnetwerkkaart beschikbaar. Aan de hand van de kaart en via de groen-witte knooppuntbordjes zijn er oneindig veelmogelijkheden om fietstochten samen te stellen langs de mooiste plekjes in de hele provincie. Vanaf nu kun je ook op de website  terecht voor het online uitstippelen van fietsroutes op het fietsnetwerk.

Toerisme Oost-Vlaanderen ontwikkelde samen met het Gentse bedrijf Route You een online fietsrouteplanner waardoor je snel en gebruiksvriendelijk een fietstocht kan samenstellen vanachter jouw computer. In de toekomst zal de fietsrouteplanner nog heel wat extra functionaliteiten bevatten. Zo zal je routes kunnen plannen door het ingeven van bezienswaardigheden of door het aantal kilometer dat je wenst te fietsen.

Op die manier kan je echt een fietstocht op maat van je interesses samenstellen. De fietsrouteplanner is te raadplegen via www.

Malia 10 en Sasha 7 Obama zijn gevraagd voor een aflevering die pas volgend jaar wordt opgenomen. Wellicht zullen de dochters van de nieuwe president rond die tijd iets doen in de serie", aldus nog Cyrus, die weigerde meer details prijs te geven. Obama, die vorige week werd verkozen tot de eerste gekleurde president van de Verenigde Staten, verklaarde eerder in interviews dat zijn dochter Malia een grote fan is van de tv-reeks.

Het is nog niet bekend of hij zijn kinderen zal toelaten een rol te spelen in de show. Antwerps gourverneur Cathy Berx is naar eigen zeggen bijzonder geraakt door het overlijden van Van de Velde. Berx prijst Van de Velde voor zijn authenticiteit en eerlijke manier waarop hij muziek maakte. Ze had het privilege om de man verschillende keren live aan het werk te zien. Ik kreeg dan altijd een soort van privéconcert en luisterde ook aandachtig als hij in de tuin aan het zingen was. Daar componeerde hij trouwens nog een nummer over de vreselijke ziekte waar hij uiteindelijk aan overleden is", zegt een emotionele gouverneur.

Wannes Van de Velde, tijdens de concerten in september "Hij was een mooi mens en een groot muzikant die met hart en ziel voor zijn gemeenschap leefde", zegt Anciaux. Hij was een groot artiest die talloze Vlamingen, en Antwerpenaars in het bijzonder, op een heel authentieke manier wist te boeien en te inspireren.

Vlaanderen verliest vandaag een icoon", aldus Peeters. De minister-president betuigt zijn medeleven aan de naaste familieleden van de kunstenaar. De schepen herinnert zich dat hij als jarige naar een optreden van Van de Velde ging kijken met zijn klasgenoten.

We zaten in de zaal en maakten veel te veel lawaai. Wannes nam dat niet en stapte gewoon het podium af. Toen voelden we ons stoer, jaren later maakte dat gevoel plaats voor schuldbesef", aldus de liberale schepen. Rouwregister "Het overlijden van Wannes Van de Velde is een klap voor elke Antwerpenaar die met zijn stad begaan is", zegt Antwerps burgemeester Patrick Janssens in een reactie.

Vanaf woensdag ligt er in het stadhuis van Antwerpen een rouwregister dat iedereen mag ondertekenen. Daar kunnen inwoners van de stad hun appreciatie voor Wannes Van de Velde schriftelijk uitdrukken. Janssens herinnert zich Van de Velde niet alleen als begenadigd zanger en kunstenaar, maar ook als geëngageerd persoon.

Hij oogde toen al erg vermoeid, waarschijnlijk door zijn ziekte. Hij zal me altijd bijblijven als een groot artiest en een aangenaam persoon", besluit de Antwerpse burgervader. Hij was zichtbaar geëmotioneerd. De gallerijhouder noemt Wannes Van de Velde een groot muzikant en een voortreffelijk schilder en tekenaar.

Katastroof De leden van de Antwerpse folkoregroep Katastroof waren ook grote fans van de persoon en de muziek van Wannes Van de Velde. De overleden zanger inspireerde de groep die bekend staat voor nogal groffe teksten.

Volgens Van Dale is het woord afgeleid van het Litouwse 'smagaria', wat zoveel betekent als '"lekkerbek". Verder lezen we  alles omtrent smaak, een hele mond vol met andere woorden. Smaak, in zijn ruimere betekenis, is voor mij alvast het feest van alle zintuigen. Een levendige keuken die het huis vult met heerlijke en spannende geuren, nog voor er iets op tafel staat.

Een mooie en zorgzaam gedekte tafel, zowel feestelijk als dagdagelijks. Warm, koud, krokant, zacht, zout, zuur, zoet en bitter zijn de sensaties die we dankzij 'smaak' ervaren. Smaak maakt voor een flink stuk de kwaliteit van ons leven. Niets gaat boven een lekkere maaltijd die de mensen nauwer bij elkaar brengt. De tafel delen is een blijk van vriendschap en schept vertrouwen; leute en humor zijn nooit uit de lucht.

Alles wordt plots eenvoudiger en dikwijls veel toegankelijker. Door mijn dagdagelijkse bezigheden in 't Laurierblad ervaar ik "smaak" als een puur potje plezier dat ik deel met onze gasten en ons personeel, wij voelen ons "geluksverkopers" of "marchands de bonheur" om het in de taal van het Franse gastland te zeggen. Frankrijk is, wat mij betreft, het land waar ik als jonge kok het belangrijkste deel van mijn opleiding heb genoten.

Techniek en "savoir-vivre" gaan daar hand in hand. De markten en het aanbod van zoveel lekkere grondstoffen zijn indrukwekkend. Deze Week van de Smaak zal in vele opzichten hieraan de volle aandacht besteden, uiteraard in combinatie met onze producten en cultuur van alledag die even waardevol zijn als bij onze zuiderse buren. Het overzicht van de geplande activiteiten in West-Vlaanderen laat u 't water in de mond komen. En om u helemaal in de sfeer te brengen van onze culinaire Tour de France serveer ik u  een recept met Franse en West-Vlaamse toets.

Makreel met zuurbes en cider Smakelijk! Vervolg; de culinaire geschiedenis van Frankrijk. Televisie is een machtig, maar beperkt medium.

Geen plek ter wereld die zoveel huiver opwekt als Siberië. Dat is de openingszin van het nieuwe boek van Martin Heylen. Toch neemt hij na twee televisiereeksen het publiek opnieuw mee op avontuur. In 'Terug naar Siberië' lees je welke gekke en ontroerende taferelen er zich afspeelden als de camera niét draaide.

Mag ik even binnenkomen? Met déze ondertussen legendarische woorden trok Martin Heylen vijf jaar door Vlaanderen en stapte hij. Ondertussen verraste de reportagemaker de Chinezen, Amerikanen en Russen met een allicht anders klinkend zinnetje. Maar telkens opnieuw slaagt hij erin om zichzelf uit te nodigen in een woonkamer van een totaal onbekende. Ze moeten blijkbaar aanvoelen dat ik betrouwbaar ben, zegt Heylen.

De studenten schreeuwden etc. ME begint op de studenten in te lopen om hen te verdrijven: Uithalen is simpelweg overbodig.

Ik probeerde te vluchten via een kroeg, maar lukte niet. Dat vind je dan wel kunnen? Kijk maar naar een aantal youtube fimpljes. Dat was toen ze van het station af werden gedreven. Eventueel zeil en of doek en over de demonstranten heen.

Hierdoor kan de ME of politie niet chargeren. Je opmerking dat de demonstranten de duizenden studenten die netjes naar huis gingen belachelijk hebben gemaakt slaat echt nergens op. Natuurlijk mochten die netjes weg, ieder zijn eigen keuze. De manifestatie heeft zeker bijgedragen aan het onder de aandacht brengen maar was wel nogal soft. Die gaat het kabinetsbeleid op zich niet veranderen. En de groep demonstranten heeft zijn eigen beslissing genomen.

Ik heb gestudeerd in de jaren 70 en zie hoeveel er al is afgebroken de afgelopen 40 jaar. De kwaliteit zit nu echt op een absoluut minimum of zelfs daar onder. Iemand die nu volgens schema netjes in 4 jaar zijn master haalt heeft misschien precies de kennis en het beoogde gebrek aan meer! Resumerend, we hebben 40 jaar stapsgewijze, sluipende afbraak achter de rug. De LSVB gaat met een keurige manifestatie geen vuist maken alleen handjes schudden. Het kabinet kijkt gniffelend toe, om 1 uur Wie is er nu belachelijk?

De komende actieweek van begin februari is de volgende test voor de studentenstrijd. Op dit moment komen er steeds sneller groeiende groep samen met anderen om druk bezig te zijn met het organiseren van weloverwogen en adequate reacties en proberen we in meerdere steden studenten te organiseren in actiecomités. Strijdbaar studentenprotest 21 Januari.

Er moet, denk ik, nadruk gelegd worden op het feit dat de demonstraties geweldloos en vreedzaam van karakter zijn. Een publieke en algemene aankondiging van de komende vreedzame protestacties kan de negatieve mediabespeling, en verkeerde berichtgeving grotendeels verhelpen. Een dergelijke publieke oproep en benadering van de media is ook de taak van de studentenvakbonden, maar die laten de achterban in de steek.

Er zijn naar mijn weten niet eens vervolgdemonstraties of acties aangekondigd door de vakbonden, terwijl het direct na de 21ste duidelijk werd dat de regering niet luisterde!

Er was wel een groep aan het flyeren voor een protestactie in de binnenstad tijdens de manifestatie op het malieveld. Dus het was niet zuiver spontaan. Groepen demonstranten waren dit al van plan. Dit heb ik in de jaren zestig en zeventig ook gezien bij Vietnam- en andere demonstraties. Bertolt Brecht schreef al: De kracht van de demonstranten ligt in het vreedzame, zolang demonstranten op een geweldloze manier druk zetten staan ze sterk.

In verschillende filmpjes is te zien hoe de ME op onrechtmatige wijze geweld gebruikt. Is het mogelijk om per geval een klacht in te dienen met gebruik van de beelden? Een voorbeeld in het volgende filmpje: Dit gebeurt allemaal terwijl het slachtoffer met zijn rug naar de ME staat, totaal geen bedreiging vormt en gewoon iemand helpt om op te staan.

LSVb-voorzitter Sander Breur trekt zich niets aan van de verwijten dat hij medestudenten zou hebben verraden door samen te werken met de politie. Onze ordedienst heeft goed gereageerd toen studenten die op weg naar het station in een rel bij het ministerie van onderwijs terecht dreigden te komen. Studenten die dat wilden, zijn naar Den Haag Centraal begeleid en dat vind ik fantastisch.

Later deze week komt de LSVb met een evaluatie van de demonstratie van afgelopen vrijdag. Gaat niet meer lukken vriend, we hebben of rijke ouders of heel wat uurtjes bijbaan nodig in de toekomst. Verklaringen over het politiegeweld! Waarom moesten demonstranten weg voor het min. Ik ben het met je eens over de zwakke inhoud van het bericht.

Ik heb de LSVb ook gemaild met vragen en klachten over hun houding voor, tijdens en na de demonstratie van 21 januari. Ik adviseer elke student of sympathisant hetzelfde te doen, zodat ze luisteren naar hun achterban. Hier een voorbeeld van agent provocateurs in Canada:. Tweets that mention Ministerie van Onderwijs medewerkers geven live commentaar op studentendemonstratie -- Kritische Studenten Utrecht -- Topsy.

There is even a gap in the footage of the worst part. Between the second and third videos, the ME and horses charged the people. That is why at the beginning of the 3rd video, the fences are all broken. JoOo gooi maar open die doofpotten!

Indeed, I was there and I witnessed what you are telling. Tweets that mention Debat: Hoe verder met de studentenbeweging? Impressions from the national student demonstration against education cut-backs Standplaats Wereld.

Het protest is op gang, de aap komt uit de boom! Ik gooi de kogel door de kerk, sta jij nog in duplo? Wil nog eens eén probleem aan de orde snijden: Er kijken adders onder het gras HOE die te vermijden? Door kennis-integratie in je eigen leven. Ik heb nog wel wat tips die ik mee wil geven: Dit is een interessante ontwikkeling. Natuurlijk wordt er nog steeds bezuinigd en hebben ze alle reden om tegen te zijn, maar ik vraag me nu wel of hoe solidair ze blijven met hun studenten.

Tweets that mention 9 februari: Een constructieve avond waarop ook duidelijk werd dat de actiebereidheid onder de studenten groot is. Nieuwe initiatieven worden ontwikkeld en de groei van van kritische studenten in alle provincies neemt gestaag toe.

Van bezuinigingen kan geen sprake zij en iedereen die met een beetje gezond verstand weet dat er bij onderwijs miljarden bij moeten komen. Ondertussen verdienen de bankdirecteuren weer godsvermogens en is een tweede diefstalgolf begonnen.

Ik mag hopen dat deze regering zich ervan bewust word dat ook studenten grenzen hebben. Tweets that mention Amsterdamse bezetters verklaren zich solidair met openbaar vervoer werknemers -- Kritische Studenten Utrecht -- Topsy.

Zijlstra laat Universiteiten strenger selecteren « Kritische Studenten Utrecht. Het College van Bestuur speelt dubbel spel door achter de rug van studenten dergelijke streken uit te halen. Een beetje schreeuwen en met het vingertje wijzen kan iedereen. Ik had juist het idee dat voor het eerst in lange tijd het CvB aan de goede kant staat.

Verder hoop ik dat jullie bij een volgende actie een minder fragiel pand uitkiezen dan het prachtige Drift Waarom bijvoorbeeld niet Drift 23? Dat kan wel tegen een stootje, mocht het daar onverhoopt op uitdraaien. Drift 21 staat vol met kwetsbaar antiek meubilair en instrumentarium, en het oude, broze sierstucwerk is ook niet bestand tegen bijvoorbeeld rondvliegende stoelen.

Tuig… jullie eigen politieke mening door de strot willen duwen en dan nog pretenderen namens de studenten te spreken ook. Ongefundeerde beschuldigingen aan het Universiteitsbestuur en ondertussen je zelf zo misdragen.

Het enige alternatief dat in dit verband regelmatig door de VSNU genoemd is betreft het sociaal leenstelsel, ook voor de bachelorfase. Het was inderdaad een uitzonderlijk mooi samenzijn aan de Drift deze dagen. Ik was er ook, alleen donderdag even niet. Niet zomaar een bezetting, maar drie dagen samenzijn, films, lezingen en debatten over uiteenlopende belangrijke onderwerpen.

Sprekers uit of over Iran, Puerto Rico, wetenschapsfilosofie, klimaat en nog veel meer. Discussies over activisme en de toekomst van de wereld. Uitwisseling van ideeën, mensen leren kennen. Mensen uit alle hoeken en gaten, groepen en leeftijden, diverse steden en landen.

Studenten, activisten, werkenden, werkenden die studeren, activistische studenten, mensen uit de kraakbeweging die werken en activistisch bezig zijn en ga zo maar door. Veel mensen die hun eigen weg bepalen, meningen vormen en dienovereenkomstig handelen. Een prachtige gelegenheid kennis te maken met andere vakgebieden en denkwijzen, dwarsverbanden leggen en van elkaar leren. Een spontaan sociaal forum was het, een vrijplaats voor open discussie en meningvorming.

Iemand deed het denken aan Griekse pleinen waar iedeereen vrij kan praten en discussieren. Met de marmeren vloer en de zuilen heeft het ook wel een Grieks tintje. Op zulke pleinen is wellicht de basis gelegd voor onze westerse democratie.

En alles liep soepel, niemand is de baas, alles wordt onderling besproken, iedereen doet wat. Alcohol werd in beperkte mate gebruikt, een paar kratjes bier. En niet vergeten diverse losse organisaties die spontaan klaarstonden met brood en beleg, koffie en thee en warme maaltijden! En, zoals de bezetters zelf hadden besloten, vrijdagavond om elf uur begon het opruimen om de zaak om twaalf uur weer schoon over te dragen.

Helaas, als de kabinetsplannen op het gebied van hoger onderwijs doorgezet worden dan zullen we alleen nog maar vakidioten hebben in de toekomst die niks van de echte wereld begrijpen. Studenten zullen niet meer de tijd hebben om buiten hun eigen studie te kijken en iets van de complexe systeemcrisis te begrijpen die de wereld bedreigt. We verwelkomen jullie solidariteitsverklaring met de arbeiders van het GVB in Amsterdam.

Toegankelijk onderwijs en toegankelijk openbaar vervoer liggen allebei onder vuur. We hebben dezelfde overheid tegenover ons.

Vandaag zijn de arbeiders van het openbaar vervoer in Amsterdam in staking gegaan. Het zou heel goed zijn als jullie ook praktische uitdrukking weten te geven aan jullie solidariteit met de GVB-arbeiders door een afvaardiging van jullie naar hen te sturen en hen 1 de solidariteitsverklaring aan te bieden.

Gelukkig gaat dit steeds meer mensen opvallen. Beste meneer joker, wil je je propaganda voor je website aub niet meer op deze site doen. Volgende keer halen we het er gewoon weer af. Zelfs al zou de democratie werken met totale transparantie en volledige verantwoordelijkheid dan nog is het in het beste geval: In de hedendaagse wereld is dat beter dan dictatuur van een minderheid, maar er is weer een nieuwe stap mogeluk: Het op persoonlijke basis delegeren van verantwoordelijkheden kan handig zijn.

Het is gewoon achterhaald. De mis-leiding begint bij het afgesneden zijn van de eigen autoriteit. Na het lezen van dit artikel vraag ik me oprecht af of de auteur enig zicht heeft op de resultaten van lobbygesprekken.

Zeer sterk artikel, heerlijke quote ook weer van Chomsky. Het is een tijd van sociale afbouw waarin zich nieuwe instituties zullen vormen na de metafosische winterperiode in de gecshiedenis. We zouden de instelling moeten hebben om meer actief te zijn tegen de afbouw die de neo liberale stroming veroorzaakt.

Trots kun je slechts zijn op jezelf als je je niet mee laat slepen in deze ongure modderstroom. Ik ben helemaal akkoord met de volgende formulering: Ik denk dat het aan ons is om te laten zien dat dit zo is.

Maar het is belangrijk hier conclusies uit te trekken. Morgen, op 17 februari, komen er duizenden mensen uit andere groepen strata bij elkaar op het Malieveld in Den Haag. Eén klasse, één strijd. Ik heb er echter vrij veel mening over, en ben slecht in stukken kort houden… de lezer is gewaarschuwd!

Eerst een beetje in de marge, er wordt gesteld: Is dat echt zo? Wat je in beide gevallen laat zien is namelijk hezelfde: Maar goed, dit terzijde. Het artikel behandelt de verschillende strategieën die de LSVb hanteert.

Volgens mij handelt en handelde de LSVb altijd vanuit de gedachte: Het doel is altijd het tegenhouden van slecht beleid of proactief het invoeren van nieuw goed beleid. Soms ligt daarbij de nadruk op lobby, soms op actie, soms op de media, maar deze zaken zijn nooit een doel op zich.

Misschien is het goed om in het achterhoofd te houden: Zij worden ondersteund door een hoop medewerkers, tientallen vrijwilligers, betrokken oudbestuurders en hun lokale lidbonden. Er wordt op het kantoor van de LSVb heel goed en heel veel nagedacht; er is een grote feitelijke kennis, maar ook een groot politiek bewustzijn en kennis van welke partijen in de regel ontvankelijk zijn voor welke argumenten. Een LSVb weet wederom in de regel heel goed voor welke strategieën een bewindspersoon of parlementariër vatbaar is en of persoon in kwestie überhaupt ergens vatbaar voor is.

Maar laten we, net als in het artikel, wat verder ingaan op de actiestrategie van de LSVb. Zoals terecht gesteld wordt, hebben de organisatoren van de 21e geprobeerd een zo breed mogelijke groep aan te spreken en zo veel mogelijk studenten naar het Malieveld te laten komen. Op de 21e probeerde de LSVb en de andere organisatoren inderdaad zelf de regie te houden van de actie: Ik denk het niet.

Vooraf was al duidelijk dat het een niet radicale, misschien zelfs wat gezapige bijeenkomst zou worden met als doel zoveel mogelijk mensen op de been te krijgen.

Ik kan me voorstellen dat dit voor sommige mensen te slap was, maar dit is de strategie waarvoor gekozen is: Wat je daar ook van vindt: Zij weten niet, kunnen niet weten, dat als je na een demonstratie nog met vuurwerk naar de ME gaat staan gooien bij een ministerie of het binnenhof of je daar bij gaat staan kijken je waarschijnlijk een knuppel in je nek krijgt.

In dat kader vindt ik het eigenlijk wat onbeschoft dat andere clubs, op de dag van de 21e zelf, in Den Haag, andere activiteiten georganiseerd hebben. Dat je de opzet van de manifestatie slap vindt, prima. Dat je liever radicaler actie wil voeren, moet je zelf weten, ik kan me er wat bij voorstellen.

Dat je bereid bent om als martelaar voor het hoger onderwijs een tijd in de cel te zitten of een ME-knuppel te koppen, nice. Maar, en dit is een hele belangrijke maar, ik vind ten principale dat je zoiets dan zelf moet doen, daar zelf de volle verantwoordelijkheid voor dient te dragen en je daar geen anderen bij in gevaar mag brengen!

Ik heb grote moeite dat, onder de vlag van een groter protest waar men zelf blijkbaar niets mee had, groepen besloten hebben om radicale acties te gaan voeren, waarbij de meerderheid van de bij de 21e aanwezige studenten niet weet dat de kans dat het afloopt met een ME-charge groot is. Als je ballen hebt organiseer je zelf je eigen actie, op een andere dag op een andere locatie. En laten we wel wezen: Dan heb je als organisatie de plicht om de mensen, die naar jou activiteit zijn gekomen, te beschermen.

Ik heb dan ook weinig moeite met het optreden van de ordedienst bij het station. De organisatoren van de 21e hebben hier hun verantwoordelijkheid genomen en gekozen voor de veiligheid van hun demonstranten. De organisatoren van de kleine opstootjes hebben andermans actie proberen te kapen voor eigen doeleinde en andere studenten in gevaar gebracht.

In plaats van mee te liften op het succes van anderen, en vervolgens tegen die anderen te gaan zeuren dat ze je niet genoeg ondersteund hebben! Ik weet niet welke clubs verantwoordelijk zijn voor de optocht naar OCW en het Binnenhof, maar aangezien dit stuk toch over strategie gaat: Als de landelijke studentenorganisaties na lang wikken en wegen besloten hebben dat het effectiefst is om te laten zien dat er breed verzet is tegen de plannen, tegen een achtergrond van verkiezingen, hoe slim is het dan om op eigen houtje iets radicaals te doen?

Hoe zeker ben je van je zaak dat dit iets positiefs bijdraagt? En ik heb in ieder geval nog geen enkel bewijs gezien dat het deze instellingen waren die stiekem hebben gelobbyt om meer geld op studenten te bezuinigen. Volgens de schrijver is het niet de strijd tegen de langstudeerderboete, de bezuinigingen op de hogescholen en universiteiten en het afschaffen van de masterstufi; neen, het is de strijd tegen de neoliberalisering!

Wat ik zelf ook van het neoliberalisme mag vinden ik zal een tipje van de sluier oplichten: Om het bot te zeggen: Deze werd groot en machtig door zicht te focussen op praktische, voor alle studenten tastbare zaken als kamernood, prestatiedwang en het gebrek aan medezeggenschap.

Toen de SVB in latere jaren radicaliseerde, onder invloed van de Kritische Universiteit-stroming steeds Marxistischer werd en zich bezig ging houden met politiek, economie en de wereldproblematiek in socialistisch perspectief, viel ze snel uiteen , onder andere in de vrouwenbeweging. Het verhaal is hetzelfde: Tot zover een stukje geschiedenis. Ben ik nu een deel van de oplossing? Of misschien toch een deel van het probleem? Bij twijfel kan het m. Allereerst mis ik in je hele stuk solidariteit voor de strijd van de studenten, ondanks meningsverschillen voor de beste strategie.

En ik zie geen afwijzing voor de zeer agressieve en repressieve houding van justitie mede mogelijk gemaakt door de ordedienst. Naar mijn mening had de ordedienst als een buffer kunnen figureren tussen demonstranten en politie, i. Niemand kan van tevoren weten wat voor effect een bepaalde strategie voor protest kan hebben, zelfs de LSVb niet in al haar wijsheid. De acties na de manifestatie ontstonden inderdaad spontaan zoek spontaan op in je woordenboek en het waren dezelfde demonstranten die eerst op het Malieveld stonden en daarna besloten om door te demonstreren.

Inderdaad het is logisch om te verwachten dat de ME een charge uitvoert op vreedzame demonstranten, juist wanneer er met eieren en vuurwerk gegooid wordt naar zwaar bepantserde voertuigen en bewapende ME. Had de ME ook moeten chargeren toen er studenten voorwerpen gooiden naar Zijlstra tijdens de manifestatie?

Volgens jouw logica wel. Het was ook gerechtvaardigd om in te slaan op demonstranten die geen kant op konden, die op de grond lagen en die tijdens het weglopen ook klappen ontvingen in hun ruggen. En niet te vergeten charges met paarden; logisch toch, als er een groep irritante studenten staan te demonstreren moet je ze overrijden en wegjagen met paarden, dat konden ze toch van tevoren weten!

Je hebt het vaak over clubjes die naar jou mening de demonstratie probeerden te kapen voor hun eigen doeleinden. Is het zo dat dissidenten radicale groepen en individuen zich vooral stil moeten houden en zoveel mogelijk geweerd moeten worden? Dus politieke neutraliteit wordt geeist wanneer men afwijkt van de mainstream, maar daarbinnen mag de rest van politiek Nederland wel meeliften met het succes en van links naar rechts hun propaganda ten uitvoering brengen op het podium.

Je geschiedenisles is aardig, maar ook eens gedacht dat er steeds nieuwe besturen komen in studentenorganisaties, die wellicht gewoon andere gedachten hebben en daarom anders te werk gaan. Als je tijd hebt, kom dan eens naar een van de open bijeenkomsten of debatten om je kritische geluid te laten horen. Het is grappig dat je dit aanhaalt want dat is exact hetgeen wat ik de afgelopen maanden heb gezegd.

Misschien dat deze intern wel bestaat, maar deze wordt in ieder geval niet in een dergelijke vorm naar buiten toe gecommuniceerd. Je moet wel ernstig naief zijn om te denken dat het kabinet niet op de hoogte is dat grote delen van de maatschappij hierdoor benadeeld worden, is het niet direct dan wel indirect. Is het dan ook niet logisch dat het kabinet ook weet dat hier mensen tegen zijn? Wat is het nut van je mening uiten als de andere partij deze al weet?

Dat het oog van KennisKrisis vooral viel op de aankomende verkiezingen lijkt me geen geheim gezien de manifestatie na een gevatte speech van Proparia Cures vooral ontsproot in een verkapte verkiezingsstrijd. Wel wil ik nog zeggen dat de ruim studenten die uiteindelijk naar OCW en het binnehof trokken echt niet allemaal radicale stenengooiers waren en dat dus wel degelijk een signaal afgeeft naar het vertrouwen in de parlementaire politiek in een dergelijke situatie.

Allereerst is het handig om te vermelden dat er maar weinig mensen twijfelen aan de intenties van de mensen achter LSvB. Ik geloof best dat zij ook graag deze bezuinigingen willen voorkomen. Dat is dan ook niet zozeer het probleem. Het punt is dat er niet kritisch naar het gehele stelsel gekeken wordt.

De mogelijkheden worden inderdaad tegen elkaar afgewogen, maar dit is wel een redelijk beperkte set van mogelijkheden binnen een bepaald framework.

Het probleem is niet zozeer dat de LSvB niet nadenkt over hun acties, als wel dat ze vooral in het paradigma van lobbyen en polderen blijven hangen. Hun acties zijn gebaseerd op het beïnvloeden van politici op een vooral verbale intellectuele manier en dat is nu wel precies het probleem. Het kabinet heeft zat keuzes om ergens anders geld vandaan te trekken terwijl deze door het meest rechtse kabinet ooit niet overwogen lijken te worden. Er is een groot geluid geweest vanuit de studenten zelf en ook mondjesmaat vanuit de Universiteiten en andere onderwijsinstellingen al was het vooral om hun eigen hachje te redden dus het zou duidelijk moeten zijn dat de des betreffende sector het in ieder geval geen goed idee vind.

Wat nog erger is, is dat de LSvB niet alleen slechts een verbale manier van beïnvloeding wil hanteren, het wil de sfeer naar het kabinet toe ook nog eens vrolijk houden. Het verpesten van de interne sfeer lijkt me nergens voor nodig, maar was het nou echt nodig om weer DJ Jordy en zijn partynummertjes uit te nodigen? Praten blijkt niet te werken en met een goede reden. Het is helaas de keiharde waarheid dat je voor onderhandelingen altijd nog leverage nodig hebt.

Wat hebben de studenten voor leverage in deze structuur? Gaat iedereen opeens radicaal niet meer naar college? Gaan mensen opeens nog harder hun mening uiten? Ons probleem is niet zozeer met de mensen achter LSvB als wel de structuur zelf. Het is een belangenorganisatie die optreed uit naam van de studenten in plaats van bestaat uit de studenten zelf let wel dat ik niet zeg dat dit compleet nutteloos is op dit moment. Uiteindelijk worden de materiële omstandigheden van de individuele studenten en andere betrokken burgers benadeeld en deze mensen moeten zelf hun kritische mening hierover vormen en kijken wat er aan gedaan moet worden.

Politiek is geen zaak die je af kunt schuiven naar een gespecialiseerd groepje die op ondoorzichtige wijze een strategie bepaalt en vervolgens slechts een beroep doet op de studenten om de moeite te nemen naar Den Haag te komen. Dat was ook zeer duidelijk op de manifestatie zelf, al was het alleen al door het concept van een manifestatie, je staat 3 uur lang op een grasveld met nog 20 duizend mensen te luisteren naar politici. Op deze manier wordt je toeschouwer in een strijd die eigenlijk de jouwe is, je wordt als speler door de belangenorganisaties en de parlementaire politiek tot publiek gedegradeerd.

Het klopt dat KennisCrisis uiteindelijk geforceerd was om bepaalde keuzes te maken, zich te distantieren van de mensen op het binnehof en bij het OCW.

Maar deze situatie hebben ze zelf gecreëerd door de manier waarop ze het protest georganiseerd hebben, iets waar niemand ze toe gedwongen heeft. Ze hebben zelf besloten een zo groot mogelijk protest te houden met een hip podium, DJ, soundsystem, politici en zoveel mogelijk mensen, hetzij zonder daadwerkelijke mening.

Ze hebben zelf besloten het zo politiek neutraal te houden terwijl dit een kwestie is die onmogelijk losgekoppeld kan worden van politiek. Het is nu eenmaal zo dat in de maatschappij en ook onder de studenten zelf groepen zijn wiens belangen door deze bezuinigingen op de lange termijn worden behartigd, wat uiteindelijk tot gevolg zal hebben dat je welliswaar een grote opkomst hebt maar dat ook onttrokken is van ieder daadkrachtig karakter.

Hun non-cooperatieve houding tegenover groepen die niet hun reformistische polder-karakter delen is waarschijnlijk meer een reden waarom sommige mensen de actie ervaarde als het kapen van een demonstratie. Ik herhaal mijn bovenstaande vraag ook maar voor jullie. Erg makkelijk hoor, al die kritiek terwijl jullie geen flauw benul hebben wat er echt gebeurt en wat er wel bereikt is door gesprekken.

Dan snap je echt niet hoe het werkt. De LSVb is een club die pretendeert enkel voor studenten op te komen. Prima als je vindt dat dit te mager is, maar organiseer dan je eigen protest en ga daar heel hard boe roepen tegen alles wat je tegenstaat.

Ik snap niet waarom dit lachwekkend is? Wat maakt het in godsnaam uit dat de LSvB enkel pretendeert voor studenten op te komen voor het niet naar buiten brengen van dergelijke informatie? Is de strategie van de LSvB zo ontzettend heftig dat het wel geheim moet blijven oid?

Je mag best een andere mening hebben, maar ga vervolgens niet huilen dat de andere partij onwetend is en vervolgens alle geopperde vragen passeren…. Het is inderdaad vrij makkelijk kritiek te hebben zonder alle informatie wanneer deze niet zomaar beschikbaar is. Hoe moeilijk is het om even in Utrecht het kantoor binnen te stappen en te gaan praten met de bestuurders, of simpelweg even te bellen en je te verdiepen in wat de LSVb doet? Onwetendheid is geen enkel probleem; maar onderneem vooral zelf stappen om beter geinformeerd te worden.

En hoe moeilijk is het om zelf een grote demonstratie te organiseren als je van mening bent dat de LSVb het niet goed doet? Maar nee hoor, ook in dit geval in iets roepen vele malen makkelijker dan zelf de handen uit de mouwen schudden en nog veel meer studenten de straat op te krijgen. Dus je mag pas kritiek hebben op de LSvB als je persoonlijk bent gaan praten met de bestuurders? Dat lijkt me een vrij onhandige eis als er ~20k mensen zijn die potentieel een reactie willen hebben. Overigens zijn er vele manieren om contact of meer informatie te krijgen hoor.

Bellen en langsgaan leken me het meest voor de hand liggend. Voor mijn verhaal is het niet zo relevant hoe erg het was, hoe excessief of onnodig. Terechte keuze en hun verantwoordelijkheid. Daarmee praat ik geen enkele schuimbekkende ME-er goed, die met een rood waas voor de ogen op willekeurige mensen in heeft staan beuken.

Omdat ik vind dat een massale studentendemonstratie een goed idee is? En ik de wijsheid van radicalere protesten gedurende die dag zelf in twijfel trek? Als de studenten me niets konden schelen, was ik er niet bij geweest de 21e en dan deed ik niet de moeite hier lappen tekst neer te plempen.

De avond van tevoren wist ik al dat er mensen naar OCW en het Binnenhof wilden gaan. Was ook via social media bekend gemaakt. Wat je daar ook van moge vinden. Iedereen was van harte welkom voor een protestbijeenkomst, een gezapige, politiek getinte protestbijeenkomst waarbij geluisterd werd naar politici maar ook studenten, docenten, instellingsbestuurders en anderen uit het onderwijs.

Als je dat niets vindt: Als je vindt dat er harder actie gevoerd moet worden en dat het ministerie moet worden bezet: Maar doet dat dan zelf, onder eigen vlag, op een andere dag, in plaats van het protest van een ander daarvoor te gebruiken! Maar ik geef graag mee dat als een studentenorganisatie een keus maakt voor een radicale koers, ze gedoemd is tot een bestaan in de marge. Daarom hoop ik dat een LSVb en een ISO niet een dergelijke keuze zullen maken, maar de belangen van de massa studenten zullen blijven behartigen.

En ik zou graag zien dat dit in harmonieuze samenwerking gaat met andere groepen die ook strijden tegen slecht onderwijsbeleid, vanuit een ander bijv antineoliberaal perspectief.

Als je al iets wil organiseren tijdens het een protest van een andere organisatie, dan vind ik het niet meer dan 1 beleefdheid en 2 gezond verstand om ff bij die organisatie te checken of wat je wil op prijs gesteld wordt en of het daadwerkelijk iets toevoegt. Ik ben vrij druk, maar sta er niet negatief tegenover. Goed, niet relevant verder. Jij stelt dat je niet op de hoogte bent van de van doelstellingen, analyses etc. Als een club mensen die er verstand van heeft, die toegang heeft tot heel veel informatie die anderen niet hebben en die er goed over heeft nagedacht tot de conclusie komt dat het constructief is om een breed geluid van protest te laten horen, moet iedereen die dat geluid van protest WIL laten horen daar dan ook de achterliggende redenen van weten?

Ik weet met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat de grote meerderheid van de aanwezigen op de 21e daar helemaal geen behoefte aan heeft ook gericht ano niem. Voor degenen zoals jijzelf die graag meer willen weten, zou ik zeggen: Zo ontoegankelijk is de LSVb echt niet, mensen die actief willen zijn voor het onderwijs zijn in mijn ervaring altijd welkom. En dat is vraag 2: Want je raakt hier een punt dat Lisa ook al aansnijdt: Verdiep je eens in wat de LSVb de afgelopen tien jaar gedaan heeft… van een kritische student verwacht ik ten minste dat je je feiten checkt voordat je ergens een heel stellige mening over hebt.

Wat wel zo is: Dus welke middelen ook gekozen worden om een doel te bereiken praten, pers, actie, combinatie van dingen , uiteindelijk moet toch een kabinet of kamermeerderheid overtuigd worden. Als je dat niet in orde vind… tja, dan zou ik me of aansluiten bij een partij die het parlementaire stelsel wil hervormen, of de revolutie beginnen. Met een strijd voor goed hoger onderwijs heeft het dan niet zoveel meer te maken. Voor de opzet van de 21e is m.

Wat daar de overwegingen achter zijn weet ik niet zeker, maar ik kan wel raden. De sfeer vrolijk houden naar het kabinet is een foutieve aanname. Dan over de structuur… de LSVb bestaat wel uit studenten. Je beeld dat organisaties als de LSVb niet nodig zouden moeten zijn en dat alle individuen die geschaad worden door beleid zich zouden moeten verenigen om te kijken wat er gedaan kan worden… eh… iets met realisme?

Loop over een willekeurige campus en vraag voorbijgangers wat ze er voor voelen. Ieder is verantwoordelijk voor zijn eigen daden. Niemand hoefde naar het Binnenhof en naar het ministerie, niemand is gedwongen met vuurwerk te gooien. Dit is schokkend nieuws… Als dít geen overduidelijk signaal is dat het huidige kabinet helemaal verkeerd bezuinigt, dan weet ik het niet meer…. Wat dat betreft zijn de gigantische walls of text op deze pagina zo slecht nog niet, of ik het nou met de inhoud ervan eens ben of niet.

Ik geef best toe dat ik geen idee heb van de gedachtegangen achter bepaalde beslissingen van de LSVb, noch een motivatie om me hier in te verdiepen. Ondanks dat voel ik me toch vrij om bepaalde dingen te bekritiseren, zoals de feestelijke sfeer van de 21ste. Dit is iets waar ik me tijdens een eerdere demonstratie in Enschede al aan stoorde; het imago van de student als feestende lamballen wordt misbruikt door de politiek om bezuinigingen zonder enige vorm van nuance erdoor te raggen.

Wat doen wij studenten als reactie hierop? Om het niet te lang te maken heb ik maar een klein deel van je comments gekopieerd en geprobeerd in grote lijnen op je te reageren. De verantwoordelijkheid van het geweld ligt bij de geweldplegers en de autoriteiten met een geweldsmonopoly, zij moeten verantwoorden waarom zij excessief geweld gebruiken tegenover geweldloze, ongewapende burgers die gebruik maakten van hun demonstratierecht.

Wat jij doet is deze verantwoordelijkheid omdraaien, namelijk parafrase: De demonstraties waren inderdaad deels georganiseerd en grotendeels besloten demonstranten spontaan om verder te demonstreren, omdat dat ten eerste hun recht is en ten tweede voelden veel mensen, waaronder ik, dat er meer moest gebeuren dan alleen op het Malieveld te staan. Het is maar hoe jij spontaan definieert. Ik denk niet dat er mensen waren die klappen zochten van de ME en in hun zoektocht daarnaar dachten laat ik mijn pijn delen met andere nietsvermoedende demonstranten.

Wat bedoel je met harder? Is een lopende vreedzame demonstratie harder? Is een geluidsdemonstratie voor het OCW harder? Is een geluidsdemonstratie op het pleintje voor het parlement te hard? Onder welke vlag had ik moeten demonstreren, ik dacht we daar stonden te demonstreren tegen de onderwijsbezuinigingen?

Studenten die verder demonstreerden doen dat op de dag van de studentendemonstraties, dat lijkt me logisch. De ordedienst isoleerde demonstranten, wanneer de ordedienst dit doet mengt het zich direct en fysiek met acties van andere medestudenten, dus is kritiek op hen, maar vooral op de organisaties erachter gerechtvaardigd. De vraag die gesteld kan worden is, waarom heeft de organisatie geen lopende demonstraties georganiseerd? Er werd een walk-out georganiseerd door de Haagse Studentenvakbond, dit verliep vredig en er waren geen problemen, dus het kon wel.

Tijdens zo een walk-out kon ook de ordedienst meelopen en ook deze demonstranten beschermen, i. De ME had al geweld gebruikt voordat er ook maar iets naar hen werd gegooid. En we weten beiden ook ik als onervarene dat de ME sowieso geweld had gebruikt, ook al zou er niets naar ze gegooid worden. Dat is waarom de ME er was en wat de ME doet.

Dus waarom oordelen over het marginale burgerlijke ongehoorzaamheid van de demonstranten en niks over het excessieve geweld door de ME? Dat excessieve geweld is juist het probleem, niet de studenten die spontaan en georganiseerd gebruik maakten van hun demonstratierecht.

Ook al konden ze weten dat de ME geweld zou gebruiken, dat praat het excessieve geweld niet goed, en dat is juist wat we moeten bekritiseren, ook al verschillen we van mening qua strategie voor actievoeren, we staan aan dezelfde kant, nietwaar? Ik hoop dat studentenbelangenvertegenwoordigers de studentenbelangen blijven vertegenwoordigen en niet alleen met hun eigen CV en toekomst bezig zijn. Dat ze zich niet laten intimideren door machten waarmee ze in aanraking komen.

Neoliberalisering en neoliberaal beleid is waartegen wij demonstreren, het is een neoliberaal beleid die voor deze bezuinigingen zorgt, dus helaas kunnen de studentenorganisaties daar niet omheen. Ik denk dat je mijn stuk verkeerd begrepen hebt of misschien niet eens gelezen?

Welke kritiek is erg makkelijk? Ter informatie; ik heb ook contact gehad met de LSVb en hen gecomplimenteerd voor hun goede en moeilijke werk, maar ook kritisch aangesproken over hun houding tegenover zelf-organiserende studenten op die dag. Ik woon veel debatten en lezingen bij over de onderwijsbezuinigingen en probeer daarnaast ook informatie erover te lezen, zoals de stukken op deze site. Ik zou dan ook graag willen weten waar jij je informatie vandaan haalt, die ik tot nog toe nergens ben tegengekomen.

Totaal misplaatst, juist deze site en de studenten hierachter zijn een voorbeeld van zelf-organiserende en actieve studenten. Waarom veronderstel je dat men niet contact heeft gehad met de LSVb of niet goed op de hoogte is van de situatie? Check alleen al de stukken op deze website over de onderwijsbezuinigingen en visies voor beter onderwijs. Na de manifestatie was er ook een debat georganiseerd door de KSU, waarbij ook de voorzitter van de LSVb aanwezig was.

Nogmaals hoe weet je of de auteur niet geïnformeerd is? Er was dus een debat georganiseerd waar ook deze auteur bij was en ook de voorzitter van de LSVb. En buiten onze landsgrenzen: Van Puerto Rico tot Parijs. Ik pak even alle opmerkingen samen, dat lijkt me handiger. Dat de auteur geen zicht heeft in wat de LSVb is en doet, zien we toch allemaal.

Ten eerste staan er te veel onjuistheden in dit stukje nee, deze ga ik niet allemaal herhalen om ook maar het kleinste vermoeden te hebben dat de auteur wel naar meer informatie heeft gezocht.

Daarnaast begrijp ik niet dat deze site en de mensen daarachter laten zien dat mijn kritiek misplaatst is. Die zelf-organiserende en actieve studenten kunnen dan toch prima een grote landelijke actie organiseren in plaats van enkel stukjes te schrijven op de site en debatten te organiseren? Ik ben er overigens van op de hoogte dat de voorzitter van de LSVb ook aanwezig was op het debat. Dan een kleine greep uit de successen die lobbygesprekken de afgelopen jaren hebben opgeleverd: Er is kritiek op de openlijke houding van de LSVb tegenover anders georganiseerde protesten die voor hetzelfde doel strijden.

Die houding zorgt voor een verdeling die niemand ten goede kwam. Dan kun je veronderstellen dat diegene die door demonstreerden daar zelf voor zorgden, maar we zitten in hetzelfde team en ook al verschillen we van mening over een actiestrategieën, we moeten elkaar steunen.

Natuurlijk wanneer het vreedzaam protest betreft. Waarom is de LSVb openlijk afwijzend tegenover zelf organiserende studenten en demonstranten die op de dag van demonstratie andere vreedzame demonstraties hielden? Dus we moeten onze strategieën aanpassen aan de bewindspersoon, dus wanneer deze voor geen rede vatbaar is, hoeven we ook niks meer te doen.

Is deze regering eigenlijk voor rede vatbaar? Heeft de gekozen strategie van de LSVb haar doelen bereikt? Dat zullen we pas na 2 maart weten, maar is het tot dan goed om actie te voeren voor onderwijs? Ik denk dat niet alleen goed is maar ook broodnodig, zodat we hierna een levendige studentenbeweging hebben die ook pro-actief eisen kan stellen voor nog beter onderwijs.

Het punt is niet dat men het oneens is met de verschillende strategieën, maar met de openlijke afwijzing van de LSVb tegenover andere vormen van protest. Bovendien kunnen we ook onze vraagtekens hebben bij het teveel leunen bij lobbyen, de regering heeft tot nog toe geen enkele krimp gegeven, maar de LSVb wacht nu gewoon de verkiezingen af. Inderdaad, de manifestatie kon niet politiek neutraal zijn, toch werd door de organisaties het politiek neutrale karakter van de manifestatie gepromoot, om het zo breed mogelijk te houden.

Je bent hier niet welkom! De sfeer moest en zou vrolijk gehouden worden, drie uurtjes op het Malieveld staan en vooral niet naar het Pleintje toe of voor het OCW demonstreren, want dan is de regering niet zo blij meer. Tijdens een politiek protest van zo een grootte kunnen woorden en uitdrukkingenveen grote invloed hebben.

Bovenal waarom kritiek op georganiseerde vreedzame protestacties, terwijl we aan dezelfde kant staan? Wat was het doel van de studentenbelangenbehartiger om openlijk afwijzend te staan tegenover vreedzame acties van andere studenten?

Wiens belangen werden daarmee behartigd? Niets in te leveren « Kritische Studenten Utrecht. Sorry, maar wanneer er argumenten missen, kunnen we daar ook niet op reageren, nietwaar? De pot verwijt de ketel, is echt geldig bij jouw commentaren, hoe moe je er ook van wordt. Jammer, dan weet ik nog steeds niet wat je bedoelt en kan ik niet ingaan op je ongeschreven argumenten. Dat is wel misplaatst door opmerkingen te maken als dat men hier geen flauw benul heeft waar het over spreekt etc.

En wat is het probleem met kritische stukken te schrijven en debatten te organiseren, websites als deze om mensen te informeren? Is het niet juist goed om dingen te organiseren als studenten en voor studenten? Waarom doe je alsof wij studenten en de LSVb twee aparte partijen zijn.

We staan toch aan de dezelfde kant en de LSVb is toch de Landelijke studentenbelangenbehartiger? Wij studenten maakten toch de manifestatie op de 21ste mogelijk, of stond de LSVb daar alleen? Wanneer de LSVb openlijk de acties van hun belangengroep afkeurt zonder rechtvaardige redenen, lijkt het me meer dan logisch dat er kritiek komt vanuit de achterban.

Is toch alleen goed dat er een levendige achterban is die ook zelf probeert te organiseren? En je kleine greep van successen door lobbyen zijn mooi, mag ik ook een bron hiervoor? Bovendien sta ik niet afwijzend tegenover lobbyen, maar wel tegenover holle commentaren zoals die van jou, daarom vroeg ik erom. Je reacties komen naar mij inziens af en toe boos en denigrerend over, het lijkt wel alsof je bepaalde kritiek persoonlijk opvat ben je zelf lid van het LSVb bestuur? Tegenover de globalisering van de rijken en machtigen het neoliberalisme stellen de volken en studenten hún globalisering!

De bron ben ik zelf, want ik was twee jaar geleden lid van het LSVb bestuur. Maar eigenlijk heb ik geen zin meer in deze discussie, helemaal niet omdat de auteur van dit stuk zich kennelijk niet in de werkelijke situatie hoeft te verdiepen en wanneer daar wat van gezegd wordt die persoon zich maar eens moet verantwoorden.

Sorry, maar daar leen ik me niet meer voor. Het ga jullie goed. Veel plezier met het plaatsen van kritische stukken en ik hoor het wel wanneer de grote landelijke actie plaatsvindt. Ik denk dat uiteindelijk wel gebleken is wat eigenlijk vanaf het begin af aan al duidelijk was en wat ook inhoud dat discussieren op deze manier verder niet echt nuttig is. Kritische Studenten-organisaties waarbij ik alleen voor Twente spreek natuurlijk , zijn meer gebaseerd op zelforganisatie van studenten.

Waar LSVB vooral gebruik maakt van lobbyen en polderen of je nu de media gebruikt of persoonlijke gesprekken aangaat, het blijft grotendeels praten. Wil Kritische Studenten iig Twente: P vooral een zelf-georganiseerd zie punt 1 , decentraal machtsblok van studenten neerzetten en daarmee de politiek min of meer forceren om rekening met ons te houden. Niet per se om als een soort terrorist te gaan dreigen met blokkades, maar rekening houdend met het feit dat dit tot de mogelijkheden behoort wordt ons leverage een stuk groter.

Daarnaast heb ik de indruk dat de LSVB ook eerder bereidt is tot onderhandelingen waar wij niet bereidt zijn een enkele concessie te doen op het gebied van onderwijs en bezuinigingen. Een discussie is hartstikke nuttig en moet zeker gevoerd worden, maar dan moeten we wel eerst even de fundamentele verschillen in acht nemen voordat we allerlei zaken gaan schreeuwen waar de één of de andere partij het niet mee eens is, terwijl deze direct gelinkt zijn aan een verschil in een lagere scope en daarom ook nooit op een dergelijke manier opgelost kunnen worden.

Overigens wil ik nogmaals duidelijk maken dat dit slechts opbouwende kritiek is, welliswaar fundamentele kritiek die het hele bestaan van de structuur op dit moment in twijfel trekt, maar kritiek nonetheless. Niemand twijfelt aan de intentie van veel mensen in de huidige structuur. Maar omdat de intentie goed is betekent dat nog niet dat, uitgaande dat de doelen gelijk zijn, het ook de meest efficiente werkwijze is ten opzichte van deze doelen en ja de LSVB heeft neem ik aan ook doelen, hoewel deze misschien van minder ingrijpende aard zijn.

Tja, ik snap wel wat je bedoeld… van de andere kant weet ik niet wat voor effect het heeft als je een bandje laat spelen dat allemaal agressieve alles-moet-kapotmuziek speelt, a la killing in the name of, copkiller, alles moet kapot, chaos AD, of modernere equivalenten daarvan. Het blijft schipperen op dit punt en is denk ik onmogelijk om het iedereen naar de zin te maken. In het openingsartikel de voordracht zitten een behoorlijk aantal foute aannames en feitelijke onjuistheden.

Op basis daarvan krijgt de organisatie van de 21e en de LSVb er stevig van langs, terwijl ze wel de grootste massa studenten op de been hebben gekregen in bijna 20 jaar… en in plaats van een bloemetje krijgen ze een hele hoop gezeik. Vanuit ook maar een milde betrokkenheid bij danwel KennnisCrisis danwel de LSVb, kan ik me heel goed voorstellen dat dit je irriteert en dat je van mening bent dat voordat mensen zich een heel stellige mening aanmeten over iets, ze zich er eerst in moeten verdiepen.

Lisa verwoordt het hard, maar inderdaad, er worden hier dingen geroepen die gewoon niet kloppen. Daar is inmiddels ook een paar keer op gewezen. Als je daar dan mee geconfronteerd wordt, kun je daar over nadenken, of gaan schreeuwen Waarom Jij Gelijk Hebt. Ik verwacht het eerste van kritische studenten. Met betrekking tot wat je hierboven hebt geschreven over politie geweld: Je parafraseert me verkeerd en dicht me, voor de tweede keer nu, dingen toe die ik gezegd, geschreven noch bedoeld heb.

Wat ik doe is zeggen dat je dat in ieder geval niet moet doen tijdens een demonstratie van een andere club, die daar niet op zit te wachten en dat om hun doel ons doel te bereiken helemaal niet kan gebruiken! Je hebt het de hele tijd over geweld, wiens schuld het is, maar dat is mijn punt helemaal niet!

Mijn punt is heel simpel, de mensen die de acties hebben georganiseerd bij het Binnenhof en het ministerie hebben zowel onbeschoft als dom gehandeld. Onbeschoft, juist omdat je solidair moet zijn met andermans actie.

Ik ga niet naar een bezetting en dan zeuren tegen de bezetters dat hun actie te hard is en dat ze beter kunnen demonstreren. Ik ga niet naar een briefschrijfavond van Amnesty en dan klagen dat brieven schrijven te soft is, en dat ze poederbrieven moeten sturen.

Ik doe mee met een actie, als ik het doel ondersteun, of ik doe niet mee. Maar ik ga niet naar een actie en dan heel wat anders doen, want dat is niet solidair en onbeschoft naar de mensen toe die de actie hebben opgestart.

Het is in dit geval ook dom, omdat de organisatoren van de actie er bedoelingen mee hebben die jij misschien niet weet en die je dan in de wielen rijdt. Hoe goedbedoeld ook, misschien heeft jou actie wel precies het tegenovergestelde effect.

Zeker als je hetzelfde doel hebt moet je daar verschrikkelijk mee uitkijken. Alsof het volstrekt ondenkbaar is dat ze volkomen altruïstisch voor goed onderwijs willen strijden, alleen niet vanuit een antineoliberaal perspectief. Dat vind ik kortzichtig. Die mag je hebben, maar ben je er van bewust dat het niet meer is dan dat, hoe erg je het ook presenteert als zijnde een feit.

Heb je een voorbeeld? Of niet willen dat dingen uit de hand lopen en Verantwoordelijk Zijn? Als dit de toon is heeft verder reageren weinig zin ben ik bang. In dit organisatiemodel heb je, in vergelijking tot een organisatie als ISO en LSVb te maken met de volgende problemen: Mijns inziens zijn kritische studentenorganisaties een prima model voor korte, doelgerichte veelal kleinschalige, door gebrek aan middelen acties; de landelijke officiële organisaties moeten inderdaad uitkijken dat hun continuïteit niet in gevaar komt, ze moeten op middelen letten, op de legaliteit van acties, etc.

Voor acties voldoet hun organisatiemodel veel minder goed. Maar voor de lange termijn schieten kritische studentenorganisaties op een flink aantal punten te kort. Juist daarom is het zo van belang dat ze op dat punt optrekken met de landelijke, gevestigde organisaties want niet betekent dat ze naar hun pijpen moeten dansen. Verschillende structuren voor verschillende doeleindes, dus. Schrijf ik nu zo onduidelijk of geloof je me gewoon niet?

Het is heel makkelijk na te gaan dat de opmerkingen over het gebrek aan actiebereidheid van de LSVb gewoon feitelijk onjuist zijn. Punt dat ik al eerder aangaf: En ja, dat kunnen zij beter inschatten dan wij, omdat ze nou eenmaal VEEL meer info hebben.

Ik wil best één strategische overweging hier meegeven: Nu toegeven aan de radicalere studentenacties, of in woorden van onze rechtse medemens, aan vieze langharige werkschuwe plo-sjaaltjes dragende linksmenschen, is NIET goed voor het kabinet.

In het kader van de verkiezingen is het WEL handig om grote, massale, vooral publieksvriendelijke studiemarathon was geniaal acties te hebben, waar sympathie mee gewonnen wordt.

Als onderwijs echt een issue kan worden bij de verkiezingen kan dit klotekabinet misschien naar huis gestuurd worden, of het iig heel lastig gemaakt worden zeker voor dubieuze wetten die de rechtszekerheid aantasten, zoals de Halbeheffing.

Alleen al hierom snap ik helemaal niets van het recente radicale studentenverzet, omdat de timing gewoon fokkin onhandig is. Daaruit blijkt mijns inziens, al zijn de bedoelingen goed, gebrekkig politiek inzicht.

Ik ben het met je eens dat discussie nuttig kan zijn, maar het begint volgens mij dat mensen bereid zijn om naar elkaars standpunten te luisteren in dit geval: Ik zowel in de stukken hier als in bijvoorbeeld het krantje boord gezien merk ik een enorme vooringenomenheid ten opzichte van KennisCrisis en de LSVb. Blijkbaar heeft de demo van de 21e veel kwaad bloed gezet, nou ja, so be it. En dan denk ik ook dat de LSVb en KennisCrisis best nog wat kunnen leren van de op- en aanmerkingen van de kritische studentenorganisaties.

Maar als mensen blijven hangen in hun vooraf gevormde oordeel, tja… dan verzand je al heel gauw in een digitale verpiswedstrijd waar niemand wat mee opschiet, buiten de meningloze meelezer die met een biertje en een zak popcorn zit te genieten.

En we eindige deze discussie met een mooie conclusie op een gedegen wijze geschreven. Wat mij betreft is daar geen speld meer tussen te krijgen. De kritische student mag zich nu naar binnen keren en deze woorden wegen. Het eigengelijk dat als een risico boven ieder groepsverband hangt kan doorbroken worden door kritisch te kijken. Dat is mooi aan de naam van deze groepen mensen, jullie heten al kritiek!

Nu het alleen nog verder ontwikkelen en ook daadwerkelijk praktiseren. Heel veel succes daarmee! Ik vind het wel erg jammer dat Jelle hier zelf niet mee heeft gepraat, want hij zou hier veel van kunnen leren. Ook al moet ik wel toegeven dat ik denk dat hij erg veel stappen terug moet zetten om zijn overtuiging van zijn eigengelijk van zich af te schudden en de naam kritisch met eer te mogen dragen.

Hierin wordt uitgelegd dat de ontwikkelingslanden miljoen dollar per jaar nodig hebben om een basis sustainable energie-infrastructuur op te zetten. Tendentieus, cynisch en sarcastisch? Inderdaad, zo schrijf ik soms, als ik dat nodig denk te hebben. Bovendien ben ik heus wel bereid om toe te geven dat je een aantal goede punten maakt. Wie weet krijg ik een van dezer dagen de kriebels om toch weer inhoudelijk te reageren op je sterke tekst hierboven, maar reken er maar niet op.

Ik heb het momenteel helaas te druk. Alsnog bedankt voor het nemen van de tijd om te reageren en je kritische mening met ons te delen. Mijn welgemeende excuses voor het missen van een verdiende inhoudelijke reactie dit keer. Wie kent er dan? En wat is de waarde van zulke ongegronde kennis? Ach,ze willen ondertussen zoveel!!!

Tweets that mention Nederland Draait Door! En tja, volgens mij had iemand eerder al opgemerkt dat voor dit soort discussies een forum eigenlijk handiger zou zijn. Then again, met dit soort dingen: En zo is het: Het bursalenstelsel moet zo spoedig mogelijk van tafel! Men verzint in Den Haag werkelijk van alles om maar te bezuinigen. As we have done for 39 days with cold and floods, we continue the hunger strike in Hypatia building Patission Ave, and Ipirou Str.

We stress once again that the nationwide hunger strike is our struggle, that we take the decisions on all issues, and we demand the lies and slander to be stopped. Een ieder heeft recht op onderwijs; het onderwijs zal kosteloos zijn, althans wat het lager en beginonderwijs betreft.

Het lager onderwijs zal verplicht zijn. Ambachtsonderwijs en beroepsopleiding zullen algemeen beschikbaar worden gesteld. Hoger onderwijs zal gelijkelijk openstaan voor een ieder die daartoe de begaafdheid bezit. Hij krijgt de prijs voor zijn lobby om promovendi als studenten te gaan beschouwen. Een deel van de universiteiten wil dat invoeren omdat het goedkoper is. Maar volgens de jonge onderzoekers leidt het tot een verslechtering van de Nederlandse wetenschap.

Bij de award hoort een hotelcheque voor een weekendje Parijs; een verwijzing naar het Parijse vijfsterrenhotel waar de universiteitenvereniging dit voorjaar vergaderde over onder meer het bursalenstelsel en het afschaffen van de basisbeurs. Het college van bestuur heeft gepraat met de onderhandelaars van de Academie van de Vooruitgang, maar zegt niet te willen praten met andere studenten dan de studentenraad. Er is niet ingegaan op de inhoud van de eisen, en de tweede vordering is officieel geformuleerd.

De derde vordering volgt om De studenten weigeren na deze mededeling de Erasmustoren te verlaten, want ze willen praten over de redenen dat de ontevredenheid leeft.

De politie heeft in Nijmegen de actievoerders die het Erasmusgebouw bezet hielden ontruimd. Je eigen studenten, die terecht actie voeren tegen een kwalijke situatie, criminaliseren. For the past few days and weeks students at universities across Egypt have been getting organised to get rid of deans who were close to the Mubarak regime as well.

Military police is cracking down Cairo Uni sit-in, beating students with tasers, 2 students arrested. Studenten hangen spandoek in Hofvijver « Kritische Studenten Utrecht. Een super bijpassend filmpje voor de langstudeerboete die ik samen met een klasgenootje voor school heb moeten maken. Leuk filmpje, maar Pechtold wil net als bijna alle andere partijen een a-sociaal leenstelsel.. France has said that it is ready to start the bombardment from tonight.

And we totally reject any foreign intervention in Libya, whatever shape it may take, especially a French one.

That intervention will also steal the revolution from the Libyans, a revolution that has cost them thousands of dead women and men so far. An intervention that will also divide the Libyan resistance. Laten we de volgende keer naar Amsterdam of Utrecht gaan ipv Den Haag, daar zitten namelijk nogal wat meer groepen mensen die eerder geneigd zijn de straat op te gaan. Het moet daarnaast geen studentenprotest meer zijn, maar een sociaal protest tegen de algehele gevolgen van dit beleid.

Natuurlijk staat onderwijs centraal voor de emancipatie van een bevolking, maar laten we het breed houden. En gewoon demonstreren, verder geen poespas aan formele praatjes of optredens tijdens of na een demo. Schaf studiebeurs af « Kritische Studenten Utrecht. Anarchist protesters expressed disappointment last night after their protest in central London was hijacked by elements from the TUC.

Protesters advocating militant direct action against businesses accused of tax-dodging were dismayed when TUC stewards in pink bibs broke away and directed crowds into Hyde Park. This course of action was widely denounced as counterproductive by organisers.

Jezza, an anarchist from East London, said: Sarah Smith, a public sector worker who came to the protest by coach from Newcastle, told us: Commander Bob Broadhurst, the officer in charge of the policing operation, said: But when the TUC appear, some of our officers find it difficult to stay awake, alert, and on their feet for a whole shift.

By the evening the remnants of the TUC elements had left Hyde Park, allowing the protest to resume as planned. Universiteiten zien hun studenten als melkkoeien Doorbraak. Ik weet niet zo goed waar ik het beste mijn reactie kan neerschrijven, maar deze plaats lijkt me niet de slechtste.

Tot nu toe heeft de Kritische Studenten Utrecht geen reclame gemaakt voor de demonstratie van 12 april in Den Haag.

..

Amateur hoeren gelderland zwarte kut
negerin gezocht biljartbal in kut

Zowel kleine als grote zaken kunnen in aanmerking komen. De lijst kan lang worden! Welk effect heeft alcohol? Kijk maar naar een receptie. In het begin spreken mensen stil en bedachtzaam. Na enkele glaasjes babbelt iedereen erop los.

Alcohol doet ons verantwoordelijkheidsgevoel en onze zelfbeheersing afnemen. We gaan onszelf overschatten. Hoe beïnvloedt alcohol onze rijvaardigheid? Een auto besturen is zeer complex.

We combineren daarbij veel taken, vaak zonder dat we het beseffen. Terwijl we rijden, krijgen we ongelooflijk veel informatie te verwerken. We moeten voortdurend reageren en ons aanpassen. Bij iemand die gedronken heeft, lukt dat niet meer zo goed. Hij heeft meer tijd nodig om de informatie te verwerken, merkt bepaalde zaken niet meer op, denkt trager en reageert minder alert. Ook sturen gebeurt onnauwkeuriger. Hoe staat u tegenover een volledig alcoholverbod voor bestuurders?

Ik stel vast dat alcohol een negatief effect heeft op de rijvaardigheid. Of alcohol daarom helemaal verboden moet worden voor bestuurders, is een keuze van de politiek, van de hele maatschappij. Het zou in elk geval geen kwaad kunnen. Als u moet blazen komt dat overeen met 0,22 milligram alcohol per liter uitgeademde lucht.

In een gewone pint van 25 cl of in een glas wijn van 10 cl zit ongeveer 10 gram zuivere alcohol. Een man van 75 kg die één zo'n glas drinkt, zal ongeveer 0,2 promille alcohol in het bloed hebben. Bij een vrouw van 60 kg is dat 0,3 promille. De alcohol wordt afgebroken aan een tempo van 0,15 promille per uur. Bovendien spelen ook andere factoren mee: Kortom, de kans op foute berekeningen is groot. De Sint is bijna in het land en misschien weet u nog niet waarmee uw kleintje blij te maken.

Chicco heeft de prijs van speelgoed van het jaar in de wacht gesleept in de categorie eerste leeftijd, met zijn: Hij is heel gemakkelijk te besturen dankzij de infrarood-afstandsbediening die bediend wordt met één enkele knop.

Terwijl hij zich verplaatst, maakt Chicco Baby Space geluiden, hij lacht en laat zijn lichtjes knipperen, tot grote vreugde van uw kind. Hij heeft een grappige manier van voortbewegen en hij draait goedgezind rond zijn as. Dit speelgoedje helpt uw kind zijn vaardigheid te verfijnen om beide handen tegelijkertijd te bewegen en om zijn gebaren met steeds meer precisie uit te voeren. Dankzij zijn wieltjes en zijn grappige bewegingen, spoort hij uw kind aan om hem te volgen.

Vanaf mochten arme kinderen al hun schoen zetten. Deze schoen zetten ze in de kerk. Rijke mensen stopten daar dan pepernoten, kruidnoten en ander snoepgoed in. De volgende dag werd de opbrengst verdeeld onder de mensen.

Wie denkt dat deze hoofddeksels uit de mode zijn, slaat de bal mis. Zetten dames in vervlogen tijden een hoed op om met de koets uit rijden te gaan, dan willen ze nu een modieus exemplaar voor een ritje met de cabrio', verduidelijkt Frederique Baeckelandt en zij kan het weten. Voor iedereen Hoedenmaakster Frederique Baeckelandt runt in Brugge al 17 jaar de Chapellerie Baeckelandt en krijgt klanten van alle leeftijden over de vloer.

De meest voor de hand liggende redenen waarom het publiek bij Frederique aanklopt zijn feestelijke gelegenheden zoals huwelijken, doop- en communiefeesten of plechtigheden als begrafenissen. Maar het hoeft niet altijd een privé-aange-legenheid te zijn. Evenementen als Waregem Koerse, koetsenparades of toneelopvoeringen brengen zowel dames als heren bij Frederique over de vloer. Leuk zijn de opdrachten waarbij een hoofddeksel volgens een bepaald thema of tijdsperiode  nodig is.

Zo wordt soms een zot exemplaar gevraagd voor een fuif of party. Voor theater heb je dan weer iets nodig in een specifieke stijl of uit een specifieke periode. Dat is altijd leerrijk en boeiend! Golfsport De opgang van de golfsport heeft eveneens zijn weerslag op de hoedenindustrie. Nu nog een echte zomer Bereid het pannenkoekenbeslag volgens de aanwijzingen op de verpakking, maar voeg aan de mix 2 el geraspte kokos toe.

Bak de pannenkoeken volgens de bereidingswijze op de verpakking. Snijd de banaan in plakjes. Pel de mandarijnen, halveer ze en snijd ze in plakjes. Roer de honing los met citroensap en schep het, met de rest van het kokos, bij het fruit. Neem de pannenkoeken als een knapzak samen en strik ze met een dropveter dicht.

Dat is goedbedoeld en voor veel kinderen geen enkel probleem. Maar wat als je kind niet graag leest, of niet goed kan lezen door bijvoorbeeld dyslexie? Dan ontaardt dat leeskwartier soms in een dagelijkse strijd.

Van 22 tot 30 november is het Voorleesweek in Vlaanderen,   Voorlezen is plezier voor kinderen én volwassenen. Een moment van gezellig en intiem samenzijn. Voorlezen is het leukste kwartiertje van de dag. Van 22 tot 30 november is het Voorleesweek in Vlaanderen, hét moment om kinderen nog vaker dan anders voor te lezen uit de mooiste boeken. Op 21 november wordt er gestart met een gezellig voorleesontbijt in elke provincie. Daarna zetten kinderdagverblijven, kleuterscholen, bibliotheken en boekhandels het belang van kinderen voorlezen negen dagen lang extra in de kijker.

En iedereen die meer wil weten over het boekenaanbod voor de allerkleinsten, voorleestips en praktijkvoorbeelden kan deelnemen aan een Vormingsavond Voorlezen in zijn provincie. De opname kunt u hier beluisteren. Wat gooit de sint dit jaar door je schouw?

Gezelschapsspellen, lego of een Kidizoom fototoestel? Of hou je het praktisch met een dekbed-overtrek van Mega Mindy? Wat is "goed" speelgoed? Deze checklist garandeert je een succes- volle schoen. Je kind vindt het plezant Ligt het speelgoed binnen de interesses van je kind? Kies speelgoed dat het dichtst bij zijn karakter aansluit. Koop niet elke keer opnieuw puur educatieve spelen.

Spelen moet spelen blijven, niet enkel leren. Iets wat het zelf echt graag wil, zal minder snel in de vergeethoek verdwijnen. Je kind leert iets zonder het te beseffen Spelend leert je kind sowieso nieuwe dingen.

Het leert met geld omgaan winkeltje spelen , waarom ouders streng zijn met poppen spelen … Bij een gezelschapsspel leert het zich aan de regels houden, strategieën bedenken en omgaan met winst en verlies.

Bovendien is samen een spel spelen, een leuke manier om je kind aandacht te geven. Kan het nieuwe regels verzinnen om het spel boeiender te maken als het wat ouder wordt? Toon je kind andere mogelijkheden… 4. Het is op maat van je kind Hou rekening met de ontwikkeling van je kind. Goed speelgoed ontmoedigt niet, maar is ook niet te eenvoudig. De leeftijdsaanduiding op de doos geeft je een idee.

Forceer je kind nooit om een spel te spelen, met speelgoed te spelen waarvoor het nog te klein is. Kijk ook naar het karakter van je kind. Een bouwpakket met kleine stukjes heeft weinig zin als je kind weinig geduld heeft. Het wekt nieuwsgierigheid op Creëert het spel genoeg nieuwe impulsen?

Kan je kind er zijn fantasie en creativiteit in kwijt of is na één keer de fun eraf? Vaak zijn de eenvoudigste stukken de uitdagendste.

Denk maar aan een borstelstok. Je kan er mama mee nadoen, heks mee spelen, gitaar op spelen… 6. Het gaat lang mee Niet alle speelgoed is even degelijk.

Hou er rekening mee dat speelgoed vaak op de grond belandt, in dozen gegooid wordt… Je koopt dus best iets wat stevig en duurzaam is. Namaak is dat meestal niet. Koop je iets op batterijen, hou er dan rekening mee dat ook die batterijen veel geld kosten. Het overstijgt trends en reclame Een spel dat er in de reclamefilmpjes flitsend en fantastisch uitziet, stelt vaak teleur.

Kiest je kind voor het spel zelf, of voor de reclame? Het is veilig Op alle speelgoed moeten de letters CE zijn aangebracht. Dat is een afkorting van Conformité Européenne.

Alle landen van de EU moeten zich houden aan de Richtlijn voor Speelgoed. Als je CE ziet, is het speelgoed veilig! Pas wel op voor inslikken, uitglijden, botsen, … Pas op met speelgoed dat veel lawaai maakt. Daardoor kan je kind gehoorschade oplopen.

Er zit een gebruiksaanwijzing bij Goed speelgoed komt altijd met een gebruiksaanwijzing in de doos. Daarin staat hoe je het speelgoed moet gebruiken, wat je beter niet doet en enkele veiligheidsvoorschriften. Het allerleukste speelgoed ben jij! Een spel dat jullie samen kunnen spelen, scoort altijd! Hoe je het ook draait of keert, een ouder blijft het leukste speelgoed! Misschien kan je daarom ook jouw gezelschap eens cadeau geven? Tijdens een uitstap, fietszoektocht of klimavontuur.

Krijgt u van uw werkgever extra vakantie voor het huwelijksfeest van uw stiefkleindochter? Hebt u recht op klein verlet als u een tijdskrediet hebt genomen? Nieuwe situaties, nieuwe vragen. Klein verlet is de naam voor de extra vakantiedagen bij een gebeurtenis in uw privéleven zoals het huwelijk of overlijden van een familielid, een oproep om voor een rechtbank te getuigen, enz.

Maar hoe zit het met klein verlet in een nieuwsamengesteld gezin? Hebben halfzussen en stiefopa's dezelfde rechten? En wat als u een tijdskrediet genomen hebt? Of als u van werkgever verandert? Geven alle werkgevers evenveel klein verlet? De gebeurtenissen die recht geven op klein verlet zijn bij koninklijk besluit van 28 augustus limitatief opgesomd maar veel sector- of ondernemings-cao's bevatten een gunstiger regeling dan het kb.

Ze kennen meer dagen toe dan het wettelijk aantal of geven ook extra verlof voor andere redenen dan het kb een verhuis bijvoorbeeld. Informeer dus altijd bij uw personeelsdienst of lees er uw arbeids-overeenkomst op na. Ik heb een halftijds tijdskrediet genomen. Krijg ik klein verlet voor het huwelijk van mijn dochter? Voor gebeurtenissen waarvoor de dag van het klein verlet uitdrukkelijk is bepaald zoals het huwelijk van een kind , heeft de deeltijdse werknemer enkel recht op klein verlet als hij normaal gezien zou werken op die dag.

Voor gebeurtenissen waarvoor de werknemer de dag en van afwezigheid mag kiezen binnen een welbepaalde periode het eigen huwelijk bijvoorbeeld heeft een deeltijdse werknemer dezelfde keuzemogelijkheid als een voltijdse.

Ik woon feitelijk samen met mijn nieuwe partner. Heb ik recht op een dag klein verlet voor het overlijden van mijn schoonvader? Wettelijk samenwonenden zijn gelijkgesteld met gehuwden voor het recht op klein verlet. Feitelijk samenwonenden niet, tenzij er in hun sector of onderneming hierover een soepeler regeling bestaat. Bedienden in paritair comité bijvoorbeeld krijgen een dag verlof voor de begrafenis van hun schoonouders. Krijgen mijn kinderen klein verlet om naar de begrafenis van hun stiefopa te gaan?

Stiefkleinkinderen worden niet gelijkgeschakeld met eigen kleinkinderen. Een stiefgrootouder krijgt ook geen klein verlet voor het huwelijk van zijn stiefkleinkind. Heeft een jobstudente recht op klein verlet voor het huwelijk van haar halfbroer? Jongeren die tewerkgesteld zijn met een studentenovereenkomst hebben evenveel recht op klein verlet als gewone werknemers. Halfbroers en halfzussen worden voor het recht op klein verlet gelijkgesteld met gewone broers of zussen. Ze krijgen de dag van het huwelijk dus vrij.

Ze vrezen dat mensen onterecht ongerust worden gemaakt over kleine gebreken in hun lichaam. Bovendien zijn ze bang voor het commerciële aspect. Door deze verhalen kreeg ik het idee dat een stel pseudo-artsen in verbouwde garages lukraak wat scans aanbieden. Compleet onterecht, zo blijkt. In deze frisse kliniek hebben ze de beschikking over de nieuwste en meest precieze apparatuur.

Zo ook een zogenaamde open MRI-scan, die wat ruimer is voor mensen met overgewicht of claustrofobie. Uitslag Diezelfde middag is de uitslag er al.

Ronald was de hele dag erg ontspannen, maar wanneer we naar het kantoortje van de arts lopen, slaan de zenuwen toch toe. In het kantoortje waar we gaan zitten, hangt een grote flatscreen waarop we de resultaten van de scan kunnen zien. In mooie grafische 3D-beelden vliegen we door het lichaam van Ronald. We zien een onschuldig plekje in het ruggenmerg, wat betekenisloze cysten in de lever en normale afwijkinkjes in de hersenen. De arts haalt hele aderstelsels naar boven, het hart en het skelet.

Zo is te zien dat Ronald een erg scheef neusbot heeft, waardoor hij waarschijnlijk hard snurkt. De bloedwaardes zijn ook al bekend, alles is prima in orde. Vervolg In slechts 1 procent van de gevallen is er wel iets aan de hand en is er een ingreep nodig. Hefti legt uit dat je je dan met je dossier onder je arm kunt melden bij je eigen huisarts, maar het is ook mogelijk om je verder in Duitsland te laten behandelen.

Maar voor Ronald is de dag nu voorbij. Een bijzondere ervaring rijker, vindt hij. Met een cd-rom met alle scans onder de arm kan hij thuis nagenieten van de mooie beelden en opgelucht ademhalen. Water, spoorvorming en snelheid kunnen samen een gevaarlijke cocktail opleveren: Uw auto verliest dan zijn grip op de weg en zweeft.

Wanneer er regen op het wegdek ligt, kunt u er meestal zonder problemen doorrijden. De banden van uw auto duwen het water aan de kant zodat ze het wegdek blijven raken.

Wanneer u echter snel rijdt, krijgen de banden de tijd niet om het water aan de kant te duwen. De waterfilm op het wegdek wordt dan niet meer gebroken en uw auto gaat zweven. Dit fenomeen wordt watergladheid of aquaplaning uitspreken als 'akwaplening' genoemd. Er is dan geen wrijving meer tussen de banden en het wegdek. U kunt dan niet meer remmen en ook sturen wordt bijna onmogelijk. Hoger risico Alles wat ervoor zorgt dat het water niet tijdig vanonder de banden weg geraakt, verhoogt de kans op aquaplaning:.

Versleten banden Banden met minder diepe groeven minder 'profiel' kunnen minder water afvoeren. Dunne groeven kunnen ook minder water verwerken dan dikke groeven. Lage bandenspanning Slecht opgeblazen banden zorgen voor een groter raakvlak van de banden met de weg. Net zoals bij een brede band moet er dan veel water afgevoerd worden. Met een hoge bandenspanning oefenen de banden een grote druk uit op een kleiner oppervlak.

Dat vermindert de kans op aquaplaning. Lichte voertuigen Personenwagens hebben sneller last van aquaplaning dan vrachtwagens omdat ze lichter zijn. Snelheid Hoe sneller u rijdt, hoe minder tijd de banden hebben om het water weg te duwen en grip te krijgen op het wegdek. Dikke waterlaag Hoe dikker de waterlaag, hoe meer water er vanonder de banden weg moet. Spoorvorming Op wegen waar veel vrachtwagens rijden, kunnen sporen in het wegdek ontstaan.

Het water blijft daar makkelijker in staan. Ga niet op de remmen staan. Laat het gaspedaal los en ontkoppel. Hou het stuur vast en kijk naar de richting waar de auto naartoe moet. Als uw wagen begint te slippen, kunt u proberen bij te sturen. Trek daarbij niet bruusk aan het stuur. Opleiding 'Slip- en remcontrole' Autorijden is één ding, veilig autorijden een ander.

In heel wat Vlaamse rijscholen en rijvaardigheidsscholen kunt u cursussen volgen waar u veilig en defensief leert rijden. Een lijst van erkende rijscholen vindt u op www. Een overzicht van erkende rijvaardigheidsscholen vindt u op www. In Nederland kan het nog niet, een preventieve medische keuring ondergaan. Hier mag je pas in de scanner als er een medische aanleiding is en je een verwijsbrief in je zak hebt. In Duitsland zijn ze meer bekend met preventieve onderzoeken en dat is precies de reden waarom het Nederlandse bedrijf PrivateScan BV zijn onderzoeken laat uitvoeren in een kliniek in Duitsland.

Ik ga langs met Ronald, een gezonde man van 46 jaar, die er een gezonde leefstijl op nahoudt. Hij heeft een dochter van 1,5 jaar en hoopt haar nog vele jaren in goede gezondheid te mogen meemaken. Veel van zijn familieleden zijn gezond gebleven tot op hoge leeftijd, maar zijn vader is helaas vroeg overleden aan een infarct. In principe kan iedereen een preventieve keuring ondergaan. De meeste cliënten van PrivateScan zijn ouder dan 45 jaar. Volgens Frank Hefti, directeur van PrivateScan, heeft de helft van de cliënten geen klachten.

Zij komen echt voor een preventieve keuring. De andere helft heeft wel gerichte klachten. Sommige van hen hebben al enkele rondjes gelopen in het medische circuit, maar hebben niet het gevoel dat ze ergens komen. Anderen proberen simpelweg de wachttijd voor een scan te verkorten. Hoe gaat het in zijn werk?

Allereerst heeft Ronald telefonisch een gesprek gehad om te bepalen welke onderzoeken gedaan gaan worden. Omdat Ronald geen specifieke klachten heeft, wordt er gekozen voor een totale medische check-up. Maar wanneer je bijvoorbeeld last hebt van je buik, kunnen er meer specifieke onderzoeken worden gedaan om achter de oorzaak te komen. In de kliniek krijgen Ronald en ik een eigen kamer met tv, computer en badkamer, waar we kunnen verblijven tussen de onderzoeken door.

De eerste die ons komt ophalen, is een jolige cardioloog. De voertaal is hier Duits en toevallig spreekt Ronald dat vloeiend. De twee grappen er op los en ik moet moeite doen om het gesprek te volgen.

Gelukkig gaat er altijd iemand van PrivateScan mee om de taalbarrière te overbruggen. Het boek telt pagina's met veel kleurenillustraties en teksten van nieuwjaarsbrieven van veel vroeger, van vroeger en van nu. Nelly probeert in haar boek een overzicht te geven van meer dan jaar nieuwjaarsbrieven. Het is een kijk- en leesboek geworden waarin verschillende evoluties merkbaar zijn op taalkundig, politiek, godsdienstig en maatschappelijk vlak. Getuige hiervan zijn de veranderingen in de spelling, het aanvaarden van de Nederlandse taal naast het Frans, overgang van illustraties met Bijbelse figuren naar natuur- of andere prenten, meer of minder respect voor ouders en instellingen.

Schrijfster van het bundel Nelly Haelterman. Te koop in de betere boekhandel en bij auteur zelf natuurlijk. Neem een kijkje en maak kennis met dit prachtig boek op Nelly's site:. Mensen kijken vast vreemd op als ze je zien rechtstaan. In het begin vroegen ze me of ik genezen was, ja. Ondertussen zijn ze dat gewend. Draag jij je harnas dikwijls? Op feestjes en recepties bijna altijd ik kan tot zes uur alleen rechtstaan.

Voor wat normaal sociaal contact, op hetzelfde niveau als de rest, heb ik alles over. Altijd naar boven moeten kijken vanuit die rolstoel, alsof je een klein kind bent, daar ga je aan kapot op den duur. Voel je je meer man, als je rechtstaat?

Ik bén een man en ik vóél me er een. Als ik sta, voel ik me vooral meer méns. Ben je ongelukkig, in je rolstoel? Opnieuw lopen zou het ultieme geluk zijn. Maar ik ben nu al super gelukkig. Met mijn vriendin Griet. Omdat ik nog elke dag mag doen wat ik graag doe: Maar wordt een mens ook gelukkiger als je een ziekte hebt overleefd of een ongeval, zoals jij?

Wie dat zegt, maakt zichzelf iets wijs. Zei de immer positieve Marc Herremans. Jij moet toch ook je moeilijke momenten hebben? Maar nee, ik zit zelden in een dipje. Een week na mijn accident zat ik al te lachen voor de televisie.

Je zal je klop nog wel krijgen, jongen, hebben er velen voorspeld. Maar ik heb hem nog altijd niet gekregen, en hij zál ook nooit komen. Ook niet als je in nog in je rolstoel zit? Na je ongeval gaf je jezelf tien jaar om weer te kunnen lopen. Ze zijn bijna om. Naief, besef ik nu. Want al de draadjes die doorgesneden zijn, weer met het juiste eindje verbinden, dat zal nog niet voor meteen zijn.

Maar zelfs dan zal ik niet ontgoocheld zijn. Ik blijf geloven dat die oplossing er ooit komt. Het Marc Herremans-effect, zoals een collega-journalist het onlangs noemde, bestaat dus echt: Serieus, noemen ze dat zo?

Af en toe zou het beter zijn als ik makkelijker opgaf. Mijn hoofd wil altijd verder, maar mijn lijf hapert meer en meer. Volgend jaar ga je opnieuw naar de Iron Man triatlon. Jij hoeft toch allang niet meer te bewijzen wat je kan? Ik kan het gewoon niet laten. Ik was bij de para's vroeger, hé: Sport is ook gewoon goed voor iemand in een rolstoel. Zelfs als ik keihard train, zie ik minder af dan wanneer ik stil zit. Rolstoelpatiënten die geen pillen slikken, je kan ze op één hand tellen.

Op mijn rolstoel na. Ik vind het een enorme voldoening dat Hobbycreatief genomineerd is. Vind ook jij dat Hobbycreatief een mooie plaats verdiend? Stem deze site tot site stemmen kan tot 30 november. Meesters onthullen hun geheimen: Van 20 tot en met 23 november kun je proeven van het gloednieuwe evenement Brouwsels met karakter.

Tijdens deze festiviteiten onthullen meesters hun geheimen in hun brouwerijen, jeneverstokerijen en koffiebranderijen in de Leiestreek. Velen zetten uitzonderlijk de deuren voor je open en laten je degusteren van hun fijnste streekproducten. Bij koffiebranderij Viva Sara word je ingeleid in de wereld van de barista.

Ook enkele brouwerijen laten je kennis maken met de knepen van hun vak. Bij Brouwerij Bockor in Bellegem kun je terecht voor een gratis geleid bezoek en word je achteraf op een heerlijk biertje uit het Bockorgamma getrakteerd. Brouwerij Rodenbach in Roeselare organiseert diverse culinaire workshops met Roeselaarse en Normandische producten. Canarus maakt je tijdens een gezellige avond wegwijs in de wondere wereld van het bier in Huisbrouwerij Sint-Canarus in Gottem.

Ook zij openen hun deuren en laten je kennis maken met de stokerij en het verhaal achter de fles. Het bezoek wordt uiteraard afgesloten met een degustatie. Van maandag 17 tot en met zondag 23 november tal van activiteiten naar aanleiding van de seniorenweek.

De Brugse kunstenaar Firmin Steyaert viert dit jaar zijn 75ste verjaardag. Ondanks deze gezegende leeftijd, werkt en ontwerpt de man nog steeds.

Zij maken dan ook het gros van mijn beeldhouwwerken uit. De innige band die er tussen een man en een vrouw kan bestaan is voor mij nog steeds een mysterie en het mooiste dat er bestaat. Toen Firmin Steyaert in in Aalter werd geboren, wees niets er op dat hij zich tot een geres-pecteerde kunstenaar zou ontplooien. Ik kende strenge kinderjaren, met veel materiële armoede maar des te meer rijkdom aan huiselijke warmte en solidariteit tussen de dorpelingen, steekt Firmin van wal.

Het werd een opleiding metaalbewerking in de vak-school. Daarna ging Firmin op de scheepswerven aan de slag. Met mijn eerste loon kocht ik een kunstboek.

De fas-cinatie voor kunst heeft er altijd al ingezeten. Inkeer In huwde hij met Hélène Maene. Het echtpaar vestigde zich in Brugge en kreeg in de loop der jaren drie zonen: Erwin, Gunter en Bart. Hij lag als een baby nog in zijn wieg toen ik op een dag moe en kapot-gewerkt thuiskwam. Toen ik boven de wieg hing en dat kind daar zag liggen, besefte ik: Regen en zweet Belangrijker was dat het onderwijs Firmin de kans gaf om zich aan zijn kunst te wijden.

Regen en zweet, het druppelt samen van mij af. Geldnood dwong Firmin aanvankelijk om zijn eigen stenen te gieten. Het griepvirus ontleed Mensen zeggen al snel dat ze 'griep' hebben, maar vaak is dat een zware verkoudheid. Echte griep, influenza, wordt veroorzaakt door een serie virussen.

Hoe werkt het griepvirus en wat kun je ertegen doen? Bij een klassieke griep is er sprake van een besmetting met het influenzavirus. Er zijn verschillende types influenzavirussen, maar het ziekteverloop is ongeveer identiek. Kort gezegd veroorzaakt influenza een acute ontsteking van de luchtwegen. Wekenlang slap en moe Maar het is geen gewone verkoudheid, het is veel ernstiger en verloopt veel sneller. Bij influenza voel je je snel erg ziek met bonzende hoofdpijn, spierpijn over het hele lichaam en hoge koorts rond de 39°C.

Normaal gesproken knappen patiënten na drie tot vijf dagen weer op, maar velen voelen zich nog wekenlang slap en moe. Wereldwijde epidemie Bij mensen met een slechte afweer kan de griep zeer ernstig verlopen en dodelijk zijn. Jaarlijks overlijden in Nederland zo'n duizend mensen aan de griep of de gevolgen ervan.

Aan de Spaanse Griep van , kort na  de Eerste Wereldoorlog, overleden miljoenen mensen. Méér dan aan de oorlogshandelingen zelf. Er was toen sprake van een pandemie, een wereldwijde epidemie. We spreken van een epidemie als meer dan vijftig op de Virusdeeltjes Virussen behoren tot de micro-organismen, net als schimmels en bacteriën. Virussen zijn de kleinste micro-organismen, véél kleiner dan bacteriën. Ze kunnen zichzelf niet delen, maar hebben levende cellen nodig om te delen.

Raadpleeg op tijd je huisarts. Twee tubes kapot en je stak er aan toe! Fietsen is er na een verkeersongeval niet meer bij maar Albert Van Damme 68 spuit nog steeds zijn ongezouten mening over het veldrijden.

De crossers van vandaag zijn veel te lief voor elkaar. Maar ja, wij moesten rijden voor onze prijs. Voor een overwinning kregen we 1. Twee tubes kapot rijden en je stak er aan toe. Dat record zie ik niet meteen gebroken worden: Liboton heeft indertijd 17 keer de druivencross in Overijse gewonnen, dat is vandaag ondenkbaar. Steekt Sven Nys sinds jaar en dag met kop en schouders boven  het veldrijderspeloton uit, Van Damme plaatst de overmacht van  de 'Kannibaal van Baal' in perspectief. Ik heb niks tegen Nys, maar  Erik De Vlaeminck was een nog betere renner.

Niet enkel omwille van zijn zeven wereldtitels, ook in het wegrennen schreef  hij klassiekers op zijn naam. Dat zie ik Nys niet meteen doen. Op het scherp van snee De lof aan het adres van de ex-bondscoach is opmerkelijk. Tijdens carrière waren de Eeklonaar en de Leeuw van Laarne immers jarenlang rivalen. Je kan het een beetje ver-gelijken met de geanimeerde duels Nys-Wellens.

Maar dan wel op het scherp van de snee, voegt Van Damme er meteen aan toe. Als De Vlaeminck en ik samen naar een hindernis reden kwamen er ellebogen aan te pas.

Vandaag zijn de crossers veel te lief voor elkaar. Maar ja, wat wil je? Wij moesten rijden voor onze prijs. Zelfs als Belgisch kampioen kreeg ik geen startgeld.

Bij winst streken we 1. Twee tubes kapot rijden en je stak eraan toe. Dat ik het tijdens mijn carrière nooit op de weg heb geprobeerd is het enige waar ik spijt van heb. Dat kon echter niet. Als bloemist werkte ik tijdens de zomer 15 uur per dag. Tijdens het kalme winterseizoen was er wel tijd, zo ben ik ook cyclocrosser geworden.

Ik ben trouwens altijd blijven werken, vertegenwoordiger in zeep, contracten afsluiten voor een bierhandel, noem  maar op. Dat de profs van vandaag verwend zijn? Axel Merckx verdiende op één been meer dan zijn vader ooit heeft bijeen gekoerst. Je bent er zoals op alle blogs steeds welkom. Maar je hebt er dat tikkeltje meer dat je ook lid kan worden van de De keurslager viert zijn 25ste verjaardag, kom langs en laat u verrassen bij uw favoriete keurslager tijdens het feestweekend van vrijdag 21 en zaterdag 22 november U houdt van lekker eten en u weet kwaliteit op prijs te stellen?

U kijkt altijd uit naar interessante weetjes en staat open voor leuke nieuwigheden? Dan is het Keurslagermagazine Goedgekeurd u op het lijf geschreven! Goedgekeurd biedt u een aangename mix van onderwerpen die van dichtbij, maar ook van iets verderweg, met de Keurslager te maken hebben. Verhalen over de Keurslagers zelf, over de vrouw achter de vakman en over de typische Keurslagerspecialiteiten, maar ook over boeiende kook-ideeën of originele uitstapjes.

U vindt zeker uw gading! Neem zeker ook deel aan de puzzel die u telkens in Goedgekeurd vindt. Er vallen prachtige prijzen te winnen! De gelukkige winnaars vindt u telkens terug op de Keurslagerwebsite. Goedgekeurd verschijnt in het voorjaar en najaar, maar tijdens de eindejaarsperiode is er een speciale feestspecial voorzien!

Vanaf december ligt deze feestelijke editie bij alle Keurslagers. U kunt het magazine enkel bij uw Keurslager verkrijgen; vraag er gerust naar Week van de Smaak  Tussen 13 en 23 november eet de Vlaming zijn buikje weer rond tijdens de Week van de Smaak, hét jaarlijkse evenement rond smaakcultuur.

Stad van de Smaak is Lier, het gastland is Frankrijk. Benieuwd of dit Lierse Vlaaikes met Franse tongval dan wel croissants op zijn Walter Grootaers oplevert De Week van de Smaak is een uitgelezen moment om onze meest gastvrije kant te laten zien. Tal van organisatoren gingen met gastvrijheid en gastentafels aan de slag en organiseren  verrassende ontmoetingen en brengen heel onverwachte kennismakingen tot stand.

Elke ontmoeting helpt om de eigen werking in een breder kader te plaatsen en mogelijkheden tot nieuwe samenwerking te ontdekken. Misschien is de gastentafel wel een startpunt om de samenstelling van de lokale cultuurraad wat jonger, intercultureler of vrouwelijker te maken. Benieuwd naar de gastvrijheid van Vlaanderen? Via de zoekbox kun je daar specifiek op zoeken.

Ik wist wel dat ze met schrijven bezig was, maar pas na haar dood heb ik beseft hoe intensief dat allemaal was. Marleen Dossche uit Lovendegem heeft nog maar één doel: Xenia kwam vorig jaar om het leven in een verkeersongeval. Ze schreef muziek en aangrijpende poëzie. Mama Marleen wil die creativiteit nu aan de buitenwereld laten zien. Xenia reed op 19 november vorig jaar met haar bromfiets naar huis.

Haar mama was jarig en ze had een heerlijke taart mee als verrassing. Maar Xenia is nooit thuis geraakt in de Eglantier in Lovendegem. Ze viel met haar bromfiets en overleed aan haar verwondingen. Is ze in een put gereden? Wat er precies gebeurd is, zullen we wellicht nooit weten", zegt mama Marleen Dossche. Xenia is er niet meer. De grote passie van de knappe jongedame was op het toneel staan, zingen en dansen.

Xenia schreef ook gedichten. Ik ben zeker dat het haar grote droom was om die muziek en teksten uit te brengen. Omdat zij dat niet meer kan, willen wij er alles aan doen om haar droom postuum te verwezenlijken. Typisch Xenia De gedichten die Xenia schreef zijn geen rijmpjes over blauwe lucht en koude nachten.

Je moet ze een paar keer lezen vooraleer je echt snapt wat Xenia bedoelt. Ze zat altijd verzonken in gedachten. Ze ging alles ver zoeken en toen ik soms wat meer uitleg vroeg zei ze meestal gewoon dat ik dat toch niet begreep", zegt mama Marleen.

Binnenkort is er het gedichtenboek 'Xenia'. Daarvoor werkt mama Marleen nauw samen met enkele goede vrienden van het meisje om er zeker van te zijn dat alles gebeurt zoals Xenia het zou hebben gewild. Later wil de familie ook een cd uitbrengen met liedjes waarvan Xenia de tekst schreef.

Het geld zal worden gebruikt om kinderen met een beperking te helpen. Anouk De muziek van Xenia zou nog wel eens een eigen leven kunnen gaan leiden. Ik heb een mooie brief geschreven naar de Nederlandse zangeres Anouk met de vraag of zij dat nummer zou willen zingen", vertelt mama Marleen. Ik hoop echt dat ik dat kan realiseren, ook al zal het niet eenvoudig zijn. Om extra geld te verzamelen voor het goede doel en om de droomprojecten van Xenia verder te realiseren, heeft de familie Xenia ook inge-schreven in de wedstrijd 'Mooi zijn is' van Nivea.

Daarin gaat het schoonheidsmerk op zoek naar mensen die de wereld mooier maken. De hoofdprijs is 3. Op vrijdag 14 november wordt er te Lovendegem in het zaaltje een avond gehouden om Xenia te gedenken. Die avond zullen vrienden en vriendinnen van Xenia haar liedjes komen zingen. Haar poëzie zal ook worden voorgelezen. Ook wordt er voor randanimatie gezorgd zodat het een serene maar gezellige avond kan worden.

Het is één jaar geleden dat we afscheid hebben moeten nemen van Xenia. Een betere manier om haar te gedenken, kan ik mij niet voorstellen zegt mama Marleen. Tot 15 december kan je nog stemmen op www. Dirk Tegenbos en echtgenoot Sien renoveren geklasseerd tractiestation.

Het geklasseerd tractiestation van De Lijn langs de kustbaan tussen Middelkerke en Westende krijgt stilaan zijn oude luister terug. Er is nog werk aan de winkel, maar concessiehouder Dirk Tegenbos en zijn echtgenote Sien hebben al een lange weg afgelegd. Ik heb het gebouw voor het eerst gefotografeerd in ", herinnert Dirk Tegenbos zich, "Het is me blijven boeien.

In geraakte het gebouw, tegen de zin van eigenaar De Lijn die het wou afbreken, geklasseerd. In sloot ik een voorakkoord van erfpacht met De Lijn, maar het duurde nog een hele tijd voor die definitief werd.

Sindsdien ben ik continu bezig met renovatiewerken, allemaal zonder subsidies overigens. Eerst dacht ik er een horecazaak van te maken - en dat idee leeft nog altijd een beetje maar we opteren nu in de eerste plaats voor een grote vakantiewoning die we zullen verhuren om wat van onze investeringen te recupereren. Er zijn onlangs wat discussies gerezen met de eigenaar, De Lijn.

Er is namelijk sprake om het technisch gedeelte, waar de elektriciteit wordt opgewekt, te vernieuwen en waar men dan meestal opteert voor schaalverkleining, wil men hier nu vreemd genoeg uitbreiden. De erfpachtakte is echter zeer duidelijk hier-omtrent: Dirk en Sien Tegenbos hebben inderdaad al heel wat gerealiseerd in en buiten het complex, maar er ligt nog werk in het verschiet.

Alle muren zijn verfklaar, de binnendeuren zijn gerestaureerd en kunnen binnenkort afgewerkt worden. Ook de leefruimte is bijna klaar, er zijn nieuwe sanitaire voorzieningen, de elektriciteit werd volledig vernieuwd en binnenkort komen er nieuwe ramen", gaat Dirk Tegenbos verder. Eerstdaags beginnen we de resterende binnenmuren te schilderen. Dat zal heel wat veranderen aan het uitzicht binnenin.

Dergelijke werken gaan vlug en vlot, maar de voorbereiding om alles schilderklaar te maken en te herstellen was de grootste brok. De erfpachtakte bepaalt dat het gebouw binnen de vijf jaar volledig moet gerenoveerd zijn. We zijn even-eens al een tijd bezig met buitenwerken aan de gevel en ik zie er geen problemen in om binnen de vastgestelde tijdslimiet het gebouw zijn oude glorie terug te geven", aldus nog Dirk Tegenbos, die trouwens binnenhuisarchitect van beroep is.

Hij werkt momenteel voor een bedrijf dat onder meer het Manhattan Centre in Brussel renoveert. De opnames zijn afgelopen zomer begonnen. Het is weer zover! De 12de verkiezing van de 'Site van het Jaar' staat in de startblokken. Jouw website heeft namelijk onze eindselectie gehaald en maakt deel uit van de genomineerde sites! Deze e-mail heb ik vorige week ontvangen van Clickx. Ik heb jullie stem echt nodig.

Vind ook jij Hobbycreatief een mooie plaats verdiend? Om kennnis te kunnen maken met de rijke gastronomie, de streekproducten en de cultuur van alle regio s van FrankriJk, spiegelden we ze aan onze eigen provincies.

Restaurants, hotelscholen, gemeentebesturen en verenigingen in heel Vlaanderen gingen op zoek naar aanknopingspunten in keuken, ingrediënten, producenten, kunst, literatuur, geschiedenis, verhalen, muziek, feest en tradities van de Franse regio's en creëren tijdens de Week van de Smaak ontmoetingen met de streek- en eetcultuur van hun eigen gemeente of regio. Kook met zeevruchten ontdek welke heiligen voedsel in  hun schild voeren, proef het verschil tussen de Bretoense en Vlaamse boekweitpannenkoeken en bezoek de verbroederingsproeverijen met Franse grensdorpen.

Maak een culinaire tocht door de verschillende regio's van Frankrijk!. Surf naar weekvandesmaak om je culinaire etappes uit te stippelen.

Routeplanner maakt het fietsers extra gemakkelijk: Sinds dit jáar is de volledige provincie Oost-Vlaanderen voorzien van een fietsnetwerk. Van iedere regio is een fietsnetwerkkaart beschikbaar. Aan de hand van de kaart en via de groen-witte knooppuntbordjes zijn er oneindig veelmogelijkheden om fietstochten samen te stellen langs de mooiste plekjes in de hele provincie.

Vanaf nu kun je ook op de website  terecht voor het online uitstippelen van fietsroutes op het fietsnetwerk. Toerisme Oost-Vlaanderen ontwikkelde samen met het Gentse bedrijf Route You een online fietsrouteplanner waardoor je snel en gebruiksvriendelijk een fietstocht kan samenstellen vanachter jouw computer.

In de toekomst zal de fietsrouteplanner nog heel wat extra functionaliteiten bevatten. Zo zal je routes kunnen plannen door het ingeven van bezienswaardigheden of door het aantal kilometer dat je wenst te fietsen. Op die manier kan je echt een fietstocht op maat van je interesses samenstellen. De fietsrouteplanner is te raadplegen via www. Malia 10 en Sasha 7 Obama zijn gevraagd voor een aflevering die pas volgend jaar wordt opgenomen. Wellicht zullen de dochters van de nieuwe president rond die tijd iets doen in de serie", aldus nog Cyrus, die weigerde meer details prijs te geven.

Obama, die vorige week werd verkozen tot de eerste gekleurde president van de Verenigde Staten, verklaarde eerder in interviews dat zijn dochter Malia een grote fan is van de tv-reeks. Het is nog niet bekend of hij zijn kinderen zal toelaten een rol te spelen in de show. Antwerps gourverneur Cathy Berx is naar eigen zeggen bijzonder geraakt door het overlijden van Van de Velde. Berx prijst Van de Velde voor zijn authenticiteit en eerlijke manier waarop hij muziek maakte.

Ze had het privilege om de man verschillende keren live aan het werk te zien. Ik kreeg dan altijd een soort van privéconcert en luisterde ook aandachtig als hij in de tuin aan het zingen was.

Daar componeerde hij trouwens nog een nummer over de vreselijke ziekte waar hij uiteindelijk aan overleden is", zegt een emotionele gouverneur. Wannes Van de Velde, tijdens de concerten in september "Hij was een mooi mens en een groot muzikant die met hart en ziel voor zijn gemeenschap leefde", zegt Anciaux. Hij was een groot artiest die talloze Vlamingen, en Antwerpenaars in het bijzonder, op een heel authentieke manier wist te boeien en te inspireren. Vlaanderen verliest vandaag een icoon", aldus Peeters.

De minister-president betuigt zijn medeleven aan de naaste familieleden van de kunstenaar. De schepen herinnert zich dat hij als jarige naar een optreden van Van de Velde ging kijken met zijn klasgenoten.

We zaten in de zaal en maakten veel te veel lawaai. Wannes nam dat niet en stapte gewoon het podium af. Toen voelden we ons stoer, jaren later maakte dat gevoel plaats voor schuldbesef", aldus de liberale schepen.

Rouwregister "Het overlijden van Wannes Van de Velde is een klap voor elke Antwerpenaar die met zijn stad begaan is", zegt Antwerps burgemeester Patrick Janssens in een reactie. Vanaf woensdag ligt er in het stadhuis van Antwerpen een rouwregister dat iedereen mag ondertekenen.

Daar kunnen inwoners van de stad hun appreciatie voor Wannes Van de Velde schriftelijk uitdrukken. Janssens herinnert zich Van de Velde niet alleen als begenadigd zanger en kunstenaar, maar ook als geëngageerd persoon. Hij oogde toen al erg vermoeid, waarschijnlijk door zijn ziekte. Hij zal me altijd bijblijven als een groot artiest en een aangenaam persoon", besluit de Antwerpse burgervader. Hij was zichtbaar geëmotioneerd. De gallerijhouder noemt Wannes Van de Velde een groot muzikant en een voortreffelijk schilder en tekenaar.

Katastroof De leden van de Antwerpse folkoregroep Katastroof waren ook grote fans van de persoon en de muziek van Wannes Van de Velde. De overleden zanger inspireerde de groep die bekend staat voor nogal groffe teksten. Volgens Van Dale is het woord afgeleid van het Litouwse 'smagaria', wat zoveel betekent als '"lekkerbek". Verder lezen we  alles omtrent smaak, een hele mond vol met andere woorden. Smaak, in zijn ruimere betekenis, is voor mij alvast het feest van alle zintuigen.

Een levendige keuken die het huis vult met heerlijke en spannende geuren, nog voor er iets op tafel staat. Een mooie en zorgzaam gedekte tafel, zowel feestelijk als dagdagelijks. Warm, koud, krokant, zacht, zout, zuur, zoet en bitter zijn de sensaties die we dankzij 'smaak' ervaren.

Smaak maakt voor een flink stuk de kwaliteit van ons leven. Niets gaat boven een lekkere maaltijd die de mensen nauwer bij elkaar brengt. De tafel delen is een blijk van vriendschap en schept vertrouwen; leute en humor zijn nooit uit de lucht. Alles wordt plots eenvoudiger en dikwijls veel toegankelijker.

Door mijn dagdagelijkse bezigheden in 't Laurierblad ervaar ik "smaak" als een puur potje plezier dat ik deel met onze gasten en ons personeel, wij voelen ons "geluksverkopers" of "marchands de bonheur" om het in de taal van het Franse gastland te zeggen.

Frankrijk is, wat mij betreft, het land waar ik als jonge kok het belangrijkste deel van mijn opleiding heb genoten. Techniek en "savoir-vivre" gaan daar hand in hand. De markten en het aanbod van zoveel lekkere grondstoffen zijn indrukwekkend. Deze Week van de Smaak zal in vele opzichten hieraan de volle aandacht besteden, uiteraard in combinatie met onze producten en cultuur van alledag die even waardevol zijn als bij onze zuiderse buren. Het overzicht van de geplande activiteiten in West-Vlaanderen laat u 't water in de mond komen.

En om u helemaal in de sfeer te brengen van onze culinaire Tour de France serveer ik u  een recept met Franse en West-Vlaamse toets.

Makreel met zuurbes en cider Smakelijk! Vervolg; de culinaire geschiedenis van Frankrijk. Televisie is een machtig, maar beperkt medium. Geen plek ter wereld die zoveel huiver opwekt als Siberië. Dat is de openingszin van het nieuwe boek van Martin Heylen. Toch neemt hij na twee televisiereeksen het publiek opnieuw mee op avontuur.

In 'Terug naar Siberië' lees je welke gekke en ontroerende taferelen er zich afspeelden als de camera niét draaide. Mag ik even binnenkomen? Met déze ondertussen legendarische woorden trok Martin Heylen vijf jaar door Vlaanderen en stapte hij.

Ondertussen verraste de reportagemaker de Chinezen, Amerikanen en Russen met een allicht anders klinkend zinnetje. Maar telkens opnieuw slaagt hij erin om zichzelf uit te nodigen in een woonkamer van een totaal onbekende.

Ze moeten blijkbaar aanvoelen dat ik betrouwbaar ben, zegt Heylen. De studenten schreeuwden etc. ME begint op de studenten in te lopen om hen te verdrijven: Uithalen is simpelweg overbodig.

Ik probeerde te vluchten via een kroeg, maar lukte niet. Dat vind je dan wel kunnen? Kijk maar naar een aantal youtube fimpljes. Dat was toen ze van het station af werden gedreven. Eventueel zeil en of doek en over de demonstranten heen.

Hierdoor kan de ME of politie niet chargeren. Je opmerking dat de demonstranten de duizenden studenten die netjes naar huis gingen belachelijk hebben gemaakt slaat echt nergens op. Natuurlijk mochten die netjes weg, ieder zijn eigen keuze. De manifestatie heeft zeker bijgedragen aan het onder de aandacht brengen maar was wel nogal soft. Die gaat het kabinetsbeleid op zich niet veranderen.

En de groep demonstranten heeft zijn eigen beslissing genomen. Ik heb gestudeerd in de jaren 70 en zie hoeveel er al is afgebroken de afgelopen 40 jaar.

De kwaliteit zit nu echt op een absoluut minimum of zelfs daar onder. Iemand die nu volgens schema netjes in 4 jaar zijn master haalt heeft misschien precies de kennis en het beoogde gebrek aan meer!

Resumerend, we hebben 40 jaar stapsgewijze, sluipende afbraak achter de rug. De LSVB gaat met een keurige manifestatie geen vuist maken alleen handjes schudden. Het kabinet kijkt gniffelend toe, om 1 uur Wie is er nu belachelijk?

De komende actieweek van begin februari is de volgende test voor de studentenstrijd. Op dit moment komen er steeds sneller groeiende groep samen met anderen om druk bezig te zijn met het organiseren van weloverwogen en adequate reacties en proberen we in meerdere steden studenten te organiseren in actiecomités. Strijdbaar studentenprotest 21 Januari. Er moet, denk ik, nadruk gelegd worden op het feit dat de demonstraties geweldloos en vreedzaam van karakter zijn.

Een publieke en algemene aankondiging van de komende vreedzame protestacties kan de negatieve mediabespeling, en verkeerde berichtgeving grotendeels verhelpen. Een dergelijke publieke oproep en benadering van de media is ook de taak van de studentenvakbonden, maar die laten de achterban in de steek.

Er zijn naar mijn weten niet eens vervolgdemonstraties of acties aangekondigd door de vakbonden, terwijl het direct na de 21ste duidelijk werd dat de regering niet luisterde! Er was wel een groep aan het flyeren voor een protestactie in de binnenstad tijdens de manifestatie op het malieveld.

Dus het was niet zuiver spontaan. Groepen demonstranten waren dit al van plan. Dit heb ik in de jaren zestig en zeventig ook gezien bij Vietnam- en andere demonstraties. Bertolt Brecht schreef al: De kracht van de demonstranten ligt in het vreedzame, zolang demonstranten op een geweldloze manier druk zetten staan ze sterk.

In verschillende filmpjes is te zien hoe de ME op onrechtmatige wijze geweld gebruikt. Is het mogelijk om per geval een klacht in te dienen met gebruik van de beelden?

Een voorbeeld in het volgende filmpje: Dit gebeurt allemaal terwijl het slachtoffer met zijn rug naar de ME staat, totaal geen bedreiging vormt en gewoon iemand helpt om op te staan. LSVb-voorzitter Sander Breur trekt zich niets aan van de verwijten dat hij medestudenten zou hebben verraden door samen te werken met de politie. Onze ordedienst heeft goed gereageerd toen studenten die op weg naar het station in een rel bij het ministerie van onderwijs terecht dreigden te komen.

Studenten die dat wilden, zijn naar Den Haag Centraal begeleid en dat vind ik fantastisch. Later deze week komt de LSVb met een evaluatie van de demonstratie van afgelopen vrijdag. Gaat niet meer lukken vriend, we hebben of rijke ouders of heel wat uurtjes bijbaan nodig in de toekomst. Verklaringen over het politiegeweld! Waarom moesten demonstranten weg voor het min. Ik ben het met je eens over de zwakke inhoud van het bericht. Ik heb de LSVb ook gemaild met vragen en klachten over hun houding voor, tijdens en na de demonstratie van 21 januari.

Ik adviseer elke student of sympathisant hetzelfde te doen, zodat ze luisteren naar hun achterban. Hier een voorbeeld van agent provocateurs in Canada:. Tweets that mention Ministerie van Onderwijs medewerkers geven live commentaar op studentendemonstratie -- Kritische Studenten Utrecht -- Topsy. There is even a gap in the footage of the worst part. Between the second and third videos, the ME and horses charged the people. That is why at the beginning of the 3rd video, the fences are all broken.

JoOo gooi maar open die doofpotten! Indeed, I was there and I witnessed what you are telling. Tweets that mention Debat: Hoe verder met de studentenbeweging? Impressions from the national student demonstration against education cut-backs Standplaats Wereld.

Het protest is op gang, de aap komt uit de boom! Ik gooi de kogel door de kerk, sta jij nog in duplo? Wil nog eens eén probleem aan de orde snijden: Er kijken adders onder het gras HOE die te vermijden? Door kennis-integratie in je eigen leven. Ik heb nog wel wat tips die ik mee wil geven: Dit is een interessante ontwikkeling. Natuurlijk wordt er nog steeds bezuinigd en hebben ze alle reden om tegen te zijn, maar ik vraag me nu wel of hoe solidair ze blijven met hun studenten.

Tweets that mention 9 februari: Een constructieve avond waarop ook duidelijk werd dat de actiebereidheid onder de studenten groot is. Nieuwe initiatieven worden ontwikkeld en de groei van van kritische studenten in alle provincies neemt gestaag toe. Van bezuinigingen kan geen sprake zij en iedereen die met een beetje gezond verstand weet dat er bij onderwijs miljarden bij moeten komen.

Ondertussen verdienen de bankdirecteuren weer godsvermogens en is een tweede diefstalgolf begonnen. Ik mag hopen dat deze regering zich ervan bewust word dat ook studenten grenzen hebben. Tweets that mention Amsterdamse bezetters verklaren zich solidair met openbaar vervoer werknemers -- Kritische Studenten Utrecht -- Topsy. Zijlstra laat Universiteiten strenger selecteren « Kritische Studenten Utrecht.

Het College van Bestuur speelt dubbel spel door achter de rug van studenten dergelijke streken uit te halen. Een beetje schreeuwen en met het vingertje wijzen kan iedereen. Ik had juist het idee dat voor het eerst in lange tijd het CvB aan de goede kant staat. Verder hoop ik dat jullie bij een volgende actie een minder fragiel pand uitkiezen dan het prachtige Drift Waarom bijvoorbeeld niet Drift 23? Dat kan wel tegen een stootje, mocht het daar onverhoopt op uitdraaien.

Drift 21 staat vol met kwetsbaar antiek meubilair en instrumentarium, en het oude, broze sierstucwerk is ook niet bestand tegen bijvoorbeeld rondvliegende stoelen. Tuig… jullie eigen politieke mening door de strot willen duwen en dan nog pretenderen namens de studenten te spreken ook. Ongefundeerde beschuldigingen aan het Universiteitsbestuur en ondertussen je zelf zo misdragen. Het enige alternatief dat in dit verband regelmatig door de VSNU genoemd is betreft het sociaal leenstelsel, ook voor de bachelorfase.

Het was inderdaad een uitzonderlijk mooi samenzijn aan de Drift deze dagen. Ik was er ook, alleen donderdag even niet. Niet zomaar een bezetting, maar drie dagen samenzijn, films, lezingen en debatten over uiteenlopende belangrijke onderwerpen. Sprekers uit of over Iran, Puerto Rico, wetenschapsfilosofie, klimaat en nog veel meer.

Discussies over activisme en de toekomst van de wereld. Uitwisseling van ideeën, mensen leren kennen. Mensen uit alle hoeken en gaten, groepen en leeftijden, diverse steden en landen.

Studenten, activisten, werkenden, werkenden die studeren, activistische studenten, mensen uit de kraakbeweging die werken en activistisch bezig zijn en ga zo maar door.

Veel mensen die hun eigen weg bepalen, meningen vormen en dienovereenkomstig handelen. Een prachtige gelegenheid kennis te maken met andere vakgebieden en denkwijzen, dwarsverbanden leggen en van elkaar leren. Een spontaan sociaal forum was het, een vrijplaats voor open discussie en meningvorming.

Iemand deed het denken aan Griekse pleinen waar iedeereen vrij kan praten en discussieren. Met de marmeren vloer en de zuilen heeft het ook wel een Grieks tintje. Op zulke pleinen is wellicht de basis gelegd voor onze westerse democratie. En alles liep soepel, niemand is de baas, alles wordt onderling besproken, iedereen doet wat. Alcohol werd in beperkte mate gebruikt, een paar kratjes bier. En niet vergeten diverse losse organisaties die spontaan klaarstonden met brood en beleg, koffie en thee en warme maaltijden!

En, zoals de bezetters zelf hadden besloten, vrijdagavond om elf uur begon het opruimen om de zaak om twaalf uur weer schoon over te dragen. Helaas, als de kabinetsplannen op het gebied van hoger onderwijs doorgezet worden dan zullen we alleen nog maar vakidioten hebben in de toekomst die niks van de echte wereld begrijpen.

Studenten zullen niet meer de tijd hebben om buiten hun eigen studie te kijken en iets van de complexe systeemcrisis te begrijpen die de wereld bedreigt.

We verwelkomen jullie solidariteitsverklaring met de arbeiders van het GVB in Amsterdam. Toegankelijk onderwijs en toegankelijk openbaar vervoer liggen allebei onder vuur. We hebben dezelfde overheid tegenover ons. Vandaag zijn de arbeiders van het openbaar vervoer in Amsterdam in staking gegaan. Het zou heel goed zijn als jullie ook praktische uitdrukking weten te geven aan jullie solidariteit met de GVB-arbeiders door een afvaardiging van jullie naar hen te sturen en hen 1 de solidariteitsverklaring aan te bieden.

Gelukkig gaat dit steeds meer mensen opvallen. Beste meneer joker, wil je je propaganda voor je website aub niet meer op deze site doen. Volgende keer halen we het er gewoon weer af. Zelfs al zou de democratie werken met totale transparantie en volledige verantwoordelijkheid dan nog is het in het beste geval: In de hedendaagse wereld is dat beter dan dictatuur van een minderheid, maar er is weer een nieuwe stap mogeluk: Het op persoonlijke basis delegeren van verantwoordelijkheden kan handig zijn.

Het is gewoon achterhaald. De mis-leiding begint bij het afgesneden zijn van de eigen autoriteit. Na het lezen van dit artikel vraag ik me oprecht af of de auteur enig zicht heeft op de resultaten van lobbygesprekken. Zeer sterk artikel, heerlijke quote ook weer van Chomsky.

Het is een tijd van sociale afbouw waarin zich nieuwe instituties zullen vormen na de metafosische winterperiode in de gecshiedenis. We zouden de instelling moeten hebben om meer actief te zijn tegen de afbouw die de neo liberale stroming veroorzaakt. Trots kun je slechts zijn op jezelf als je je niet mee laat slepen in deze ongure modderstroom. Ik ben helemaal akkoord met de volgende formulering: Ik denk dat het aan ons is om te laten zien dat dit zo is.

Maar het is belangrijk hier conclusies uit te trekken. Morgen, op 17 februari, komen er duizenden mensen uit andere groepen strata bij elkaar op het Malieveld in Den Haag. Eén klasse, één strijd. Ik heb er echter vrij veel mening over, en ben slecht in stukken kort houden… de lezer is gewaarschuwd!

Eerst een beetje in de marge, er wordt gesteld: Is dat echt zo? Wat je in beide gevallen laat zien is namelijk hezelfde: Maar goed, dit terzijde. Het artikel behandelt de verschillende strategieën die de LSVb hanteert. Volgens mij handelt en handelde de LSVb altijd vanuit de gedachte: Het doel is altijd het tegenhouden van slecht beleid of proactief het invoeren van nieuw goed beleid.

Soms ligt daarbij de nadruk op lobby, soms op actie, soms op de media, maar deze zaken zijn nooit een doel op zich. Misschien is het goed om in het achterhoofd te houden: Zij worden ondersteund door een hoop medewerkers, tientallen vrijwilligers, betrokken oudbestuurders en hun lokale lidbonden. Er wordt op het kantoor van de LSVb heel goed en heel veel nagedacht; er is een grote feitelijke kennis, maar ook een groot politiek bewustzijn en kennis van welke partijen in de regel ontvankelijk zijn voor welke argumenten.

Een LSVb weet wederom in de regel heel goed voor welke strategieën een bewindspersoon of parlementariër vatbaar is en of persoon in kwestie überhaupt ergens vatbaar voor is. Maar laten we, net als in het artikel, wat verder ingaan op de actiestrategie van de LSVb. Zoals terecht gesteld wordt, hebben de organisatoren van de 21e geprobeerd een zo breed mogelijke groep aan te spreken en zo veel mogelijk studenten naar het Malieveld te laten komen.

Op de 21e probeerde de LSVb en de andere organisatoren inderdaad zelf de regie te houden van de actie: Ik denk het niet. Vooraf was al duidelijk dat het een niet radicale, misschien zelfs wat gezapige bijeenkomst zou worden met als doel zoveel mogelijk mensen op de been te krijgen. Ik kan me voorstellen dat dit voor sommige mensen te slap was, maar dit is de strategie waarvoor gekozen is: Wat je daar ook van vindt: Zij weten niet, kunnen niet weten, dat als je na een demonstratie nog met vuurwerk naar de ME gaat staan gooien bij een ministerie of het binnenhof of je daar bij gaat staan kijken je waarschijnlijk een knuppel in je nek krijgt.

In dat kader vindt ik het eigenlijk wat onbeschoft dat andere clubs, op de dag van de 21e zelf, in Den Haag, andere activiteiten georganiseerd hebben. Dat je de opzet van de manifestatie slap vindt, prima. Dat je liever radicaler actie wil voeren, moet je zelf weten, ik kan me er wat bij voorstellen. Dat je bereid bent om als martelaar voor het hoger onderwijs een tijd in de cel te zitten of een ME-knuppel te koppen, nice. Maar, en dit is een hele belangrijke maar, ik vind ten principale dat je zoiets dan zelf moet doen, daar zelf de volle verantwoordelijkheid voor dient te dragen en je daar geen anderen bij in gevaar mag brengen!

Ik heb grote moeite dat, onder de vlag van een groter protest waar men zelf blijkbaar niets mee had, groepen besloten hebben om radicale acties te gaan voeren, waarbij de meerderheid van de bij de 21e aanwezige studenten niet weet dat de kans dat het afloopt met een ME-charge groot is.

Als je ballen hebt organiseer je zelf je eigen actie, op een andere dag op een andere locatie. En laten we wel wezen: Dan heb je als organisatie de plicht om de mensen, die naar jou activiteit zijn gekomen, te beschermen. Ik heb dan ook weinig moeite met het optreden van de ordedienst bij het station. De organisatoren van de 21e hebben hier hun verantwoordelijkheid genomen en gekozen voor de veiligheid van hun demonstranten.

De organisatoren van de kleine opstootjes hebben andermans actie proberen te kapen voor eigen doeleinde en andere studenten in gevaar gebracht. In plaats van mee te liften op het succes van anderen, en vervolgens tegen die anderen te gaan zeuren dat ze je niet genoeg ondersteund hebben! Ik weet niet welke clubs verantwoordelijk zijn voor de optocht naar OCW en het Binnenhof, maar aangezien dit stuk toch over strategie gaat: Als de landelijke studentenorganisaties na lang wikken en wegen besloten hebben dat het effectiefst is om te laten zien dat er breed verzet is tegen de plannen, tegen een achtergrond van verkiezingen, hoe slim is het dan om op eigen houtje iets radicaals te doen?

Hoe zeker ben je van je zaak dat dit iets positiefs bijdraagt? En ik heb in ieder geval nog geen enkel bewijs gezien dat het deze instellingen waren die stiekem hebben gelobbyt om meer geld op studenten te bezuinigen.

Volgens de schrijver is het niet de strijd tegen de langstudeerderboete, de bezuinigingen op de hogescholen en universiteiten en het afschaffen van de masterstufi; neen, het is de strijd tegen de neoliberalisering! Wat ik zelf ook van het neoliberalisme mag vinden ik zal een tipje van de sluier oplichten: Om het bot te zeggen: Deze werd groot en machtig door zicht te focussen op praktische, voor alle studenten tastbare zaken als kamernood, prestatiedwang en het gebrek aan medezeggenschap.

Toen de SVB in latere jaren radicaliseerde, onder invloed van de Kritische Universiteit-stroming steeds Marxistischer werd en zich bezig ging houden met politiek, economie en de wereldproblematiek in socialistisch perspectief, viel ze snel uiteen , onder andere in de vrouwenbeweging. Het verhaal is hetzelfde: Tot zover een stukje geschiedenis. Ben ik nu een deel van de oplossing?

Of misschien toch een deel van het probleem? Bij twijfel kan het m. Allereerst mis ik in je hele stuk solidariteit voor de strijd van de studenten, ondanks meningsverschillen voor de beste strategie. En ik zie geen afwijzing voor de zeer agressieve en repressieve houding van justitie mede mogelijk gemaakt door de ordedienst. Naar mijn mening had de ordedienst als een buffer kunnen figureren tussen demonstranten en politie, i.

Niemand kan van tevoren weten wat voor effect een bepaalde strategie voor protest kan hebben, zelfs de LSVb niet in al haar wijsheid. De acties na de manifestatie ontstonden inderdaad spontaan zoek spontaan op in je woordenboek en het waren dezelfde demonstranten die eerst op het Malieveld stonden en daarna besloten om door te demonstreren.

Inderdaad het is logisch om te verwachten dat de ME een charge uitvoert op vreedzame demonstranten, juist wanneer er met eieren en vuurwerk gegooid wordt naar zwaar bepantserde voertuigen en bewapende ME.

Had de ME ook moeten chargeren toen er studenten voorwerpen gooiden naar Zijlstra tijdens de manifestatie? Volgens jouw logica wel. Het was ook gerechtvaardigd om in te slaan op demonstranten die geen kant op konden, die op de grond lagen en die tijdens het weglopen ook klappen ontvingen in hun ruggen. En niet te vergeten charges met paarden; logisch toch, als er een groep irritante studenten staan te demonstreren moet je ze overrijden en wegjagen met paarden, dat konden ze toch van tevoren weten!

Je hebt het vaak over clubjes die naar jou mening de demonstratie probeerden te kapen voor hun eigen doeleinden. Is het zo dat dissidenten radicale groepen en individuen zich vooral stil moeten houden en zoveel mogelijk geweerd moeten worden? Dus politieke neutraliteit wordt geeist wanneer men afwijkt van de mainstream, maar daarbinnen mag de rest van politiek Nederland wel meeliften met het succes en van links naar rechts hun propaganda ten uitvoering brengen op het podium.

Je geschiedenisles is aardig, maar ook eens gedacht dat er steeds nieuwe besturen komen in studentenorganisaties, die wellicht gewoon andere gedachten hebben en daarom anders te werk gaan.

Als je tijd hebt, kom dan eens naar een van de open bijeenkomsten of debatten om je kritische geluid te laten horen. Het is grappig dat je dit aanhaalt want dat is exact hetgeen wat ik de afgelopen maanden heb gezegd. Misschien dat deze intern wel bestaat, maar deze wordt in ieder geval niet in een dergelijke vorm naar buiten toe gecommuniceerd.

Je moet wel ernstig naief zijn om te denken dat het kabinet niet op de hoogte is dat grote delen van de maatschappij hierdoor benadeeld worden, is het niet direct dan wel indirect. Is het dan ook niet logisch dat het kabinet ook weet dat hier mensen tegen zijn?

Wat is het nut van je mening uiten als de andere partij deze al weet? Dat het oog van KennisKrisis vooral viel op de aankomende verkiezingen lijkt me geen geheim gezien de manifestatie na een gevatte speech van Proparia Cures vooral ontsproot in een verkapte verkiezingsstrijd.

Wel wil ik nog zeggen dat de ruim studenten die uiteindelijk naar OCW en het binnehof trokken echt niet allemaal radicale stenengooiers waren en dat dus wel degelijk een signaal afgeeft naar het vertrouwen in de parlementaire politiek in een dergelijke situatie. Allereerst is het handig om te vermelden dat er maar weinig mensen twijfelen aan de intenties van de mensen achter LSvB. Ik geloof best dat zij ook graag deze bezuinigingen willen voorkomen.

Dat is dan ook niet zozeer het probleem. Het punt is dat er niet kritisch naar het gehele stelsel gekeken wordt. De mogelijkheden worden inderdaad tegen elkaar afgewogen, maar dit is wel een redelijk beperkte set van mogelijkheden binnen een bepaald framework. Het probleem is niet zozeer dat de LSvB niet nadenkt over hun acties, als wel dat ze vooral in het paradigma van lobbyen en polderen blijven hangen.

Hun acties zijn gebaseerd op het beïnvloeden van politici op een vooral verbale intellectuele manier en dat is nu wel precies het probleem. Het kabinet heeft zat keuzes om ergens anders geld vandaan te trekken terwijl deze door het meest rechtse kabinet ooit niet overwogen lijken te worden. Er is een groot geluid geweest vanuit de studenten zelf en ook mondjesmaat vanuit de Universiteiten en andere onderwijsinstellingen al was het vooral om hun eigen hachje te redden dus het zou duidelijk moeten zijn dat de des betreffende sector het in ieder geval geen goed idee vind.

Wat nog erger is, is dat de LSvB niet alleen slechts een verbale manier van beïnvloeding wil hanteren, het wil de sfeer naar het kabinet toe ook nog eens vrolijk houden.

Het verpesten van de interne sfeer lijkt me nergens voor nodig, maar was het nou echt nodig om weer DJ Jordy en zijn partynummertjes uit te nodigen?

Praten blijkt niet te werken en met een goede reden. Het is helaas de keiharde waarheid dat je voor onderhandelingen altijd nog leverage nodig hebt. Wat hebben de studenten voor leverage in deze structuur?

Gaat iedereen opeens radicaal niet meer naar college? Gaan mensen opeens nog harder hun mening uiten? Ons probleem is niet zozeer met de mensen achter LSvB als wel de structuur zelf.

Het is een belangenorganisatie die optreed uit naam van de studenten in plaats van bestaat uit de studenten zelf let wel dat ik niet zeg dat dit compleet nutteloos is op dit moment. Uiteindelijk worden de materiële omstandigheden van de individuele studenten en andere betrokken burgers benadeeld en deze mensen moeten zelf hun kritische mening hierover vormen en kijken wat er aan gedaan moet worden.

Politiek is geen zaak die je af kunt schuiven naar een gespecialiseerd groepje die op ondoorzichtige wijze een strategie bepaalt en vervolgens slechts een beroep doet op de studenten om de moeite te nemen naar Den Haag te komen.

Dat was ook zeer duidelijk op de manifestatie zelf, al was het alleen al door het concept van een manifestatie, je staat 3 uur lang op een grasveld met nog 20 duizend mensen te luisteren naar politici.

Op deze manier wordt je toeschouwer in een strijd die eigenlijk de jouwe is, je wordt als speler door de belangenorganisaties en de parlementaire politiek tot publiek gedegradeerd. Het klopt dat KennisCrisis uiteindelijk geforceerd was om bepaalde keuzes te maken, zich te distantieren van de mensen op het binnehof en bij het OCW. Maar deze situatie hebben ze zelf gecreëerd door de manier waarop ze het protest georganiseerd hebben, iets waar niemand ze toe gedwongen heeft.

Ze hebben zelf besloten een zo groot mogelijk protest te houden met een hip podium, DJ, soundsystem, politici en zoveel mogelijk mensen, hetzij zonder daadwerkelijke mening. Ze hebben zelf besloten het zo politiek neutraal te houden terwijl dit een kwestie is die onmogelijk losgekoppeld kan worden van politiek. Het is nu eenmaal zo dat in de maatschappij en ook onder de studenten zelf groepen zijn wiens belangen door deze bezuinigingen op de lange termijn worden behartigd, wat uiteindelijk tot gevolg zal hebben dat je welliswaar een grote opkomst hebt maar dat ook onttrokken is van ieder daadkrachtig karakter.

Hun non-cooperatieve houding tegenover groepen die niet hun reformistische polder-karakter delen is waarschijnlijk meer een reden waarom sommige mensen de actie ervaarde als het kapen van een demonstratie. Ik herhaal mijn bovenstaande vraag ook maar voor jullie. Erg makkelijk hoor, al die kritiek terwijl jullie geen flauw benul hebben wat er echt gebeurt en wat er wel bereikt is door gesprekken.

Dan snap je echt niet hoe het werkt. De LSVb is een club die pretendeert enkel voor studenten op te komen. Prima als je vindt dat dit te mager is, maar organiseer dan je eigen protest en ga daar heel hard boe roepen tegen alles wat je tegenstaat. Ik snap niet waarom dit lachwekkend is? Wat maakt het in godsnaam uit dat de LSvB enkel pretendeert voor studenten op te komen voor het niet naar buiten brengen van dergelijke informatie?

Is de strategie van de LSvB zo ontzettend heftig dat het wel geheim moet blijven oid? Je mag best een andere mening hebben, maar ga vervolgens niet huilen dat de andere partij onwetend is en vervolgens alle geopperde vragen passeren….

Het is inderdaad vrij makkelijk kritiek te hebben zonder alle informatie wanneer deze niet zomaar beschikbaar is.

Hoe moeilijk is het om even in Utrecht het kantoor binnen te stappen en te gaan praten met de bestuurders, of simpelweg even te bellen en je te verdiepen in wat de LSVb doet? Onwetendheid is geen enkel probleem; maar onderneem vooral zelf stappen om beter geinformeerd te worden.

En hoe moeilijk is het om zelf een grote demonstratie te organiseren als je van mening bent dat de LSVb het niet goed doet? Maar nee hoor, ook in dit geval in iets roepen vele malen makkelijker dan zelf de handen uit de mouwen schudden en nog veel meer studenten de straat op te krijgen. Dus je mag pas kritiek hebben op de LSvB als je persoonlijk bent gaan praten met de bestuurders?

Dat lijkt me een vrij onhandige eis als er ~20k mensen zijn die potentieel een reactie willen hebben. Overigens zijn er vele manieren om contact of meer informatie te krijgen hoor. Bellen en langsgaan leken me het meest voor de hand liggend. Voor mijn verhaal is het niet zo relevant hoe erg het was, hoe excessief of onnodig. Terechte keuze en hun verantwoordelijkheid.

Daarmee praat ik geen enkele schuimbekkende ME-er goed, die met een rood waas voor de ogen op willekeurige mensen in heeft staan beuken. Omdat ik vind dat een massale studentendemonstratie een goed idee is? En ik de wijsheid van radicalere protesten gedurende die dag zelf in twijfel trek?

Als de studenten me niets konden schelen, was ik er niet bij geweest de 21e en dan deed ik niet de moeite hier lappen tekst neer te plempen. De avond van tevoren wist ik al dat er mensen naar OCW en het Binnenhof wilden gaan. Was ook via social media bekend gemaakt. Wat je daar ook van moge vinden. Iedereen was van harte welkom voor een protestbijeenkomst, een gezapige, politiek getinte protestbijeenkomst waarbij geluisterd werd naar politici maar ook studenten, docenten, instellingsbestuurders en anderen uit het onderwijs.

Als je dat niets vindt: Als je vindt dat er harder actie gevoerd moet worden en dat het ministerie moet worden bezet: Maar doet dat dan zelf, onder eigen vlag, op een andere dag, in plaats van het protest van een ander daarvoor te gebruiken!

Maar ik geef graag mee dat als een studentenorganisatie een keus maakt voor een radicale koers, ze gedoemd is tot een bestaan in de marge. Daarom hoop ik dat een LSVb en een ISO niet een dergelijke keuze zullen maken, maar de belangen van de massa studenten zullen blijven behartigen. En ik zou graag zien dat dit in harmonieuze samenwerking gaat met andere groepen die ook strijden tegen slecht onderwijsbeleid, vanuit een ander bijv antineoliberaal perspectief.

Als je al iets wil organiseren tijdens het een protest van een andere organisatie, dan vind ik het niet meer dan 1 beleefdheid en 2 gezond verstand om ff bij die organisatie te checken of wat je wil op prijs gesteld wordt en of het daadwerkelijk iets toevoegt. Ik ben vrij druk, maar sta er niet negatief tegenover. Goed, niet relevant verder. Jij stelt dat je niet op de hoogte bent van de van doelstellingen, analyses etc. Als een club mensen die er verstand van heeft, die toegang heeft tot heel veel informatie die anderen niet hebben en die er goed over heeft nagedacht tot de conclusie komt dat het constructief is om een breed geluid van protest te laten horen, moet iedereen die dat geluid van protest WIL laten horen daar dan ook de achterliggende redenen van weten?

Ik weet met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat de grote meerderheid van de aanwezigen op de 21e daar helemaal geen behoefte aan heeft ook gericht ano niem. Voor degenen zoals jijzelf die graag meer willen weten, zou ik zeggen: Zo ontoegankelijk is de LSVb echt niet, mensen die actief willen zijn voor het onderwijs zijn in mijn ervaring altijd welkom.

En dat is vraag 2: Want je raakt hier een punt dat Lisa ook al aansnijdt: Verdiep je eens in wat de LSVb de afgelopen tien jaar gedaan heeft… van een kritische student verwacht ik ten minste dat je je feiten checkt voordat je ergens een heel stellige mening over hebt.

Wat wel zo is: Dus welke middelen ook gekozen worden om een doel te bereiken praten, pers, actie, combinatie van dingen , uiteindelijk moet toch een kabinet of kamermeerderheid overtuigd worden. Als je dat niet in orde vind… tja, dan zou ik me of aansluiten bij een partij die het parlementaire stelsel wil hervormen, of de revolutie beginnen.

Met een strijd voor goed hoger onderwijs heeft het dan niet zoveel meer te maken. Voor de opzet van de 21e is m. Wat daar de overwegingen achter zijn weet ik niet zeker, maar ik kan wel raden. De sfeer vrolijk houden naar het kabinet is een foutieve aanname. Dan over de structuur… de LSVb bestaat wel uit studenten. Je beeld dat organisaties als de LSVb niet nodig zouden moeten zijn en dat alle individuen die geschaad worden door beleid zich zouden moeten verenigen om te kijken wat er gedaan kan worden… eh… iets met realisme?

Loop over een willekeurige campus en vraag voorbijgangers wat ze er voor voelen. Ieder is verantwoordelijk voor zijn eigen daden. Niemand hoefde naar het Binnenhof en naar het ministerie, niemand is gedwongen met vuurwerk te gooien. Dit is schokkend nieuws… Als dít geen overduidelijk signaal is dat het huidige kabinet helemaal verkeerd bezuinigt, dan weet ik het niet meer….

Wat dat betreft zijn de gigantische walls of text op deze pagina zo slecht nog niet, of ik het nou met de inhoud ervan eens ben of niet. Ik geef best toe dat ik geen idee heb van de gedachtegangen achter bepaalde beslissingen van de LSVb, noch een motivatie om me hier in te verdiepen. Ondanks dat voel ik me toch vrij om bepaalde dingen te bekritiseren, zoals de feestelijke sfeer van de 21ste.

Dit is iets waar ik me tijdens een eerdere demonstratie in Enschede al aan stoorde; het imago van de student als feestende lamballen wordt misbruikt door de politiek om bezuinigingen zonder enige vorm van nuance erdoor te raggen. Wat doen wij studenten als reactie hierop? Om het niet te lang te maken heb ik maar een klein deel van je comments gekopieerd en geprobeerd in grote lijnen op je te reageren.

De verantwoordelijkheid van het geweld ligt bij de geweldplegers en de autoriteiten met een geweldsmonopoly, zij moeten verantwoorden waarom zij excessief geweld gebruiken tegenover geweldloze, ongewapende burgers die gebruik maakten van hun demonstratierecht. Wat jij doet is deze verantwoordelijkheid omdraaien, namelijk parafrase: De demonstraties waren inderdaad deels georganiseerd en grotendeels besloten demonstranten spontaan om verder te demonstreren, omdat dat ten eerste hun recht is en ten tweede voelden veel mensen, waaronder ik, dat er meer moest gebeuren dan alleen op het Malieveld te staan.

Het is maar hoe jij spontaan definieert. Ik denk niet dat er mensen waren die klappen zochten van de ME en in hun zoektocht daarnaar dachten laat ik mijn pijn delen met andere nietsvermoedende demonstranten. Wat bedoel je met harder? Is een lopende vreedzame demonstratie harder? Is een geluidsdemonstratie voor het OCW harder? Is een geluidsdemonstratie op het pleintje voor het parlement te hard? Onder welke vlag had ik moeten demonstreren, ik dacht we daar stonden te demonstreren tegen de onderwijsbezuinigingen?

Studenten die verder demonstreerden doen dat op de dag van de studentendemonstraties, dat lijkt me logisch. De ordedienst isoleerde demonstranten, wanneer de ordedienst dit doet mengt het zich direct en fysiek met acties van andere medestudenten, dus is kritiek op hen, maar vooral op de organisaties erachter gerechtvaardigd.

De vraag die gesteld kan worden is, waarom heeft de organisatie geen lopende demonstraties georganiseerd? Er werd een walk-out georganiseerd door de Haagse Studentenvakbond, dit verliep vredig en er waren geen problemen, dus het kon wel. Tijdens zo een walk-out kon ook de ordedienst meelopen en ook deze demonstranten beschermen, i.

De ME had al geweld gebruikt voordat er ook maar iets naar hen werd gegooid. En we weten beiden ook ik als onervarene dat de ME sowieso geweld had gebruikt, ook al zou er niets naar ze gegooid worden. Dat is waarom de ME er was en wat de ME doet. Dus waarom oordelen over het marginale burgerlijke ongehoorzaamheid van de demonstranten en niks over het excessieve geweld door de ME? Dat excessieve geweld is juist het probleem, niet de studenten die spontaan en georganiseerd gebruik maakten van hun demonstratierecht.

Ook al konden ze weten dat de ME geweld zou gebruiken, dat praat het excessieve geweld niet goed, en dat is juist wat we moeten bekritiseren, ook al verschillen we van mening qua strategie voor actievoeren, we staan aan dezelfde kant, nietwaar?

Ik hoop dat studentenbelangenvertegenwoordigers de studentenbelangen blijven vertegenwoordigen en niet alleen met hun eigen CV en toekomst bezig zijn. Dat ze zich niet laten intimideren door machten waarmee ze in aanraking komen. Neoliberalisering en neoliberaal beleid is waartegen wij demonstreren, het is een neoliberaal beleid die voor deze bezuinigingen zorgt, dus helaas kunnen de studentenorganisaties daar niet omheen.

Ik denk dat je mijn stuk verkeerd begrepen hebt of misschien niet eens gelezen? Welke kritiek is erg makkelijk? Ter informatie; ik heb ook contact gehad met de LSVb en hen gecomplimenteerd voor hun goede en moeilijke werk, maar ook kritisch aangesproken over hun houding tegenover zelf-organiserende studenten op die dag. Ik woon veel debatten en lezingen bij over de onderwijsbezuinigingen en probeer daarnaast ook informatie erover te lezen, zoals de stukken op deze site.

Ik zou dan ook graag willen weten waar jij je informatie vandaan haalt, die ik tot nog toe nergens ben tegengekomen. Totaal misplaatst, juist deze site en de studenten hierachter zijn een voorbeeld van zelf-organiserende en actieve studenten. Waarom veronderstel je dat men niet contact heeft gehad met de LSVb of niet goed op de hoogte is van de situatie? Check alleen al de stukken op deze website over de onderwijsbezuinigingen en visies voor beter onderwijs.

Na de manifestatie was er ook een debat georganiseerd door de KSU, waarbij ook de voorzitter van de LSVb aanwezig was. Nogmaals hoe weet je of de auteur niet geïnformeerd is? Er was dus een debat georganiseerd waar ook deze auteur bij was en ook de voorzitter van de LSVb. En buiten onze landsgrenzen: Van Puerto Rico tot Parijs. Ik pak even alle opmerkingen samen, dat lijkt me handiger. Dat de auteur geen zicht heeft in wat de LSVb is en doet, zien we toch allemaal.

Ten eerste staan er te veel onjuistheden in dit stukje nee, deze ga ik niet allemaal herhalen om ook maar het kleinste vermoeden te hebben dat de auteur wel naar meer informatie heeft gezocht.

Daarnaast begrijp ik niet dat deze site en de mensen daarachter laten zien dat mijn kritiek misplaatst is. Die zelf-organiserende en actieve studenten kunnen dan toch prima een grote landelijke actie organiseren in plaats van enkel stukjes te schrijven op de site en debatten te organiseren? Ik ben er overigens van op de hoogte dat de voorzitter van de LSVb ook aanwezig was op het debat.

Dan een kleine greep uit de successen die lobbygesprekken de afgelopen jaren hebben opgeleverd: Er is kritiek op de openlijke houding van de LSVb tegenover anders georganiseerde protesten die voor hetzelfde doel strijden. Die houding zorgt voor een verdeling die niemand ten goede kwam. Dan kun je veronderstellen dat diegene die door demonstreerden daar zelf voor zorgden, maar we zitten in hetzelfde team en ook al verschillen we van mening over een actiestrategieën, we moeten elkaar steunen. Natuurlijk wanneer het vreedzaam protest betreft.

Waarom is de LSVb openlijk afwijzend tegenover zelf organiserende studenten en demonstranten die op de dag van demonstratie andere vreedzame demonstraties hielden? Dus we moeten onze strategieën aanpassen aan de bewindspersoon, dus wanneer deze voor geen rede vatbaar is, hoeven we ook niks meer te doen. Is deze regering eigenlijk voor rede vatbaar? Heeft de gekozen strategie van de LSVb haar doelen bereikt?

Dat zullen we pas na 2 maart weten, maar is het tot dan goed om actie te voeren voor onderwijs? Ik denk dat niet alleen goed is maar ook broodnodig, zodat we hierna een levendige studentenbeweging hebben die ook pro-actief eisen kan stellen voor nog beter onderwijs. Het punt is niet dat men het oneens is met de verschillende strategieën, maar met de openlijke afwijzing van de LSVb tegenover andere vormen van protest.

Bovendien kunnen we ook onze vraagtekens hebben bij het teveel leunen bij lobbyen, de regering heeft tot nog toe geen enkele krimp gegeven, maar de LSVb wacht nu gewoon de verkiezingen af.

Inderdaad, de manifestatie kon niet politiek neutraal zijn, toch werd door de organisaties het politiek neutrale karakter van de manifestatie gepromoot, om het zo breed mogelijk te houden. Je bent hier niet welkom! De sfeer moest en zou vrolijk gehouden worden, drie uurtjes op het Malieveld staan en vooral niet naar het Pleintje toe of voor het OCW demonstreren, want dan is de regering niet zo blij meer.

Tijdens een politiek protest van zo een grootte kunnen woorden en uitdrukkingenveen grote invloed hebben. Bovenal waarom kritiek op georganiseerde vreedzame protestacties, terwijl we aan dezelfde kant staan?

Wat was het doel van de studentenbelangenbehartiger om openlijk afwijzend te staan tegenover vreedzame acties van andere studenten? Wiens belangen werden daarmee behartigd? Niets in te leveren « Kritische Studenten Utrecht. Sorry, maar wanneer er argumenten missen, kunnen we daar ook niet op reageren, nietwaar? De pot verwijt de ketel, is echt geldig bij jouw commentaren, hoe moe je er ook van wordt. Jammer, dan weet ik nog steeds niet wat je bedoelt en kan ik niet ingaan op je ongeschreven argumenten.

Dat is wel misplaatst door opmerkingen te maken als dat men hier geen flauw benul heeft waar het over spreekt etc. En wat is het probleem met kritische stukken te schrijven en debatten te organiseren, websites als deze om mensen te informeren?

Is het niet juist goed om dingen te organiseren als studenten en voor studenten? Waarom doe je alsof wij studenten en de LSVb twee aparte partijen zijn. We staan toch aan de dezelfde kant en de LSVb is toch de Landelijke studentenbelangenbehartiger? Wij studenten maakten toch de manifestatie op de 21ste mogelijk, of stond de LSVb daar alleen? Wanneer de LSVb openlijk de acties van hun belangengroep afkeurt zonder rechtvaardige redenen, lijkt het me meer dan logisch dat er kritiek komt vanuit de achterban.

Is toch alleen goed dat er een levendige achterban is die ook zelf probeert te organiseren? En je kleine greep van successen door lobbyen zijn mooi, mag ik ook een bron hiervoor? Bovendien sta ik niet afwijzend tegenover lobbyen, maar wel tegenover holle commentaren zoals die van jou, daarom vroeg ik erom. Je reacties komen naar mij inziens af en toe boos en denigrerend over, het lijkt wel alsof je bepaalde kritiek persoonlijk opvat ben je zelf lid van het LSVb bestuur?

Tegenover de globalisering van de rijken en machtigen het neoliberalisme stellen de volken en studenten hún globalisering! De bron ben ik zelf, want ik was twee jaar geleden lid van het LSVb bestuur. Maar eigenlijk heb ik geen zin meer in deze discussie, helemaal niet omdat de auteur van dit stuk zich kennelijk niet in de werkelijke situatie hoeft te verdiepen en wanneer daar wat van gezegd wordt die persoon zich maar eens moet verantwoorden. Sorry, maar daar leen ik me niet meer voor.

Het ga jullie goed. Veel plezier met het plaatsen van kritische stukken en ik hoor het wel wanneer de grote landelijke actie plaatsvindt. Ik denk dat uiteindelijk wel gebleken is wat eigenlijk vanaf het begin af aan al duidelijk was en wat ook inhoud dat discussieren op deze manier verder niet echt nuttig is.

Kritische Studenten-organisaties waarbij ik alleen voor Twente spreek natuurlijk , zijn meer gebaseerd op zelforganisatie van studenten. Waar LSVB vooral gebruik maakt van lobbyen en polderen of je nu de media gebruikt of persoonlijke gesprekken aangaat, het blijft grotendeels praten. Wil Kritische Studenten iig Twente: P vooral een zelf-georganiseerd zie punt 1 , decentraal machtsblok van studenten neerzetten en daarmee de politiek min of meer forceren om rekening met ons te houden.

Niet per se om als een soort terrorist te gaan dreigen met blokkades, maar rekening houdend met het feit dat dit tot de mogelijkheden behoort wordt ons leverage een stuk groter. Daarnaast heb ik de indruk dat de LSVB ook eerder bereidt is tot onderhandelingen waar wij niet bereidt zijn een enkele concessie te doen op het gebied van onderwijs en bezuinigingen. Een discussie is hartstikke nuttig en moet zeker gevoerd worden, maar dan moeten we wel eerst even de fundamentele verschillen in acht nemen voordat we allerlei zaken gaan schreeuwen waar de één of de andere partij het niet mee eens is, terwijl deze direct gelinkt zijn aan een verschil in een lagere scope en daarom ook nooit op een dergelijke manier opgelost kunnen worden.

Overigens wil ik nogmaals duidelijk maken dat dit slechts opbouwende kritiek is, welliswaar fundamentele kritiek die het hele bestaan van de structuur op dit moment in twijfel trekt, maar kritiek nonetheless. Niemand twijfelt aan de intentie van veel mensen in de huidige structuur. Maar omdat de intentie goed is betekent dat nog niet dat, uitgaande dat de doelen gelijk zijn, het ook de meest efficiente werkwijze is ten opzichte van deze doelen en ja de LSVB heeft neem ik aan ook doelen, hoewel deze misschien van minder ingrijpende aard zijn.

Tja, ik snap wel wat je bedoeld… van de andere kant weet ik niet wat voor effect het heeft als je een bandje laat spelen dat allemaal agressieve alles-moet-kapotmuziek speelt, a la killing in the name of, copkiller, alles moet kapot, chaos AD, of modernere equivalenten daarvan. Het blijft schipperen op dit punt en is denk ik onmogelijk om het iedereen naar de zin te maken.

In het openingsartikel de voordracht zitten een behoorlijk aantal foute aannames en feitelijke onjuistheden. Op basis daarvan krijgt de organisatie van de 21e en de LSVb er stevig van langs, terwijl ze wel de grootste massa studenten op de been hebben gekregen in bijna 20 jaar… en in plaats van een bloemetje krijgen ze een hele hoop gezeik. Vanuit ook maar een milde betrokkenheid bij danwel KennnisCrisis danwel de LSVb, kan ik me heel goed voorstellen dat dit je irriteert en dat je van mening bent dat voordat mensen zich een heel stellige mening aanmeten over iets, ze zich er eerst in moeten verdiepen.

Lisa verwoordt het hard, maar inderdaad, er worden hier dingen geroepen die gewoon niet kloppen. Daar is inmiddels ook een paar keer op gewezen. Als je daar dan mee geconfronteerd wordt, kun je daar over nadenken, of gaan schreeuwen Waarom Jij Gelijk Hebt. Ik verwacht het eerste van kritische studenten. Met betrekking tot wat je hierboven hebt geschreven over politie geweld: Je parafraseert me verkeerd en dicht me, voor de tweede keer nu, dingen toe die ik gezegd, geschreven noch bedoeld heb.

Wat ik doe is zeggen dat je dat in ieder geval niet moet doen tijdens een demonstratie van een andere club, die daar niet op zit te wachten en dat om hun doel ons doel te bereiken helemaal niet kan gebruiken! Je hebt het de hele tijd over geweld, wiens schuld het is, maar dat is mijn punt helemaal niet! Mijn punt is heel simpel, de mensen die de acties hebben georganiseerd bij het Binnenhof en het ministerie hebben zowel onbeschoft als dom gehandeld.

Onbeschoft, juist omdat je solidair moet zijn met andermans actie. Ik ga niet naar een bezetting en dan zeuren tegen de bezetters dat hun actie te hard is en dat ze beter kunnen demonstreren.

Ik ga niet naar een briefschrijfavond van Amnesty en dan klagen dat brieven schrijven te soft is, en dat ze poederbrieven moeten sturen. Ik doe mee met een actie, als ik het doel ondersteun, of ik doe niet mee. Maar ik ga niet naar een actie en dan heel wat anders doen, want dat is niet solidair en onbeschoft naar de mensen toe die de actie hebben opgestart.

Het is in dit geval ook dom, omdat de organisatoren van de actie er bedoelingen mee hebben die jij misschien niet weet en die je dan in de wielen rijdt. Hoe goedbedoeld ook, misschien heeft jou actie wel precies het tegenovergestelde effect. Zeker als je hetzelfde doel hebt moet je daar verschrikkelijk mee uitkijken. Alsof het volstrekt ondenkbaar is dat ze volkomen altruïstisch voor goed onderwijs willen strijden, alleen niet vanuit een antineoliberaal perspectief.

Dat vind ik kortzichtig. Die mag je hebben, maar ben je er van bewust dat het niet meer is dan dat, hoe erg je het ook presenteert als zijnde een feit. Heb je een voorbeeld? Of niet willen dat dingen uit de hand lopen en Verantwoordelijk Zijn? Als dit de toon is heeft verder reageren weinig zin ben ik bang. In dit organisatiemodel heb je, in vergelijking tot een organisatie als ISO en LSVb te maken met de volgende problemen: Mijns inziens zijn kritische studentenorganisaties een prima model voor korte, doelgerichte veelal kleinschalige, door gebrek aan middelen acties; de landelijke officiële organisaties moeten inderdaad uitkijken dat hun continuïteit niet in gevaar komt, ze moeten op middelen letten, op de legaliteit van acties, etc.

Voor acties voldoet hun organisatiemodel veel minder goed. Maar voor de lange termijn schieten kritische studentenorganisaties op een flink aantal punten te kort.

Juist daarom is het zo van belang dat ze op dat punt optrekken met de landelijke, gevestigde organisaties want niet betekent dat ze naar hun pijpen moeten dansen. Verschillende structuren voor verschillende doeleindes, dus. Schrijf ik nu zo onduidelijk of geloof je me gewoon niet?

Het is heel makkelijk na te gaan dat de opmerkingen over het gebrek aan actiebereidheid van de LSVb gewoon feitelijk onjuist zijn. Punt dat ik al eerder aangaf: En ja, dat kunnen zij beter inschatten dan wij, omdat ze nou eenmaal VEEL meer info hebben.

Ik wil best één strategische overweging hier meegeven: Nu toegeven aan de radicalere studentenacties, of in woorden van onze rechtse medemens, aan vieze langharige werkschuwe plo-sjaaltjes dragende linksmenschen, is NIET goed voor het kabinet.

In het kader van de verkiezingen is het WEL handig om grote, massale, vooral publieksvriendelijke studiemarathon was geniaal acties te hebben, waar sympathie mee gewonnen wordt. Als onderwijs echt een issue kan worden bij de verkiezingen kan dit klotekabinet misschien naar huis gestuurd worden, of het iig heel lastig gemaakt worden zeker voor dubieuze wetten die de rechtszekerheid aantasten, zoals de Halbeheffing. Alleen al hierom snap ik helemaal niets van het recente radicale studentenverzet, omdat de timing gewoon fokkin onhandig is.

Daaruit blijkt mijns inziens, al zijn de bedoelingen goed, gebrekkig politiek inzicht. Ik ben het met je eens dat discussie nuttig kan zijn, maar het begint volgens mij dat mensen bereid zijn om naar elkaars standpunten te luisteren in dit geval: Ik zowel in de stukken hier als in bijvoorbeeld het krantje boord gezien merk ik een enorme vooringenomenheid ten opzichte van KennisCrisis en de LSVb.

Blijkbaar heeft de demo van de 21e veel kwaad bloed gezet, nou ja, so be it. En dan denk ik ook dat de LSVb en KennisCrisis best nog wat kunnen leren van de op- en aanmerkingen van de kritische studentenorganisaties. Maar als mensen blijven hangen in hun vooraf gevormde oordeel, tja… dan verzand je al heel gauw in een digitale verpiswedstrijd waar niemand wat mee opschiet, buiten de meningloze meelezer die met een biertje en een zak popcorn zit te genieten.

En we eindige deze discussie met een mooie conclusie op een gedegen wijze geschreven. Wat mij betreft is daar geen speld meer tussen te krijgen. De kritische student mag zich nu naar binnen keren en deze woorden wegen. Het eigengelijk dat als een risico boven ieder groepsverband hangt kan doorbroken worden door kritisch te kijken. Dat is mooi aan de naam van deze groepen mensen, jullie heten al kritiek! Nu het alleen nog verder ontwikkelen en ook daadwerkelijk praktiseren.

Heel veel succes daarmee! Ik vind het wel erg jammer dat Jelle hier zelf niet mee heeft gepraat, want hij zou hier veel van kunnen leren. Ook al moet ik wel toegeven dat ik denk dat hij erg veel stappen terug moet zetten om zijn overtuiging van zijn eigengelijk van zich af te schudden en de naam kritisch met eer te mogen dragen. Hierin wordt uitgelegd dat de ontwikkelingslanden miljoen dollar per jaar nodig hebben om een basis sustainable energie-infrastructuur op te zetten.

Tendentieus, cynisch en sarcastisch? Inderdaad, zo schrijf ik soms, als ik dat nodig denk te hebben. Bovendien ben ik heus wel bereid om toe te geven dat je een aantal goede punten maakt. Wie weet krijg ik een van dezer dagen de kriebels om toch weer inhoudelijk te reageren op je sterke tekst hierboven, maar reken er maar niet op. Ik heb het momenteel helaas te druk. Alsnog bedankt voor het nemen van de tijd om te reageren en je kritische mening met ons te delen. Mijn welgemeende excuses voor het missen van een verdiende inhoudelijke reactie dit keer.

Wie kent er dan? En wat is de waarde van zulke ongegronde kennis? Ach,ze willen ondertussen zoveel!!! Tweets that mention Nederland Draait Door! En tja, volgens mij had iemand eerder al opgemerkt dat voor dit soort discussies een forum eigenlijk handiger zou zijn. Then again, met dit soort dingen: En zo is het: Het bursalenstelsel moet zo spoedig mogelijk van tafel!

Men verzint in Den Haag werkelijk van alles om maar te bezuinigen. As we have done for 39 days with cold and floods, we continue the hunger strike in Hypatia building Patission Ave, and Ipirou Str. We stress once again that the nationwide hunger strike is our struggle, that we take the decisions on all issues, and we demand the lies and slander to be stopped.

Een ieder heeft recht op onderwijs; het onderwijs zal kosteloos zijn, althans wat het lager en beginonderwijs betreft. Het lager onderwijs zal verplicht zijn. Ambachtsonderwijs en beroepsopleiding zullen algemeen beschikbaar worden gesteld.

Hoger onderwijs zal gelijkelijk openstaan voor een ieder die daartoe de begaafdheid bezit. Hij krijgt de prijs voor zijn lobby om promovendi als studenten te gaan beschouwen. Een deel van de universiteiten wil dat invoeren omdat het goedkoper is. Maar volgens de jonge onderzoekers leidt het tot een verslechtering van de Nederlandse wetenschap. Bij de award hoort een hotelcheque voor een weekendje Parijs; een verwijzing naar het Parijse vijfsterrenhotel waar de universiteitenvereniging dit voorjaar vergaderde over onder meer het bursalenstelsel en het afschaffen van de basisbeurs.

Het college van bestuur heeft gepraat met de onderhandelaars van de Academie van de Vooruitgang, maar zegt niet te willen praten met andere studenten dan de studentenraad. Er is niet ingegaan op de inhoud van de eisen, en de tweede vordering is officieel geformuleerd.

De derde vordering volgt om De studenten weigeren na deze mededeling de Erasmustoren te verlaten, want ze willen praten over de redenen dat de ontevredenheid leeft. De politie heeft in Nijmegen de actievoerders die het Erasmusgebouw bezet hielden ontruimd. Je eigen studenten, die terecht actie voeren tegen een kwalijke situatie, criminaliseren. For the past few days and weeks students at universities across Egypt have been getting organised to get rid of deans who were close to the Mubarak regime as well.

Military police is cracking down Cairo Uni sit-in, beating students with tasers, 2 students arrested. Studenten hangen spandoek in Hofvijver « Kritische Studenten Utrecht. Een super bijpassend filmpje voor de langstudeerboete die ik samen met een klasgenootje voor school heb moeten maken. Leuk filmpje, maar Pechtold wil net als bijna alle andere partijen een a-sociaal leenstelsel..

France has said that it is ready to start the bombardment from tonight. And we totally reject any foreign intervention in Libya, whatever shape it may take, especially a French one. That intervention will also steal the revolution from the Libyans, a revolution that has cost them thousands of dead women and men so far. An intervention that will also divide the Libyan resistance. Laten we de volgende keer naar Amsterdam of Utrecht gaan ipv Den Haag, daar zitten namelijk nogal wat meer groepen mensen die eerder geneigd zijn de straat op te gaan.

Het moet daarnaast geen studentenprotest meer zijn, maar een sociaal protest tegen de algehele gevolgen van dit beleid. Natuurlijk staat onderwijs centraal voor de emancipatie van een bevolking, maar laten we het breed houden. En gewoon demonstreren, verder geen poespas aan formele praatjes of optredens tijdens of na een demo.

Schaf studiebeurs af « Kritische Studenten Utrecht. Anarchist protesters expressed disappointment last night after their protest in central London was hijacked by elements from the TUC. Protesters advocating militant direct action against businesses accused of tax-dodging were dismayed when TUC stewards in pink bibs broke away and directed crowds into Hyde Park. This course of action was widely denounced as counterproductive by organisers. Jezza, an anarchist from East London, said: Sarah Smith, a public sector worker who came to the protest by coach from Newcastle, told us: Commander Bob Broadhurst, the officer in charge of the policing operation, said: But when the TUC appear, some of our officers find it difficult to stay awake, alert, and on their feet for a whole shift.

By the evening the remnants of the TUC elements had left Hyde Park, allowing the protest to resume as planned. Universiteiten zien hun studenten als melkkoeien Doorbraak.

Ik weet niet zo goed waar ik het beste mijn reactie kan neerschrijven, maar deze plaats lijkt me niet de slechtste.

Tot nu toe heeft de Kritische Studenten Utrecht geen reclame gemaakt voor de demonstratie van 12 april in Den Haag.

..

Sex film grtis 06 escort


Er is dus vooruitgang: Weet hij veel wat cultuur is. Nederland schrééuwt om cultuur. Als je die stuk maakt, pleeg je culturele genocide. Verzetsstrijder Henk van Randwijk 1: Zover hoeft het niet weer te komen, want iedereen kan zijn stem laten horen. Op 20 november, verspreid over het land en op 22 november in Amsterdam maar ook in Spijkenisse. Laat trouwens altijd je stem horen — je kinderen en kleinkinderen zullen je dankbaar zijn. In de oorlog was Van Randwijk snel betrokken bij de illegaliteit.

Zijn schuilnaam was Sjoerd van Vliet. Hij was een van de oprichters van Vrij Nederland en fungeerde als hoofdredacteur.

Na de oorlog zou hij ook hoofdredacteur van het blad blijven. In werd hij door de Duitsers gearresteerd en zes weken lang verhoord; hij ontkende stug en hield vol dat iemand met zijn theologische opvattingen geen verzetsblad kon uitgeven. Hij werd vrijgelaten met de uitroep: Een groep onder wie Sieuwert Bruins Slot, Gesina van der Molen en Wim Speelman scheidde zich af en ging verder met het protestants-christelijke blad Trouw.

Het kostte het blad veel abonnees. Van Randwijk zag zich in genoodzaakt af te treden als hoofdredacteur. In de jaren daarna trad hij veel op als commentator, onder andere op de televisie. Als journalist leverde hij bijdragen aan De Groene Amsterdammer. De armoede in de wereld was een belangrijk thema. Op het Weteringplantsoen in Amsterdam, tijdens de oorlog een fusilladeplaats, is een monument opgericht gesierd met de dichtregels van Van Randwijk: Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht.

Overweeg ook eens om naast en na jullie eigen acties samen te werken met andere groepen die tegen dit kabinet protesteren. Wellicht kan dit t.

Bedankt voor je steun. We werken ook veel samen met andere groepen. We hebben ook de schoonmakers gesteund in hun acties eerder dit jaar, en waren deze week bij de TNT staking. Verslagen hiervan zullen nog wel op deze site verschijnen en in de volgende Krantje Boord. Ga zo door en breid de contacten en vormen van samenwerking nog verder uit. Een zo breed mogelijk front moet de asociale voorstellen van dit kabinet kunnen vernietigen. Daarbij moet niet gelet worden op zaken als verschillen in politieke opvattingen, want het gaat nu niet om die uit te vergroten of te benadrukken, maar elkaar te vinden op dat ene belangrijke punt: Hoi menno Nou gelukig is er dus internet.

Alleenen zo is het met alles word ons niet geleerd er mee om te gaan. Ik heb net mijn boek op internet gezet. Boven zie je waar mijn blog te vinden. En zie je dat God niet de oen is die wij er van maken. Je zult versteld zijn wat en wie God werkelijk is.

Ik hoop dat je het boek leest kunnen wij er over een dialoog op zetten. Ik hoor graag je reaktie. De PvdA in Spijkenisse zal maandagmorgen 22 november vanaf 7. Op 20 november en 22 november zijn er ook elders acties in het land. De PvdA in Spijkenisse wil zodoende ook een bijdrage leveren aan het protest. Er is sprake van dat andere organisaties zich aansluiten bij de actie van de PvdA. Dit betreft dan vooral culturele instellingen. Wouter Struijk, raadslid namens de PvdA-Spijkenisse, zal aanwezig zijn tijdens de flyeractie.

Scholieren- en studentenopstand in wording « Rooieravotr. Je kan een studie aan een univ. Maara dat gaat de dames en heren van het kabinet Wildersruttebruin 1 boven de pet….

Ik ben het hier helemaal mee eens! Slappe petitie wat iedereen nu moet tekenen in de HOOP dat deze plannen niet doorgaan. Wij studenten moeten keihard protesteren en naar Den Haag gaan om Rutte eens een poepie te laten ruiken! Engeland heeft tenminste ballen!

Ik ben zwaar teleurgesteld in alle studenten die er zo magertjes mee omgaan! Wij moeten serieus actie ondernemen want zo gebeurt er niks natuurlijk! Next Utrecht student action meeting: Geweldig, dat is qua aantal sowieso al boven verwachting! De sneeuw bal rolt… Ik kwam een nieuwe actie-oproep tegen, voor een demonstratie op 13 december klaarblijkelijk tot nu toe éénspersoonsinitiatief maar hopelijk zit er veel meer in: Link to the email newsletter: Nederland wordt een kutland!

Maak je borst maar nat Nederland we gaan een moeilijke tijd tegemoet. Dit zou een onderscheidend element moeten zijn t. Dit is zo gebeurd, en iedereen, het CvB, Fac Bestuur, Bestuur Informatica, etc weet dus -althans kan weten- dat een Gamma component in de studie Informatiekunde zit. Naar mijn mening volkomen gewenst en terecht. Dit officiële document kan opgediept worden, indien nodig.

Thumbs up voor de studenten die op het plein hebben gestaan. De overheid moet zich schamen voor dit soort belachelijke besluiten. Studenten zijn de toekomst, daar mag best in geïnvesteerd worden. Help ze liever met het maken van een goede studiekeuze i. Most starkly, the euro ensures that devaluation is off most national agendas. The significance of the transition — from the national to the regional — is explained by Bonefeld Barre tijden in hoger onderwijs: Dreigende keiharde bezuinigingen, tijd voor actie!

Krantje Boord nr 4. Studentenprotesten, 10 december « Griekenland is overal! Als we willen winnen moeten we el met genuanceerde uitspraken komen en niet shit als JSF, multinationals en rijken.

Dat vind ik dus echt ZWAK. Neem een voorbeeld aan de studentenstrijd zoals die enkele jaren geleden in Frankrijk heeft plaatsgevonden tegen de CPE, zoals die uiteengezet is op de bovengenoemde website www. Solidariteit van alle werkenden met de strijdende studenten en scholieren tegen het CPE! Of naar de recente gebeurtenissen in Frankrijk en Engeland waar studenten en arbeiders, in gezamenlijke solidariteit, de strijd opnamen tegen de gevolgen van de crisis, die niet alleen de studenten raken, maar de hele bevolking, waaronder met name de arbeiders zie de artikelen en op dezelfde website.

Hey Annet, Hoezo nuance? Ten eerste is het idee dat er bezuinigd moet worden helemaal niet normaal. In tijden van crisis moet je juist investeren.

Ten tweede wordt er op bepaalde plekken bezuinigd onderwijs, cultuur, sociale voorzieningen en niet op andere plekken zoals wat je noemt JSF, multinationals en rijken. Dit is geen gebrek aan nuance, het is een alternatief bieden op het ongenuanceerde verhaal dat bezuinigingen noodzakelijk zijn. We waren inderdaad van plan om onze eisen in de deur te spijkeren maar daar stonden drie erg brede security-lui voor, en door de bijna-sneeuwstorm viel de opkomst tegen rond de 25 waardoor we het niet het juiste moment vonden en ook de kracht niet hadden om tegen de security in te gaan.

Fotoserie van de protesten in Londen « Kritische Studenten Utrecht Belangrijks is massaal deel te nemen aan de betogingen. Samenkomen in grote aantallen vormt de basis voor de schepping van nieuwe organisatievormen, die de werkelijke behoeften van de strijd kunnen verwoorden. Wij moeten lering trekken uit de ervaringen in Griekenland — waar de bezettingen inbegrepen de bezetting van het hoofdkwartier van de vakbond — gebruikt werden om een ruimte creëren, waar algemene vergaderingen konden gehouden worden.

En wat was de ervaring in Frankrijk? Wij zagen hoe, in vele steden, een minderheid van studenten en arbeiders algemene vergaderingen hielden op straat, niet alleen aan het einde van de betogingen maar op regelmatige basis, terwijl de beweging voortging. Ten opzichte van betogingen of actiedagen: Wij moeten oproepen tot bijeenkomsten en algemene vergaderingen in de universiteiten, hogescholen en middelbare scholen, open voor alle studenten en arbeiders, en beide middelen gebruiken om steun op te bouwen voor de betogingen en hun doeleinden te bediscussiëren.

Interessante punten die je maakt. Ik hoop dat je maandag langs komt om ze in de groep te gooien tijdens de discussie. Dit soort maatregelen en gevolgen treft onze samenleving in het hart. Studentenactivisme, ook in de historische context, is als een doorn in het oog van machthebbers.

En dat is juist de bedoeling, denk ik. Hoger onderwijs WO moet voortaan weer een elitair publiek goed lees: Solidariteit met de bezetting vanuit Utrecht, de VU en de vakbond! Franses Erasmus School of Economics die de college op vrijdag gewoon door laat gaan, aanwezigheidsplicht geldt ook gewoon indien van toepassing en als je niet komt heb je dus een groot probleem.

Waarom moet SP Tweede Kamerlid Jasper van Dijk nou weer hierin genoemd worden, zoals in bijna elke studentenactie van de afgelopen jaren?

Waarom organiseren we niet een vergadering meteen na afloop van of desnoods tijdens de manifestatie in Den Haag? Waarom wachten we tot volgende week in Utrecht? Er zijn in Den Haag veel meer scholieren, studenten, en ander personeel, die met een gevoel daar staan van: Er zullen in ieder geval meer gegadigden zijn in Den Haag dan volgende week in Utrecht.

De ordedienst werkte niet samen met de ME maar stond er om de veiligheid van de demonstranten te garanderen op en direct rondom het Malieveld. Van wat ik kon zien vanaf de uitgang van het Malieveld waar een opstootje tussen relschoppers en ME was waren de relschoppers niet een protesterende studenten, maar anti-fascisten en krakers die wilden rellen met de politie.

Overigens melden diverse media dat er slechts 25 arrestaties zijn verricht door de politie. Ik denk dat dat een groot compliment is voor zowel studenten als organisatie, en dat we hebben laten zien dat je ook op een vreedzame manier kunt laten zien dat we heel boos zijn! Heb je de beelden gezien? Verder heeft de politie volgens eigen zeggen uitgebreid samengewerkt met de ordedienst. De politie heeft er uiteindelijk 28 bevestigd. Ik was erbij tussen de demonstranten voor het ministerie van onderwijs.

Een vader die zijn studerende kinderen steunt in hun actie voor onderwijs zoals mijn generatie heeft mogen genieten. En die zogenaamde eeuwige studenten uit de jaren 60 en 70 hebben volgens mij grotendeels hun bijdrage aan de maatschappij geleverd.

Ik kan niet weten of er tussen de actievoerders niet enkele pure relschoppers hebben gezeten maar ik weet wel zeker dat een deel, volgens mij de meerderheid, bestond uit boze studenten.

Dat gezeur in de media over radicale relschoppers slaat nergens op. De gemiddelde verslaggever heeft waarschijnlijk ook al geen behoorlijke opleiding meer kunnen volgen en geen tijd gehad tijdens zijn opleiding om zijn wereldbeeld een beetje te verbreden. Dit gaat om de toekomst van onze kinderen, kleinkinderen en de Nederlandse samenleving. Ik was bij de demonstratie op het Malieveld en daarna zag ik ook de vreedzame demonstratie tegenover het ministerie van OCW.

De ME heeft buitensporig agressief opgetreden daar. Studenten die geen kant op konden en met hun rug tegenover de ME stonden werden gewoon keihard geslagen. Studenten hebben het recht om te demonstreren dagelijkse orde verstoren om hun mening tegenover het regeringsbeleid duidelijk te maken.

Dat is wat demonstreren inhoud. De politie en de ME hebben niet het recht om geweldloze vreedzame studenten aan te vallen met paarden, honden en wapenstokken. Wanneer dit in Iran was gebeurd hadden de media en de politici het zwaar afgekeurd. Ten eerste; antifascisten en krakers zijn voor het merendeel ook jonge studenten en hebben daarbuiten ook nog evenveel recht om mee te demonstreren. En ik hoop dat iedereen die daar aanwezig was antifascistisch is, ik zou niet graag tussen profascisten willen staan.

Ten tweede; als de ordedienst de veiligheid van de studenten wou garanderen, moesten ze een lijn tussen de studenten en de agressieve ME en politie maken. Ik was bij de demonstratie voor de ministerie van OCW en niemand gedroeg zich agressief of vijandig, maar de ME en politie vielen geweldloze demonstrerende studenten aan op barbaarse wijze. De organisatie moet wakker worden en beseffen wat demonstreren inhoud, dat is dus niet alleen op een grasveld staan ver weg van de beleidsmakers en machthebbers.

Nee, juist naar het binnenhof op een vreedzame wijze onze stem laten horen! Geert, denk voor jezelf na en laat niet klakkeloos mediaberichten politieberichten je eigen wereldbeeld bepalen. Iedereen die ik sprak die door de ME geslagen was vandaag was; of onverwacht tussen een hek en een ME-linie komen te staan, of probeerde iemand overeind te helpen die in elkaar werd geslagen op de grond door de ME, of liep niet snel genoeg WEG van de ME, of kwam onder een rennend paard terecht.

En een vredig demonstratierecht opeisen noem ik geen relschopper. Ja, een paar vuurwerkknallen hoorde ik ook, maar das toch in geen vergelijking zo gewelddadig als ongewapende stilstaande of weglopende studenten in elkaar meppen. Ik stond ook voor het ministerie van onderwijs wanneer de ME begon aan te vallen. Wat jij hebt gezien komt precies overeen met wat ik heb meegemaakt — studenten die boos maar uiteraard vreedzaam hun stem lieten horen en ME die de studenten probeerde op te ruien, de de studenten sloegen met hun stokken en toen de studenten probeerden weg te komen, ME die er achter aan renden met hun honden.

De klok heeft geluid op 21 januari Krapuul. Dat is een goed videoverslag van spirit of squatters collective van de confrontatie tussen ME en studenten bij het Ministerie van Onderwijs: En terwijl de ME er flink op los sloeg: Vermoedelijk tegen de studenten ordedienst: Tel de relschoppers, de beelden spreken voor zich.

Ik zie studenten praten, ik zie ME meppen. Je raakt eraan gewend na een paar demonstraties, maar het blijft een belachelijke situatie. Ik kan alleen beoordelen wat ik zelf heb gezien natuurlijk; wat er voor het ministerie van OCW en in de binnenstad zich heeft afgespeeld heb ik alleen van horen zeggen.

Maar bij het Malieveld, waar ik zelf stond, heeft de ME niet hardhandig ingegrepen en werden er voor zover ik weet geen studenten aangevallen. Wel was er een dreigende situatie tussen wat politiepaarden en studenten, maar ik ben daar zelf als lid van de ordedienst tussen gaan staan om ervoor te zorgen dat de studenten niet aangevallen zouden worden door de ME.

Als er voor het ministerie en in de binnenstad studenten zonder reden zijn aangevallen door de ME dan wil ik dat ook absoluut niet goedpraten! Geert, de feiten zijn dat de demonstranten, van welke partij of beweging dan ook niet zijn begonnen met rellen of daarop uit waren.

Ondanks wat de media en de politie ons willen laten geloven. Kijk naar de beelden en oordeel zelf! Ik denk dat je het met mij eens bent dat we in Nederland het recht hebben om te demonstreren en dus de vrijheid om onze mening te uiten. Vooral tegen instellingen die ons met hun plannen persoonlijk raken. Wanneer studenten dus voor het min. Waarom stonden ze daar niet tussen de studenten en de ME om zinloos geweld door ME te voorkomen?

De studenten voor het OCW lieten dus zoals jij dat zegt: De beelden van de paardencharge, hondenaanvallen en slaan in de ruggen van demonstranten missen nog. Waarschijnlijk was het op die momenten onmogelijk om te filmen, maar het gebeurde allemaal tijdens de demonstratie voor het ministerie van OCW. Misschien een goed idee voor een eerstvolgende actie. Er is al veel gezegd over de berichtgeving in de media, maar dit bewijst voor mij eens te meer hoe je zelf met media om moet gaan.

Hou altijd een kritische houding, controleer waar mogelijk en hou rekening met het referentiekader van de journalist.

Overigens heb ik, toen we voor het binnenhof stonden, wel degelijk een groep jongeren gezien die duidelijk niets met de demonstratie te doen hadden en uit waren op rellen. Feit blijft dat ook ik, volledig zonder aanleiding en met veel ongeloof, klappen heb ontvangen van ME-ers.

Oh oh Den Haag, mooie stad, zonder studenten. Misschien is dat het grote gemis. Abel, allereerst goed dat jij er ook was en spijtig om te horen van de klappen. Even mijn kritische houding in werking: Zolang zij niet zijn gaan rellen en jij niet weet wie het waren of waarom ze daar waren, blijven dat loze vooroordelen. Dus om in vooroordelen te spreken: Oke, ik wil niet generaliseren maar jij kunt net zo goed als ik veel mensen in een bepaald hokje plaatsen. Deze groep was zelfs tegen de studenten aan het provoceren.

Toen ze merkten dat dat niets uit ging halen gingen ze acties ondernemen als hardop aftellen en gearmd de massa naar voren duwen, richting ME. Gelukkig werd hier op zodanig manier op gereageerd dat deze groep ermee op hielden. Ik moet zeggen dat ik niet gezien heb of ze ook bij de charges betrokken waren in de zin van weerstand bieden, maar dat ze er stonden om solidair te zijn lijkt me sterk.

Dat woord leek me, gezien hun woordenschat, ook niet in hun woordenboek voor te komen.. Stonden ze er wel vanwege de belangen dan is het een verkeerde waarneming geweest! Ik onderschrijf en ondersteun dit allemaal van harte.

Sterkte aan alle gewondenm, gearresteerden — en tot de volgende keer! We laten ons niet zomaar van straat meppen « Rooieravotr. Maar ook in de sociale media en sites als nu. Mijn berichten op Facebook worden tevens niet op de nieuwspagina van mijn Facebook getoond. Ik was erbij en heb alles gezien. Oók de mensen die gemept werden door agenten gebruikten geweld.

De politie was in eerste instantie heel relaxt. De studentenvakbonden leverden prima werk! Freek — Was there a single police officer taken to the hospital or any reports of injuries? I have heard none. I was really disappointed by that. It was somewhat acceptable what they were doing earlier because it at least kept the police from hurting the students as well as the students from doing anything. But when they blocked the movement of students from going to the demonstration by the station, that was a bit much for me.

Het geweld is wel degelijk geinstantieerd door de politie. Natuurlijk was er druk vanuit de studenten, natuurlijk werden orders van de politie genegeerd door de studenten, het is een demonstratie geen feestje. De studenten wilden vredig protesteren op een manier die niet volledig door de overheid georchestreerd was en de politie hield dit met geweld tegen met buitensporig geweld, zoals ze dit wel vaker doen.

Freek, je liegt dat je barst en de beelden bewijzen dat! Bovendien kun jij niet alles gezien hebben. Er waren gelijktijdig demonstraties op het Pleintje tegenover het Binnenhof en tegenover het ministerie OCW. Freek, ME en politie waren gewapend, te paard en met schuimbekkende politiehonden de demonstranten aan het intimideren. Demonstranten die vreedzaam voor het ministerie van OCW staan werden zonder pardon geslagen, gebeten en onder de voet gelopen door paarden.

Ook werden demonstranten tijdens het weglopen in de ruggen geslagen. Demonstraties spreek je niet af met diegenen waartegen je demonstreert. Dat zou het effect van demonstraties teniet doen. Stel jij voor dat we met het ministerie van OCW gaan afspreken om op een dag voor het gebouw te gaan staan demonstreren? Tweets that mention Declaratie naar aanleiding van de gebeurtenissen van 21 januari in Den Haag -- Kritische Studenten Utrecht -- Topsy.

Freek, geen van de actievoerende organisaties waren uit op geweld of vernieling. Zelfverdediging daarentegen is je recht. Wanneer jij als vreedzame demonstrant met geweld en intimidatie wordt geconfronteerd, kan ik begrijpen dat je je verzet. Jullie moeten de tijd investeren om te studeren! Niet zeuren, niet klagen over gekort worden. Ga fulltime studeren en doe wat je doel is! Niet zanikken maar doen…. Maar als je jezelf lam gaat zuipen op het Neude te Utrecht… of ergens in die omgeving…neem een asperine en ga weer aan de slag om te leren…ipv leren zuipen.

Goed, ik begrijp wat je zegt. En uit je verhaal komt ook naar voren dat de kleine groep provocerende jongeren niets te doen hadden met de protesten, dat kan. En dat de demonstranten zelf ervoor zorgden dat deze jongens ophielden met provoceren. Er was hoe dan ook, zoals je dat zelf waarschijnlijk ook onderschrijft, geen reden voor de ME om op barbaarse wijze te reageren op de grote groep vreedzame demonstranten. Goh, fijn dat we in minstens 3 berichten je mening hebben kunnen lezen.

Je kunt wel zien wie er hier tijd teveel heeft. Tot dan toe neem ik aan dat je zelf nooit een dag in je leven echt hoger onderwijs hebt gevolgd.

Ik ben zelf niet bij het protest geweest, omdat ik moest werken, maar ik ben het helemaal met de demonstranten eens. De arrogantie van Rutte, om duizenden studenten en minstens duizend hoogleraren te negeren!

Ik dacht dat Nederland toch echt een democratie had, geen tirannie waarbij de leider lekker zijn eigen zin doordraaft en de ME protesten hardhandig de kop in drukt. Zo blijkt wel weer hoe hypocriet de politiek kan zijn. De rest moeten het maken met de gefiltreerde nieuwtjes van dezelfde mechanisme waar het allemaal om draait…. Dan kan je namelijk altijd zelf bepalen wat de waarheid is.

Wees jezelf en doe nooit iets omdat er anderen het doen. Zorg dat je ziet wat er om je heen gebeurt. Jij kiest je actie, en dit gebeurt spontaan. Wanner je ziet en aanvaart, je reageert op basis van je eigen aard. We blijven leren van elkaar. En we zijn solidair, in wat ons hart en logica zegt. Agenten zoals Freek weten nu al niet eens hoe ze fatsoenlijk incognito iets moeten posten.

Akkoord, de reactie van de ME was buiten proporties, maar daar zijn ze nu eenmaal voor opgeleid. Als ze dat bij voetbalhooligans doen zijn we er allemaal wel blij mee. Zij hebben de duizenden studenten die gewoon netjes na de manifestatie naar huis gingen belachelijk gemaakt. Ik stel voor dat jullie eens ophouden met jullie zelf zien als heroïsche verzetsstrijders. Dat is simpelweg pathetisch. Natuurlijk gaat het om grote bezuinigingen maar je kunt ook overdrijven in je reactie.

Daarmee zet je de hele studentenpopulatie voor schut. Wat de LSVB probeerde, op een constructieve maar duidelijke manier de dialoog aangaan, heeft zin. Wat jullie proberen werkt averechts. Gelukkig zijn jullie in een beschamende minderheid. Ik kwam om het plein om te kijken of er nog iets gebeurde, maar toen zagen wij de eerste charge. Nadat de eerste charge op het Plein was geweest stonden nog enkele studenten op het plein.

Mensen probeerden de kroegen in te vluchten,helaas. Alle mensen werden van terrasjes geduwd en een aziatische vrouw liep achter ME het plein op en werd ook goed belaagd.

Wij namen een afslag, een straatje dat vrij smal was en heel toevallig twee autos de straat in reden op de hoek van de afslag.

ME begint sneller te lopen en pats. We konden met moeite om de auto heen om te vluchten, maar werden gewoon neergeknuppeld. Iemand viel en we durfden hem niet op te pakken. Prima dat ze ons van het plein willen, maar uithalen naar weerloze studenten en naar mensen die daar niks mee te maken hadden stonden fietsers tussen dat gaat gewoon te ver. Gewoon juist het gehele gebeuren, daar word ik nu juist rebels van.

Ik hoop dat er nog iets komt en nog meer studenten komen. Al is het niet voor jezelf, kom voor de ander op. Ouders ook, want mocht je kind een langstudeerder zijn door welk reden dan ook, dan zal je toch financieel bij moeten dragen. Bachelordiploma van mijn studie betekent helaas helemaal niks! In mijn master van 3 jaar, moeten we ongeveer totaal 1,5 jaar onbetaald fulltime stage lopen. Tja wanneer moeten we dan werken? Rutger, begrijp ik je goed dat je vindt dat de ME opgeleid is om buiten proportioneel op te treden?

Ik dacht juist dat zij opgeleid werden om te voorkomen dat zulke bijeenkomsten uit de hand liepen, om de vrede te bewaren en alleen geweld te gebruiken als geweld tegen hen werd gebruikt. Maar misschien heb ik dan de ME in een vrij land in gedachte. De studenten die vrijdag voor het Ministerie stonden waren daar niet om heroïstisch te doen.

Nee, die studenten stonden daar simpelweg om hun stem te laten horen, iets wat helemaal niet heroïstisch zou moeten zijn in een vrij land. Ze waren niet uit op confrontatie — de ME daarentegen waren dat duidelijk wel. De enige heroïstische daad die ik dan zag was dat de studenten niet met geweld terug sloegen maar hebben zo lang mogelijk om op een vreedzame manier door geprotesteerd. Pas toen de ME de studenten tegen een hek aan drongen, en pas toen de ME de studenten die daar geen kant op konden met hun knuppels gingen slaan, hielden de studenten op met hun protest — maar hebben toen nog altijd wel hun vreedzame alhoewel tegen die tijd bange en boze houding aangehouden.

Het lijkt mij juist dat het politiegeweld onze rechtstaat belachelijk maakt. Misschien zaten er relschoppers tussen of niet. Maar het feit dat er een concert was op het malieveld neemt niet weg dat er genoeg studenten waren die nog even hun zegje wilden doen op het plein, binnenhof en bij ministerie.

De studenten schreeuwden etc. ME begint op de studenten in te lopen om hen te verdrijven: Uithalen is simpelweg overbodig. Ik probeerde te vluchten via een kroeg, maar lukte niet. Dat vind je dan wel kunnen? Kijk maar naar een aantal youtube fimpljes. Dat was toen ze van het station af werden gedreven. Eventueel zeil en of doek en over de demonstranten heen. Hierdoor kan de ME of politie niet chargeren.

Je opmerking dat de demonstranten de duizenden studenten die netjes naar huis gingen belachelijk hebben gemaakt slaat echt nergens op. Natuurlijk mochten die netjes weg, ieder zijn eigen keuze. De manifestatie heeft zeker bijgedragen aan het onder de aandacht brengen maar was wel nogal soft. Die gaat het kabinetsbeleid op zich niet veranderen. En de groep demonstranten heeft zijn eigen beslissing genomen. Ik heb gestudeerd in de jaren 70 en zie hoeveel er al is afgebroken de afgelopen 40 jaar.

De kwaliteit zit nu echt op een absoluut minimum of zelfs daar onder. Iemand die nu volgens schema netjes in 4 jaar zijn master haalt heeft misschien precies de kennis en het beoogde gebrek aan meer! Resumerend, we hebben 40 jaar stapsgewijze, sluipende afbraak achter de rug. De LSVB gaat met een keurige manifestatie geen vuist maken alleen handjes schudden. Het kabinet kijkt gniffelend toe, om 1 uur Wie is er nu belachelijk?

De komende actieweek van begin februari is de volgende test voor de studentenstrijd. Op dit moment komen er steeds sneller groeiende groep samen met anderen om druk bezig te zijn met het organiseren van weloverwogen en adequate reacties en proberen we in meerdere steden studenten te organiseren in actiecomités.

Strijdbaar studentenprotest 21 Januari. Er moet, denk ik, nadruk gelegd worden op het feit dat de demonstraties geweldloos en vreedzaam van karakter zijn. Een publieke en algemene aankondiging van de komende vreedzame protestacties kan de negatieve mediabespeling, en verkeerde berichtgeving grotendeels verhelpen. Een dergelijke publieke oproep en benadering van de media is ook de taak van de studentenvakbonden, maar die laten de achterban in de steek.

Er zijn naar mijn weten niet eens vervolgdemonstraties of acties aangekondigd door de vakbonden, terwijl het direct na de 21ste duidelijk werd dat de regering niet luisterde! Er was wel een groep aan het flyeren voor een protestactie in de binnenstad tijdens de manifestatie op het malieveld. Dus het was niet zuiver spontaan. Groepen demonstranten waren dit al van plan.

Dit heb ik in de jaren zestig en zeventig ook gezien bij Vietnam- en andere demonstraties. Bertolt Brecht schreef al: De kracht van de demonstranten ligt in het vreedzame, zolang demonstranten op een geweldloze manier druk zetten staan ze sterk. In verschillende filmpjes is te zien hoe de ME op onrechtmatige wijze geweld gebruikt. Is het mogelijk om per geval een klacht in te dienen met gebruik van de beelden?

Een voorbeeld in het volgende filmpje: Dit gebeurt allemaal terwijl het slachtoffer met zijn rug naar de ME staat, totaal geen bedreiging vormt en gewoon iemand helpt om op te staan. LSVb-voorzitter Sander Breur trekt zich niets aan van de verwijten dat hij medestudenten zou hebben verraden door samen te werken met de politie. Onze ordedienst heeft goed gereageerd toen studenten die op weg naar het station in een rel bij het ministerie van onderwijs terecht dreigden te komen.

Studenten die dat wilden, zijn naar Den Haag Centraal begeleid en dat vind ik fantastisch. Later deze week komt de LSVb met een evaluatie van de demonstratie van afgelopen vrijdag. Gaat niet meer lukken vriend, we hebben of rijke ouders of heel wat uurtjes bijbaan nodig in de toekomst.

Verklaringen over het politiegeweld! Waarom moesten demonstranten weg voor het min. Ik ben het met je eens over de zwakke inhoud van het bericht. Ik heb de LSVb ook gemaild met vragen en klachten over hun houding voor, tijdens en na de demonstratie van 21 januari. Ik adviseer elke student of sympathisant hetzelfde te doen, zodat ze luisteren naar hun achterban. Hier een voorbeeld van agent provocateurs in Canada:. Tweets that mention Ministerie van Onderwijs medewerkers geven live commentaar op studentendemonstratie -- Kritische Studenten Utrecht -- Topsy.

There is even a gap in the footage of the worst part. Between the second and third videos, the ME and horses charged the people. That is why at the beginning of the 3rd video, the fences are all broken.

JoOo gooi maar open die doofpotten! Indeed, I was there and I witnessed what you are telling. Tweets that mention Debat: Hoe verder met de studentenbeweging? Impressions from the national student demonstration against education cut-backs Standplaats Wereld. Het protest is op gang, de aap komt uit de boom!

Ik gooi de kogel door de kerk, sta jij nog in duplo? Wil nog eens eén probleem aan de orde snijden: Er kijken adders onder het gras HOE die te vermijden? Door kennis-integratie in je eigen leven. Et enfin, avez-vous 24 ans ou plus? Les femmes nous ont demandé de ne pas autoriser les moins de 24 ans à les contacter, parce qu'elles ont déjà subi le comportement grossier de certains hommes plus jeunes.

Vous pouvez maintenant accéder à la liste et aux photos des femmes de votre région. Encore une fois, soyez discret au sujet de leur identité. Tapez sur le bouton « Continuer » ci-dessous pour lancer votre recherche à l'aide de votre code postal.

Ceci n'est PAS un site de rencontre! Quel genre de silhouette vous attire? Merci de choisir jusqu'à 3 réponses   Mince. Bieten worden vaak gebruikt in slaatjes, maar gemixt met geitenkaas is het ook een perfect dipsausje voor bij aperitiefhapjes. Verwarm de oven voor. Vet de vorm in. Bereid de Mix voor Kruidcake volgens het variatierecept voor Carrotcake op de achterkant van de verpakking. Gebruik zonnebloemolie, water, eieren en g julienne van wortel. Verdeel het beslag over de ingevette vorm.

Bak de worteltaart in het midden van de oven gaar. Haal de taart uit de vorm en laat de taart 10 minuten uitdampen op een rooster. Laat de taart met de bolle kant naar boven verder afkoelen. Verwarm het Gebaksglazuur volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer het warme glazuur bij de rest van de worteljulienne en laat het 10 minuten staan. Schenk het vocht af en vang het op. Prik met een vork op regelmatige afstand in de wortelcake. Schep de gesuikerde worteljulienne erop en verdeel het. Schep dit bovenop de worteltaart en verdeel het.

Smelt het Chocoglazuur volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schenk een beetje glazuur op een glad stukje aluminiumfolie en strijk het glad met een pannenkoekmes tot mm dikte. Schrijf hierop met de schrijfstiften: Leg het schildje op de worteltaart. Nodig voor 4 personen: Al honderd zorgboerderijen in West-Vlaanderen Zorgboerderijen zijn niet nieuw, maar hun aantal blijft stijgen.

Op een totaal van bijna erkende zorgboerderijen over heel Vlaanderen, zijn er meer dan een derde in West-Vlaanderen! In oktober werd de honderdste erkend in Oostnieuwkerke: Een zorgboerderij is een land- of tuinbouwbedrijf waar mensen uit kwetsbare groepen opgevangen worden.

Momenteel zit er een grote groei in de dossiers vanuit de geestelijke gezondheidszorg en schoolvervangende projecten. Op de boerderij kan een persoon met een handicap, een jongere met moeilijkheden of een persoon met psychische problemen meehelpen aan allerlei activiteiten.

Het Steunpunt Groene Zorg ging twee jaar geleden van start in West-Vlaanderen in het kader van een samenwerkingsovereenkomst met de Provincie. De bedoeling was om de werking van de zorgboerderijen te laten ondersteunen, zowel de landbouwers als de welzijnsvoorzieningen. Het resultaat is er: Welkom op de site van groene zorg.

Geen slecht idee om dat met je gezin te doen! Een paar vragen stellen aan de betrokkene, heeft hij of zij hobby's, voorkeuren? Zowel kleine als grote zaken kunnen in aanmerking komen. De lijst kan lang worden! Welk effect heeft alcohol? Kijk maar naar een receptie. In het begin spreken mensen stil en bedachtzaam. Na enkele glaasjes babbelt iedereen erop los. Alcohol doet ons verantwoordelijkheidsgevoel en onze zelfbeheersing afnemen. We gaan onszelf overschatten. Hoe beïnvloedt alcohol onze rijvaardigheid?

Een auto besturen is zeer complex. We combineren daarbij veel taken, vaak zonder dat we het beseffen. Terwijl we rijden, krijgen we ongelooflijk veel informatie te verwerken. We moeten voortdurend reageren en ons aanpassen. Bij iemand die gedronken heeft, lukt dat niet meer zo goed. Hij heeft meer tijd nodig om de informatie te verwerken, merkt bepaalde zaken niet meer op, denkt trager en reageert minder alert.

Ook sturen gebeurt onnauwkeuriger. Hoe staat u tegenover een volledig alcoholverbod voor bestuurders? Ik stel vast dat alcohol een negatief effect heeft op de rijvaardigheid. Of alcohol daarom helemaal verboden moet worden voor bestuurders, is een keuze van de politiek, van de hele maatschappij. Het zou in elk geval geen kwaad kunnen. Als u moet blazen komt dat overeen met 0,22 milligram alcohol per liter uitgeademde lucht.

In een gewone pint van 25 cl of in een glas wijn van 10 cl zit ongeveer 10 gram zuivere alcohol. Een man van 75 kg die één zo'n glas drinkt, zal ongeveer 0,2 promille alcohol in het bloed hebben. Bij een vrouw van 60 kg is dat 0,3 promille.

De alcohol wordt afgebroken aan een tempo van 0,15 promille per uur. Bovendien spelen ook andere factoren mee: Kortom, de kans op foute berekeningen is groot. De Sint is bijna in het land en misschien weet u nog niet waarmee uw kleintje blij te maken. Chicco heeft de prijs van speelgoed van het jaar in de wacht gesleept in de categorie eerste leeftijd, met zijn: Hij is heel gemakkelijk te besturen dankzij de infrarood-afstandsbediening die bediend wordt met één enkele knop.

Terwijl hij zich verplaatst, maakt Chicco Baby Space geluiden, hij lacht en laat zijn lichtjes knipperen, tot grote vreugde van uw kind. Hij heeft een grappige manier van voortbewegen en hij draait goedgezind rond zijn as. Dit speelgoedje helpt uw kind zijn vaardigheid te verfijnen om beide handen tegelijkertijd te bewegen en om zijn gebaren met steeds meer precisie uit te voeren.

Dankzij zijn wieltjes en zijn grappige bewegingen, spoort hij uw kind aan om hem te volgen. Vanaf mochten arme kinderen al hun schoen zetten. Deze schoen zetten ze in de kerk. Rijke mensen stopten daar dan pepernoten, kruidnoten en ander snoepgoed in. De volgende dag werd de opbrengst verdeeld onder de mensen. Wie denkt dat deze hoofddeksels uit de mode zijn, slaat de bal mis.

Zetten dames in vervlogen tijden een hoed op om met de koets uit rijden te gaan, dan willen ze nu een modieus exemplaar voor een ritje met de cabrio', verduidelijkt Frederique Baeckelandt en zij kan het weten.

Voor iedereen Hoedenmaakster Frederique Baeckelandt runt in Brugge al 17 jaar de Chapellerie Baeckelandt en krijgt klanten van alle leeftijden over de vloer. De meest voor de hand liggende redenen waarom het publiek bij Frederique aanklopt zijn feestelijke gelegenheden zoals huwelijken, doop- en communiefeesten of plechtigheden als begrafenissen. Maar het hoeft niet altijd een privé-aange-legenheid te zijn.

Evenementen als Waregem Koerse, koetsenparades of toneelopvoeringen brengen zowel dames als heren bij Frederique over de vloer. Leuk zijn de opdrachten waarbij een hoofddeksel volgens een bepaald thema of tijdsperiode  nodig is. Zo wordt soms een zot exemplaar gevraagd voor een fuif of party. Voor theater heb je dan weer iets nodig in een specifieke stijl of uit een specifieke periode. Dat is altijd leerrijk en boeiend! Golfsport De opgang van de golfsport heeft eveneens zijn weerslag op de hoedenindustrie.

Nu nog een echte zomer Bereid het pannenkoekenbeslag volgens de aanwijzingen op de verpakking, maar voeg aan de mix 2 el geraspte kokos toe. Bak de pannenkoeken volgens de bereidingswijze op de verpakking.

Snijd de banaan in plakjes. Pel de mandarijnen, halveer ze en snijd ze in plakjes. Roer de honing los met citroensap en schep het, met de rest van het kokos, bij het fruit. Neem de pannenkoeken als een knapzak samen en strik ze met een dropveter dicht. Dat is goedbedoeld en voor veel kinderen geen enkel probleem. Maar wat als je kind niet graag leest, of niet goed kan lezen door bijvoorbeeld dyslexie? Dan ontaardt dat leeskwartier soms in een dagelijkse strijd.

Van 22 tot 30 november is het Voorleesweek in Vlaanderen,   Voorlezen is plezier voor kinderen én volwassenen. Een moment van gezellig en intiem samenzijn. Voorlezen is het leukste kwartiertje van de dag. Van 22 tot 30 november is het Voorleesweek in Vlaanderen, hét moment om kinderen nog vaker dan anders voor te lezen uit de mooiste boeken.

Op 21 november wordt er gestart met een gezellig voorleesontbijt in elke provincie. Daarna zetten kinderdagverblijven, kleuterscholen, bibliotheken en boekhandels het belang van kinderen voorlezen negen dagen lang extra in de kijker. En iedereen die meer wil weten over het boekenaanbod voor de allerkleinsten, voorleestips en praktijkvoorbeelden kan deelnemen aan een Vormingsavond Voorlezen in zijn provincie.

De opname kunt u hier beluisteren. Wat gooit de sint dit jaar door je schouw? Gezelschapsspellen, lego of een Kidizoom fototoestel? Of hou je het praktisch met een dekbed-overtrek van Mega Mindy? Wat is "goed" speelgoed? Deze checklist garandeert je een succes- volle schoen. Je kind vindt het plezant Ligt het speelgoed binnen de interesses van je kind?

Kies speelgoed dat het dichtst bij zijn karakter aansluit. Koop niet elke keer opnieuw puur educatieve spelen. Spelen moet spelen blijven, niet enkel leren. Iets wat het zelf echt graag wil, zal minder snel in de vergeethoek verdwijnen. Je kind leert iets zonder het te beseffen Spelend leert je kind sowieso nieuwe dingen. Het leert met geld omgaan winkeltje spelen , waarom ouders streng zijn met poppen spelen … Bij een gezelschapsspel leert het zich aan de regels houden, strategieën bedenken en omgaan met winst en verlies.

Bovendien is samen een spel spelen, een leuke manier om je kind aandacht te geven. Kan het nieuwe regels verzinnen om het spel boeiender te maken als het wat ouder wordt? Toon je kind andere mogelijkheden… 4. Het is op maat van je kind Hou rekening met de ontwikkeling van je kind.

Goed speelgoed ontmoedigt niet, maar is ook niet te eenvoudig. De leeftijdsaanduiding op de doos geeft je een idee. Forceer je kind nooit om een spel te spelen, met speelgoed te spelen waarvoor het nog te klein is. Kijk ook naar het karakter van je kind. Een bouwpakket met kleine stukjes heeft weinig zin als je kind weinig geduld heeft.

Het wekt nieuwsgierigheid op Creëert het spel genoeg nieuwe impulsen? Kan je kind er zijn fantasie en creativiteit in kwijt of is na één keer de fun eraf? Vaak zijn de eenvoudigste stukken de uitdagendste.

Denk maar aan een borstelstok. Je kan er mama mee nadoen, heks mee spelen, gitaar op spelen… 6. Het gaat lang mee Niet alle speelgoed is even degelijk. Hou er rekening mee dat speelgoed vaak op de grond belandt, in dozen gegooid wordt… Je koopt dus best iets wat stevig en duurzaam is.

Namaak is dat meestal niet. Koop je iets op batterijen, hou er dan rekening mee dat ook die batterijen veel geld kosten. Het overstijgt trends en reclame Een spel dat er in de reclamefilmpjes flitsend en fantastisch uitziet, stelt vaak teleur.

Kiest je kind voor het spel zelf, of voor de reclame? Het is veilig Op alle speelgoed moeten de letters CE zijn aangebracht.

Dat is een afkorting van Conformité Européenne. Alle landen van de EU moeten zich houden aan de Richtlijn voor Speelgoed. Als je CE ziet, is het speelgoed veilig! Pas wel op voor inslikken, uitglijden, botsen, … Pas op met speelgoed dat veel lawaai maakt. Daardoor kan je kind gehoorschade oplopen. Er zit een gebruiksaanwijzing bij Goed speelgoed komt altijd met een gebruiksaanwijzing in de doos. Daarin staat hoe je het speelgoed moet gebruiken, wat je beter niet doet en enkele veiligheidsvoorschriften.

Het allerleukste speelgoed ben jij! Een spel dat jullie samen kunnen spelen, scoort altijd! Hoe je het ook draait of keert, een ouder blijft het leukste speelgoed! Misschien kan je daarom ook jouw gezelschap eens cadeau geven?

Tijdens een uitstap, fietszoektocht of klimavontuur. Krijgt u van uw werkgever extra vakantie voor het huwelijksfeest van uw stiefkleindochter? Hebt u recht op klein verlet als u een tijdskrediet hebt genomen? Nieuwe situaties, nieuwe vragen. Klein verlet is de naam voor de extra vakantiedagen bij een gebeurtenis in uw privéleven zoals het huwelijk of overlijden van een familielid, een oproep om voor een rechtbank te getuigen, enz.

Maar hoe zit het met klein verlet in een nieuwsamengesteld gezin? Hebben halfzussen en stiefopa's dezelfde rechten? En wat als u een tijdskrediet genomen hebt?

Of als u van werkgever verandert? Geven alle werkgevers evenveel klein verlet? De gebeurtenissen die recht geven op klein verlet zijn bij koninklijk besluit van 28 augustus limitatief opgesomd maar veel sector- of ondernemings-cao's bevatten een gunstiger regeling dan het kb.

Ze kennen meer dagen toe dan het wettelijk aantal of geven ook extra verlof voor andere redenen dan het kb een verhuis bijvoorbeeld. Informeer dus altijd bij uw personeelsdienst of lees er uw arbeids-overeenkomst op na. Ik heb een halftijds tijdskrediet genomen. Krijg ik klein verlet voor het huwelijk van mijn dochter?

Voor gebeurtenissen waarvoor de dag van het klein verlet uitdrukkelijk is bepaald zoals het huwelijk van een kind , heeft de deeltijdse werknemer enkel recht op klein verlet als hij normaal gezien zou werken op die dag.

Voor gebeurtenissen waarvoor de werknemer de dag en van afwezigheid mag kiezen binnen een welbepaalde periode het eigen huwelijk bijvoorbeeld heeft een deeltijdse werknemer dezelfde keuzemogelijkheid als een voltijdse.

Ik woon feitelijk samen met mijn nieuwe partner. Heb ik recht op een dag klein verlet voor het overlijden van mijn schoonvader? Wettelijk samenwonenden zijn gelijkgesteld met gehuwden voor het recht op klein verlet.

Feitelijk samenwonenden niet, tenzij er in hun sector of onderneming hierover een soepeler regeling bestaat. Bedienden in paritair comité bijvoorbeeld krijgen een dag verlof voor de begrafenis van hun schoonouders. Krijgen mijn kinderen klein verlet om naar de begrafenis van hun stiefopa te gaan? Stiefkleinkinderen worden niet gelijkgeschakeld met eigen kleinkinderen.

Een stiefgrootouder krijgt ook geen klein verlet voor het huwelijk van zijn stiefkleinkind. Heeft een jobstudente recht op klein verlet voor het huwelijk van haar halfbroer? Jongeren die tewerkgesteld zijn met een studentenovereenkomst hebben evenveel recht op klein verlet als gewone werknemers.

Halfbroers en halfzussen worden voor het recht op klein verlet gelijkgesteld met gewone broers of zussen. Ze krijgen de dag van het huwelijk dus vrij. Ze vrezen dat mensen onterecht ongerust worden gemaakt over kleine gebreken in hun lichaam.

Bovendien zijn ze bang voor het commerciële aspect. Door deze verhalen kreeg ik het idee dat een stel pseudo-artsen in verbouwde garages lukraak wat scans aanbieden.

Compleet onterecht, zo blijkt. In deze frisse kliniek hebben ze de beschikking over de nieuwste en meest precieze apparatuur.

Zo ook een zogenaamde open MRI-scan, die wat ruimer is voor mensen met overgewicht of claustrofobie. Uitslag Diezelfde middag is de uitslag er al. Ronald was de hele dag erg ontspannen, maar wanneer we naar het kantoortje van de arts lopen, slaan de zenuwen toch toe.

In het kantoortje waar we gaan zitten, hangt een grote flatscreen waarop we de resultaten van de scan kunnen zien. In mooie grafische 3D-beelden vliegen we door het lichaam van Ronald. We zien een onschuldig plekje in het ruggenmerg, wat betekenisloze cysten in de lever en normale afwijkinkjes in de hersenen.

De arts haalt hele aderstelsels naar boven, het hart en het skelet. Zo is te zien dat Ronald een erg scheef neusbot heeft, waardoor hij waarschijnlijk hard snurkt. De bloedwaardes zijn ook al bekend, alles is prima in orde.

Vervolg In slechts 1 procent van de gevallen is er wel iets aan de hand en is er een ingreep nodig. Hefti legt uit dat je je dan met je dossier onder je arm kunt melden bij je eigen huisarts, maar het is ook mogelijk om je verder in Duitsland te laten behandelen.

Maar voor Ronald is de dag nu voorbij. Een bijzondere ervaring rijker, vindt hij. Met een cd-rom met alle scans onder de arm kan hij thuis nagenieten van de mooie beelden en opgelucht ademhalen.

Water, spoorvorming en snelheid kunnen samen een gevaarlijke cocktail opleveren: Uw auto verliest dan zijn grip op de weg en zweeft. Wanneer er regen op het wegdek ligt, kunt u er meestal zonder problemen doorrijden. De banden van uw auto duwen het water aan de kant zodat ze het wegdek blijven raken.

Wanneer u echter snel rijdt, krijgen de banden de tijd niet om het water aan de kant te duwen. De waterfilm op het wegdek wordt dan niet meer gebroken en uw auto gaat zweven. Dit fenomeen wordt watergladheid of aquaplaning uitspreken als 'akwaplening' genoemd.

Er is dan geen wrijving meer tussen de banden en het wegdek. U kunt dan niet meer remmen en ook sturen wordt bijna onmogelijk. Hoger risico Alles wat ervoor zorgt dat het water niet tijdig vanonder de banden weg geraakt, verhoogt de kans op aquaplaning:.

Versleten banden Banden met minder diepe groeven minder 'profiel' kunnen minder water afvoeren. Dunne groeven kunnen ook minder water verwerken dan dikke groeven. Lage bandenspanning Slecht opgeblazen banden zorgen voor een groter raakvlak van de banden met de weg. Net zoals bij een brede band moet er dan veel water afgevoerd worden. Met een hoge bandenspanning oefenen de banden een grote druk uit op een kleiner oppervlak.

Dat vermindert de kans op aquaplaning. Lichte voertuigen Personenwagens hebben sneller last van aquaplaning dan vrachtwagens omdat ze lichter zijn. Snelheid Hoe sneller u rijdt, hoe minder tijd de banden hebben om het water weg te duwen en grip te krijgen op het wegdek.

Dikke waterlaag Hoe dikker de waterlaag, hoe meer water er vanonder de banden weg moet. Spoorvorming Op wegen waar veel vrachtwagens rijden, kunnen sporen in het wegdek ontstaan.

Het water blijft daar makkelijker in staan. Ga niet op de remmen staan. Laat het gaspedaal los en ontkoppel. Hou het stuur vast en kijk naar de richting waar de auto naartoe moet.

Als uw wagen begint te slippen, kunt u proberen bij te sturen. Trek daarbij niet bruusk aan het stuur. Opleiding 'Slip- en remcontrole' Autorijden is één ding, veilig autorijden een ander. In heel wat Vlaamse rijscholen en rijvaardigheidsscholen kunt u cursussen volgen waar u veilig en defensief leert rijden. Een lijst van erkende rijscholen vindt u op www.

Een overzicht van erkende rijvaardigheidsscholen vindt u op www. In Nederland kan het nog niet, een preventieve medische keuring ondergaan. Hier mag je pas in de scanner als er een medische aanleiding is en je een verwijsbrief in je zak hebt. In Duitsland zijn ze meer bekend met preventieve onderzoeken en dat is precies de reden waarom het Nederlandse bedrijf PrivateScan BV zijn onderzoeken laat uitvoeren in een kliniek in Duitsland.

Ik ga langs met Ronald, een gezonde man van 46 jaar, die er een gezonde leefstijl op nahoudt. Hij heeft een dochter van 1,5 jaar en hoopt haar nog vele jaren in goede gezondheid te mogen meemaken. Veel van zijn familieleden zijn gezond gebleven tot op hoge leeftijd, maar zijn vader is helaas vroeg overleden aan een infarct. In principe kan iedereen een preventieve keuring ondergaan.

De meeste cliënten van PrivateScan zijn ouder dan 45 jaar. Volgens Frank Hefti, directeur van PrivateScan, heeft de helft van de cliënten geen klachten. Zij komen echt voor een preventieve keuring.

De andere helft heeft wel gerichte klachten. Sommige van hen hebben al enkele rondjes gelopen in het medische circuit, maar hebben niet het gevoel dat ze ergens komen.

Anderen proberen simpelweg de wachttijd voor een scan te verkorten. Hoe gaat het in zijn werk? Allereerst heeft Ronald telefonisch een gesprek gehad om te bepalen welke onderzoeken gedaan gaan worden. Omdat Ronald geen specifieke klachten heeft, wordt er gekozen voor een totale medische check-up. Maar wanneer je bijvoorbeeld last hebt van je buik, kunnen er meer specifieke onderzoeken worden gedaan om achter de oorzaak te komen. In de kliniek krijgen Ronald en ik een eigen kamer met tv, computer en badkamer, waar we kunnen verblijven tussen de onderzoeken door.

De eerste die ons komt ophalen, is een jolige cardioloog. De voertaal is hier Duits en toevallig spreekt Ronald dat vloeiend. De twee grappen er op los en ik moet moeite doen om het gesprek te volgen. Gelukkig gaat er altijd iemand van PrivateScan mee om de taalbarrière te overbruggen.

Het boek telt pagina's met veel kleurenillustraties en teksten van nieuwjaarsbrieven van veel vroeger, van vroeger en van nu. Nelly probeert in haar boek een overzicht te geven van meer dan jaar nieuwjaarsbrieven. Het is een kijk- en leesboek geworden waarin verschillende evoluties merkbaar zijn op taalkundig, politiek, godsdienstig en maatschappelijk vlak. Getuige hiervan zijn de veranderingen in de spelling, het aanvaarden van de Nederlandse taal naast het Frans, overgang van illustraties met Bijbelse figuren naar natuur- of andere prenten, meer of minder respect voor ouders en instellingen.

Schrijfster van het bundel Nelly Haelterman. Te koop in de betere boekhandel en bij auteur zelf natuurlijk. Neem een kijkje en maak kennis met dit prachtig boek op Nelly's site:. Mensen kijken vast vreemd op als ze je zien rechtstaan. In het begin vroegen ze me of ik genezen was, ja. Ondertussen zijn ze dat gewend. Draag jij je harnas dikwijls? Op feestjes en recepties bijna altijd ik kan tot zes uur alleen rechtstaan. Voor wat normaal sociaal contact, op hetzelfde niveau als de rest, heb ik alles over.

Altijd naar boven moeten kijken vanuit die rolstoel, alsof je een klein kind bent, daar ga je aan kapot op den duur. Voel je je meer man, als je rechtstaat? Ik bén een man en ik vóél me er een. Als ik sta, voel ik me vooral meer méns. Ben je ongelukkig, in je rolstoel? Opnieuw lopen zou het ultieme geluk zijn.

Maar ik ben nu al super gelukkig. Met mijn vriendin Griet. Omdat ik nog elke dag mag doen wat ik graag doe: Maar wordt een mens ook gelukkiger als je een ziekte hebt overleefd of een ongeval, zoals jij? Wie dat zegt, maakt zichzelf iets wijs. Zei de immer positieve Marc Herremans. Jij moet toch ook je moeilijke momenten hebben? Maar nee, ik zit zelden in een dipje. Een week na mijn accident zat ik al te lachen voor de televisie.

Je zal je klop nog wel krijgen, jongen, hebben er velen voorspeld. Maar ik heb hem nog altijd niet gekregen, en hij zál ook nooit komen. Ook niet als je in nog in je rolstoel zit? Na je ongeval gaf je jezelf tien jaar om weer te kunnen lopen. Ze zijn bijna om. Naief, besef ik nu. Want al de draadjes die doorgesneden zijn, weer met het juiste eindje verbinden, dat zal nog niet voor meteen zijn. Maar zelfs dan zal ik niet ontgoocheld zijn.

Ik blijf geloven dat die oplossing er ooit komt. Het Marc Herremans-effect, zoals een collega-journalist het onlangs noemde, bestaat dus echt: Serieus, noemen ze dat zo? Af en toe zou het beter zijn als ik makkelijker opgaf.

Mijn hoofd wil altijd verder, maar mijn lijf hapert meer en meer. Volgend jaar ga je opnieuw naar de Iron Man triatlon. Jij hoeft toch allang niet meer te bewijzen wat je kan?

Ik kan het gewoon niet laten. Ik was bij de para's vroeger, hé: Sport is ook gewoon goed voor iemand in een rolstoel. Zelfs als ik keihard train, zie ik minder af dan wanneer ik stil zit.

Rolstoelpatiënten die geen pillen slikken, je kan ze op één hand tellen. Op mijn rolstoel na. Ik vind het een enorme voldoening dat Hobbycreatief genomineerd is. Vind ook jij dat Hobbycreatief een mooie plaats verdiend? Stem deze site tot site stemmen kan tot 30 november. Meesters onthullen hun geheimen: Van 20 tot en met 23 november kun je proeven van het gloednieuwe evenement Brouwsels met karakter.

Tijdens deze festiviteiten onthullen meesters hun geheimen in hun brouwerijen, jeneverstokerijen en koffiebranderijen in de Leiestreek. Velen zetten uitzonderlijk de deuren voor je open en laten je degusteren van hun fijnste streekproducten. Bij koffiebranderij Viva Sara word je ingeleid in de wereld van de barista. Ook enkele brouwerijen laten je kennis maken met de knepen van hun vak. Bij Brouwerij Bockor in Bellegem kun je terecht voor een gratis geleid bezoek en word je achteraf op een heerlijk biertje uit het Bockorgamma getrakteerd.

Brouwerij Rodenbach in Roeselare organiseert diverse culinaire workshops met Roeselaarse en Normandische producten. Canarus maakt je tijdens een gezellige avond wegwijs in de wondere wereld van het bier in Huisbrouwerij Sint-Canarus in Gottem. Ook zij openen hun deuren en laten je kennis maken met de stokerij en het verhaal achter de fles. Het bezoek wordt uiteraard afgesloten met een degustatie.

Van maandag 17 tot en met zondag 23 november tal van activiteiten naar aanleiding van de seniorenweek. De Brugse kunstenaar Firmin Steyaert viert dit jaar zijn 75ste verjaardag. Ondanks deze gezegende leeftijd, werkt en ontwerpt de man nog steeds. Zij maken dan ook het gros van mijn beeldhouwwerken uit. De innige band die er tussen een man en een vrouw kan bestaan is voor mij nog steeds een mysterie en het mooiste dat er bestaat.

Toen Firmin Steyaert in in Aalter werd geboren, wees niets er op dat hij zich tot een geres-pecteerde kunstenaar zou ontplooien. Ik kende strenge kinderjaren, met veel materiële armoede maar des te meer rijkdom aan huiselijke warmte en solidariteit tussen de dorpelingen, steekt Firmin van wal. Het werd een opleiding metaalbewerking in de vak-school. Daarna ging Firmin op de scheepswerven aan de slag. Met mijn eerste loon kocht ik een kunstboek. De fas-cinatie voor kunst heeft er altijd al ingezeten.

Inkeer In huwde hij met Hélène Maene. Het echtpaar vestigde zich in Brugge en kreeg in de loop der jaren drie zonen: Erwin, Gunter en Bart. Hij lag als een baby nog in zijn wieg toen ik op een dag moe en kapot-gewerkt thuiskwam.

Toen ik boven de wieg hing en dat kind daar zag liggen, besefte ik: Regen en zweet Belangrijker was dat het onderwijs Firmin de kans gaf om zich aan zijn kunst te wijden. Regen en zweet, het druppelt samen van mij af. Geldnood dwong Firmin aanvankelijk om zijn eigen stenen te gieten. Het griepvirus ontleed Mensen zeggen al snel dat ze 'griep' hebben, maar vaak is dat een zware verkoudheid.

Echte griep, influenza, wordt veroorzaakt door een serie virussen. Hoe werkt het griepvirus en wat kun je ertegen doen? Bij een klassieke griep is er sprake van een besmetting met het influenzavirus. Er zijn verschillende types influenzavirussen, maar het ziekteverloop is ongeveer identiek.

Kort gezegd veroorzaakt influenza een acute ontsteking van de luchtwegen. Wekenlang slap en moe Maar het is geen gewone verkoudheid, het is veel ernstiger en verloopt veel sneller. Bij influenza voel je je snel erg ziek met bonzende hoofdpijn, spierpijn over het hele lichaam en hoge koorts rond de 39°C.

negerin gezocht biljartbal in kut